Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Αν αυξηθούν τα επιτόκια, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν – Ανησυχώ για πυρηνική καταιγίδα λόγω Ουκρανίας

Dimon (JP Morgan): Αν αυξηθούν τα επιτόκια, οι τράπεζες θα καταρρεύσουν – Ανησυχώ για πυρηνική καταιγίδα λόγω Ουκρανίας
Ο Jamie Dimon προειδοποίησε για πολύ μεγαλύτερες απειλές από ύφεση… και αποδοκίμασε τον Joe Biden...
Σχετικά Άρθρα
Την πεποίθηση πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες επιτοκιακές αυξήσεις εξέφρασε με συνέντευξή του στον Economist το αφεντικό της αμερικανικής JP Morgan, Jamie Dimon, ενώ επεσήμανε πως ο μεγαλύτερος φόβος του δεν είναι η ύφεση, αλλά η πυρηνική απειλή που ελλοχεύει λόγω Ουκρανίας…
Περαιτέρω έντονη ήταν η αποδοκιμασία του για τα Bidenomics και προέταξε τα Dimonomics… με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνει όχι πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά τουλάχιστον υπουργός…
Θα ήμουν πολύ προσεκτικός με τις αποφάσεις που θα έπαιρνα… ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, αναφερόμενος στην οικονομική θεωρία του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden, ή αλλιώς Bidenomics, απορρίπτοντας τη λήψη μέτρων θετικής διάκρισης υπέρ της μεσαίας τάξης των ΗΠΑ.
Ως γνωστόν, ο Biden ισχυρίζεται ότι η εστίαση στη μεσαία τάξη είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την επιτυχία της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά ο Dimon δεν έχει πειστεί.
«Είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί», είπε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, όταν ρωτήθηκε εάν τα Bidenomics είναι τόσο επιτυχημένα όσο λέει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Σε κάθε περίπτωση, ο Dimon χαρακτήρισετο τα Bidenomics σε μεγάλο βαθμό βιομηχανική πολιτική – μια στρατηγική που ενθαρρύνει ή επιδοτεί συγκεκριμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση.
Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε πως είναι υπέρ της λήψης μέτρων υπέρ βιομηχανικής πολιτικής, για πρώτη φορά στη ζωή του, αλλά μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.
«Δεν πρέπει να υπάρχει κοινωνική πολιτική γύρω από αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται κοινωνική πολιτική γύρω από αυτό το ζήτημα.
Η στρατηγική οφείλει να είναι καθαρά οικονομική».
Και το πακέτο των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ενέκρινε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Σχεδίου Διάσωσης του Biden, ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της Covid, ήταν υπερβολικό και «προκαλεί πληθωρισμό», είπε ο Dimon.

Πώς θα ήταν τα Dimonomics;

Αν και ο Dimon ανησυχεί πως μπορεί να υπάρξει μια δεύτερη προεδρική θητεία του Donald Trump, είπε ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.
Μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, είπε, θα μπορούσε να είναι μια χαρά κάποια μέρα.
Πάντως, αν μπορούσε να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική της χώρας, είπε ότι θα θέσπιζε «πολιτικές ανάπτυξης» για τις ελεύθερες επιχειρήσεις.
Οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, εν μέρει λόγω κακών πολιτικών όσον αφορά τη μετανάστευση, τη φορολογία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση, προσέθεσε ο Dimon.
Τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο, τα «σύννεφα της καταιγίδας χτύπησαν μόνο εν μέρει», είπε.

Παγκόσμιες απειλές…

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για μια πιθανή ύφεση, αλλά ο Jamie Dimon ανησυχεί πολύ περισσότερο για άλλες παγκόσμιες απειλές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan προέβλεψε ότι τα αμερικανικά νοικοκυριά θα εξαντλήσουν τις αποταμιεύσεις που σώρευσαν μετά την πανδημία γύρω στο τέλος του τρέχοντος έτους, ανοίγοντας το δρόμο για μια πτώση στις καταναλωτικές δαπάνες και μια οικονομική επιβράδυνση.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι αυξήσεις στους μισθούς, τις αξίες των κατοικιών και τις τιμές των μετοχών τα τελευταία 10 με 15 χρόνια θα μειώσουν τον πόνο που μπορεί να προκληθεί από μια ύφεση.
«Ακόμα κι αν πάμε σε ύφεση, ο καταναλωτής είναι σε εξαιρετική κατάσταση», είπε ο Dimon, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές και για τις επιχειρήσεις.
Ο δισεκατομμυριούχος τραπεζίτης υπερασπίστηκε την προειδοποίησή του την περασμένη άνοιξη ότι «σύννεφα καταιγίδας» μαζεύονταν στον ορίζοντα.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό, η χρηματιστηριακή αγορά κατρακύλησε και η αγορά των IPO έκλεισε, σημείωσε.
Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε ακόμα να υποστεί ένα μεγάλο χτύπημα, υποστήριξε.
Ωστόσο, «ανησυχώ πολύ περισσότερο μήπως επιδεινωθούν κάποια άλλα σοβαρά πράγματα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαπλώνεται, ο πυρηνικός εκβιασμός, τα τρόφιμα δεν παραδίδονται, η πείνα στην Αφρική.
Ανησυχώ πολύ περισσότερο για αυτά».
Ο επικεφαλής της JP Morgan έκανε επίσης μνεία στη διακοπή του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού, τα σοβαρά οικονομικά δεινά σε αρκετές μικρές χώρες, την εκ νέου άνοδο του πληθωρισμού και τον άγνωστο αντίκτυπο της ποσοτικής σύσφιξης και χαλάρωσης.
Μάλιστα, αναγνώρισε ότι αυτοί οι κίνδυνοι θα μπορούσαν να εξαλειφθούν, αλλά προειδοποίησε: «Δεν θα βασιζόμουν σε αυτό».
Υπενθυμίζεται πως το αφεντικό της JPMorgan σήμανε για πρώτη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές πριν από ένα χρόνο.

Για την τραπεζική κρίση

«Όλοι θέλουμε να βρισκόμαστε σε μια θέση σύμφωνα με την οποία οι τράπεζες θα μπορούν να χρεοκοπήσουν και ο κόσμος δεν κλονίζεται.
Υπήρχε ένα πρόβλημα σε κοινή θέα, ο επιτοκιακός κίνδυνος, με αποτέλεσμα μερικές από αυτές τις ανασφάλιστες καταθέσεις που να τρέξουν σαν κοπάδι πουλιών.
Προς το παρόν το ζήτημα έχει τελειώσει, το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.
Αν όμως τα επιτόκια αυξηθούν, θα μπορούσε να ξεσπάσει μια χρηματοπιστωτική κρίση» κατέληξε ο Jamie Dimon.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης