Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανός Υπουργός Ενέργειας: Κατηγορεί την Κίνα για την επιβολή μίας νέας «παγκόσμιας τάξης»

Βρετανός Υπουργός Ενέργειας: Κατηγορεί την Κίνα για την επιβολή μίας νέας «παγκόσμιας τάξης»
Άλλο ένα επεισόδιο στην ταραχώδη διπλωματική σχέση μεταξύ της Κίνας και της Μεγάλης Βρετανίας, με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Ενέργειας Grant Shapps
Ο Grant Shapps, Yπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε την Πέμπτη (13/7) ότι η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα «παγκόσμια τάξη» και ότι προσπαθεί να εμπλακεί σε κομβικές υποδομές της Βρετανίας.
«Έχω μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για την Κίνα. Πρώτον, είναι μια πραγματικότητα και δεν μπορούμε παρά να την αποδεχτούμε ότι θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στον κόσμο ώστε να λειτουργεί υπό την παγκόσμια τάξη τους», δήλωσε σχετικά κατά την παράθεση γεύματος σε Βρετανούς δημοσιογράφους.
Ο Shapps αποφάσισε να εξαναγκάσει τους Κινέζους να εκχωρήσουν τα δικαιώματά τους στη Newport Wafer Fab, μια εταιρεία στην Ουαλία.
«Ήταν η πιο σκληρή δυνατή προσέγγιση που μπορούσα να ακολουθήσω σε αυτό που πίστευα ότι ήταν μια απαράδεκτη κινεζική παρέμβαση σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα κυριαρχίας μας» τόνισε για να δικαιολογήσει την σχετική του απόφαση.
Οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας δεν περνάνε την καλύτερη φάση τους, καθώς οι Βρετανοί εγκαλούν το Πεκίνο για μία σειρά παρεμβάσεων στην σφαίρα της οικονομικής τους επιρροής.
Η διπλωματική όξυνση Λονδίνου-Πεκίνου πυροδοτήθηκε το 2019 όταν οι Βρετανοί διαπίστωσαν ύποπτη δραστηριότητα της κινεζικής κατασκοπείας και εν συνεχεία κατήγγειλαν την κινεζικών συμφερόντων Huawei ως οιονεί βραχίονα αυτών των κινήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης