Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέσα σε 1 μήνα, οι ΗΠΑ πλημμύρισαν με χρέος 1 τρισ. τις αγορές – Η κρίση άρχισε, προειδοποιεί και πάλι ο Dalio (πρ. Bridgewater)

Μέσα σε 1 μήνα, οι ΗΠΑ πλημμύρισαν με χρέος 1 τρισ. τις αγορές – Η κρίση άρχισε, προειδοποιεί και πάλι ο Dalio (πρ. Bridgewater)
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ κλασικής ύστερης κρίσης χρέους μεγάλου κύκλου, με χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης
Μόλις τον περασμένο μήνα, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Ray Dalio προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην αρχή μιας κρίσης χρέους - και αυτό μπορεί ήδη να γίνει πραγματικότητα.
Ο δανεισμός της κυβέρνησης αυξήθηκε κατά ένα εντυπωσιακό ποσό ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων μέσα σε μόλις ένα μήνα, μετά την επίλυση στις αρχές Ιουνίου της παρατεταμένης πολιτικής αντιπαράθεσης για το όριο του δημόσιου χρέους, επισήμανε σε πρόσφατο tweet ο Charlie Bilello, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Creative Planning.
Το συνολικό ανεξόφλητο δημόσιο χρέος έχει πλέον σκαρφαλώσει στα 32,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία... D

Στις αρχές Ιουνίου, το Κογκρέσο ψήφισε ένα νομοσχέδιο που θα καταργούσε το ανώτατο όριο του αμερικανικού χρέους, ακριβώς όταν το έθνος βρισκόταν στα πρόθυρα της αθέτησης πληρωμών.
Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες διαμάχης μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, αλλά αντιμετώπισε μια ομάδα επικριτών, μεταξύ των οποίων ο Dalio και ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Warren Buffett.
Ο ιδρυτής της Bridgewater, Dalio, έδωσε τότε στη συμφωνία βαθμό D, λέγοντας ότι δεν λύνει το πρόβλημα της βαθιά υπερχρεωμένης αμερικανικής κυβέρνησης και ότι το μόνο που θα κάνει είναι να προσθέσει στον αυξανόμενο σωρό των δανείων της.
"Αντιμετωπίζει το πρόβλημα της προσθήκης υπερβολικού ποσού σε ένα σωρό χρέους που είναι ήδη πολύ μεγάλο", δήλωσε ο Dalio.
"Δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά", πρόσθεσε.

Η κρίση χρέους

Σε μια πιο δυσοίωνη προειδοποίηση, ο Dalio δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην αρχή μιας κρίσης χρέους - όπου υπήρχε επιδεινούμενη έλλειψη αγοραστών τη στιγμή που η κυβέρνηση πουλούσε τόσο πολύ χρέος.
Κατά τη γνώμη μου, βρισκόμαστε στην αρχή μιας πολύ κλασικής ύστερης κρίσης χρέους μεγάλου κύκλου, με χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, όταν δηλαδή παράγεις πάρα πολύ χρέος και έχεις έλλειψη αγοραστών", δήλωσε ο Dalio.
Έχει επίσης προβλέψει ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση και ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αποδυναμώσουν την οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ΗΠΑ παρατηρείται επίμονα υψηλός πληθωρισμός μαζί με αυξημένα πραγματικά επιτόκια.
Έτσι, ενώ τα επιτόκια δεν θα ανέβουν πολύ, η οικονομία θα χειροτερέψει και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες εσωτερικές διαμάχες, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να έχουν πολιτικό κατακερματισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης