Τελευταία Νέα
Διεθνή

To BBC αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο

To BBC αμφισβητεί την εκδοχή του Λιμενικού για το ναυάγιο στην Πύλο
Η επίσημη θέση της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχε ήδη αμφισβητηθεί από ρεπορτάζ του BBC Verify
Επανέρχεται στο θέμα του ναυαγίου το βρετανικό BBC.
Αμφισβητεί την επίσημη εκδοχή του Λιμενικού Σώματος και κάνει λόγο για πιθανό εκφοβισμό επιζώντων από τις ελληνικές αρχές.
"Η επίσημη θέση της Ελληνικής Ακτοφυλακής είχε ήδη αμφισβητηθεί από ρεπορτάζ του BBC Verify, αλλά τώρα είδαμε δικαστικά έγγραφα, τα οποία έχουν σοβαρές αποκλείσεις μεταξύ των καταθέσεων…" γράφει στις πρώτες παραγράφους του το νέο ρεπορτάζ του BBC.
Έτσι δείχνει το γενικότερο κλίμα αμφισβήτησης απέναντι στην επίσημη εκδοχή των ελληνικών αρχών, ενώ λίγο πιο κάτω εμφανίζεται ο τίτλος "Επιζώντες αναγκάστηκαν να σιωπήσουν και εκφοβίστηκαν". Πρόκειται για ρεπορτάζ του BBC Verify το οποίο δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, έναν μήνα μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πιέζουν ακόμα περισσότερο την Ελληνική Ακτοφυλακή και διεγείρουν ερωτήματα ως προς την εκδοχή που έχει παρουσιάσει.
Οι δύο επιζώντες του Ναυαγίου της Πύλου, οι οποίοι μίλησαν στο βρετανικό μέσο, ουσιαστικά καταγγέλλουν τις ελληνικές αρχές για πιεστικές πρακτικές, ενώ επιπλέον τις κατηγορούν ότι ήταν εκείνες που βύθισαν το αλιευτικό. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των μεταναστών, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, η Ελληνική Ακτοφυλακή "έδεσε το σκοινί από τα αριστερά. Όλοι μεταφερθήκαμε από τα δεξιά στην προσπάθειά μας να ισορροπήσουμε το πλοίο. Η Ελληνική Ακτοφυλακή κινήθηκε τόσο γρήγορα, που προκάλεσε τη βύθιση του αλιευτικού".
Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι άνθρωποι της Λιμενικού τους πίεσαν, ώστε να υποδείξουν ως διακινητές τους εννέα Αιγύπτιους που κατηγορήθηκαν αργότερα από την ελληνική δικαιοσύνη, χωρίς όμως να είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι.

Νέα αποδεικτικά στοιχεία;

Το ρεπορτάζ δείχνει και ένα νέο βίντεο.
Σε αυτό εμφανίζεται το αλιευτικό να έχει επικίνδυνη κλίση αρκετό διάστημα πριν από τη διάσωση, ενώ επιβεβαιώνεται ότι το βίντεο έχει τραβηχτεί την ίδια ακριβώς στιγμή που οι ελληνικές αρχές δήλωναν πως είχε "σταθερή πορεία".
Αναφέρουν μάλιστα ότι στο βίντεο καταγράφεται και το πετρελαιοφόρο Faithful Warrior, με ελληνική σημαία, το πλοίο από το οποίο είχε ζητηθεί να δοθούν προμήθειες στο αλιευτικό με τους μετανάστες.
Η ομάδα του BBC αναφέρει ότι ελληνική κυβέρνηση και ακτοφυλακή αρνήθηκαν να σχολιάσουν, παρά τις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες επικοινωνίας.
Στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται και ο μεταφραστής Φάρζιν Κάβαντ, Βρετανός υπήκοος, ο οποίος μένει 20 χρόνια στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, που λειτούργησε ως μεταφραστής σε μια περσινή διάσωση πλοίου 32 μεταναστών, "η Ελληνική Ακτοφυλακή κατηγόρησε δυο αθώους Ιρανούς μετανάστες ως διακινητές".
"Καταθέσεις τις οποίες εγώ ο ίδιος είχα μεταφράσει είδα αργότερα να αλλάζουν", δηλώνει χαρακτηριστικά.

Δεν γίνεται ανεξάρτητη έρευνα

Το ρεπορτάζ αμφισβητεί τέλος τη γενικότερη αντιμετώπιση των ελληνικών αρχών σε τέτοιες υποθέσεις, τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις για ανεξάρτητες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης των Ηνωμένων Εθνών, έχουν αγνοηθεί.Υπενθυμίζεται ότι 82 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχασαν τη ζωή τους στο Ναυάγιο της Πύλου και εκατοντάδες αγνοούνται ακόμα. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν μάλιστα ότι οι νεκροί μπορεί να είναι έως και 500.
Να σημειωθεί ότι το BBC Verify είναι μια νεοσύστατη ομάδα σχεδόν 60 ερευνητικών δημοσιογράφων, οι οποίοι εργάζονται αποκλειστικά στην επαλήθευση πληροφοριών και υλικού, δείχνοντας ουσιαστικά στον κόσμο πως λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης