Τελευταία Νέα
Διεθνή

Scholz (Γερμανία): Η οικονομία μας να απεξαρτηθεί από την Κίνα - Το Πεκίνο είναι επικίνδυνο για τη διεθνή τάξη

Scholz (Γερμανία): Η οικονομία μας να απεξαρτηθεί από την Κίνα - Το Πεκίνο είναι επικίνδυνο για τη διεθνή τάξη
Αλλαγή στρατηγικής με απεξάρτηση από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, την Κίνα, προανήγγειλε ο Γερμανός Καγκελάριος
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προανήγγειλε ότι η Γερμανία σχεδιάζει «να μειώσει τις κρίσιμες εξαρτήσεις στο μέλλον» από τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο του Βερολίνου, δηλαδή την Κίνα.
Η Γερμανία γνωστοποίησε ουσιαστικά την νέα στρατηγική της για να αντιμετωπίσει μια πιο «διεκδικητική» Κίνα, μετά από μία πολύμηνη ανφιταλάντευση σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης του Πεκίνου.
«Στόχος μας δεν είναι να αποσυνδεθούμε [από το Πεκίνο]. Αλλά θέλουμε να μειώσουμε τις κρίσιμες εξαρτήσεις στο μέλλον», έγραψε ο Σολτς στο Twitter την Πέμπτη μετά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής, ενώ η Υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ χαρακτήρισε τη νέα οικονομική στρατηγική του Βερολίνου «ρεαλιστική αλλά όχι αφελή».
Η σχετική απόφαση είναι προϊόν πολλών μηνών διαμάχης εντός της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τη στρατηγική απέναντι στην Κίνα.
Ενώ η Μπέρμποκ, επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων έχει πιέσει για μια πιο επιθετική γραμμή προς το Πεκίνο, δίδοντας μεγαλύτερη έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σολτς, ως μετριοπαθέστερος σοσιαλδημοκράτης, έχει υποστηρίξει μια πιο φιλική προς το εμπόριο στάση.
Εν τέλει υιοθετήθηκε μία ενδιάμεση λύση που προκρίνει την απεξάρτηση της γερμανικής αγοράς από την Κίνα, αλλά όχι και το πλήρες κόψιμο των οικονομικών συνδέσεων μεταξύ των χωρών.
Ο Γερμανός Καγκελάριος συμπύκνωσε αυτή την πολιτική στροφή με τη φράση «μείωση του ρίσκου, όχι πλήρη αποσύνδεση».
Πλέον αναμένεται η απάντηση του Πεκίνου που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να αντιμετωπίζει τις ευρωπαϊκές αγορές με ολοένα και πιο επιθετικούς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης