Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kέρδη στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +0,85% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,6%

Kέρδη στη Wall, λόγω πληθωρισμού – Στο +0,85% ο S&P 500, ο Nasdaq +1,6%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Ανοδικά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες του αμερικανικού χρηματιστήριου την Πέμπτη 13 Ιουλίου, με καταλύτες την αισιοδοξία που γεννά εκ μέρους των επενδυτών η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων…
Σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτό το κλίμα, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκαν +0,14%, στις 34.395 μονάδες.
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,85%, στις 4.510 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε αύξηση +1,58%, στις 14.138 μονάδες

Στο ταμπλό, οι μετοχές της Pepsi Co σημείωσαν άνοδο 2,38%, καθώς η αμερικανική πολυεθνική εταιρεία τροφίμων σνακ και ποτών ανακοίνωσε για το β’ τρίμηνο του 2023 κέρδη και έσοδα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Από την άλλη, η Delta κατέγραψε πτώση 0,5%, παρά το γεγονός ότι η αεροπορική κατέγραψε κέρδη ρεκόρ ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προοπτικές της για ολόκληρο το έτος.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κέρδισε 2,06% στα 77,3 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 0,17% υψηλότερα, στα 1.965 δολάρια ανά ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,12 δολ./ευρώ.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου βούτηξε 10 μονάδες βάσης στο 3,7%.

«Ο δείκτης τιμών παραγωγού επιβεβαίωσε τον δείκτη τιμών καταναλωτή που δημοσιεύτηκε χθες (12/7), αλλά ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός εβδομαδιαίων αιτημάτων ανεργίας υπενθύμισε τη συνεχιζόμενη στενότητα της αγοράς εργασίας» δήλωσε ο Mike Loewengart, επικεφαλής κατασκευής χαρτοφυλακίου μοντέλων στο Morgan Stanley Global Investment Office.
«Προς το παρόν, όπως φαίνεται, η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια σε μερικές εβδομάδες και οι επενδυτές θα στραφούν στους εταιρικούς ισολογισμούς» συνέχισε ο Loewengart.

Στα μάκρο, διολίσθηση εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2023.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ επιβράδυνε στο μόλις 0,1% από το 0,9% του Μαΐου.
Σε μηνιαία επίπεδο, ο δείκτης τιμών παραγωγού επιτάχυνε οριακά στο 0,1% ενώ τον Μάιο είχε μειωθεί με ρυθμό 0,4%, αλλά και πάλι η μέτρηση ήταν καλύτερη των εκτιμήσεων της αγοράς που περίμενε μηνιαία αύξηση κατά 0,2%.
Παρόμοια ήταν η εικόνα και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, δηλαδή στο μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις μεταβολές ευμετάβλητων τιμών όπως των τροφίμων και της ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης τιμών παραγωγού επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως τον Ιούνιο μετά το 2,8% του Μαΐου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη υποχώρηση στο 2,6%.
Στο ίδιο κλίμα, εξαιρουμένων των τιμών τροφίμων και ενέργειας, οι τιμές χονδρικής εμφάνισαν ρυθμό αύξησης μόλις 0,1% σε επίπεδο μήνα, όσο και τον Μάιο, την ώρα που η αγορά προέβλεπε μικρή επιτάχυνση στο 0,2% μηνιαίως.

Παράλληλα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας κινήθηκε χαμηλότερα την περασμένη εβδομάδα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 237.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου από 249.000 μία εβδομάδα νωρίτερα.
Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 250.000.
Ο μέσος όρος των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε στις 246.750 από 253.500.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκε στο 1,72 εκατομμύρια από 1,718 εκατομμύρια.

Tέλος, μεγάλη άνοδο κατέγραψε το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Ιούνιο, σκαρφαλώνοντας στα 227,7 δισ. δολάρια τον Ιούνιο από 88,8 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το έλλειμμα τους πρώτους εννιά μήνες του έτους ανήλθε στο 1,39 τρισ. δολάρια από 515,1 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, τα έσοδα υποχώρησαν 42 δισ. στα 418 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 96 δισ. στα 646 δισ. δολάρια.

Ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, χάρη στα ισχυρά κέρδη σε Ασία και Wall Street, στον απόηχο της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και των προσδοκιών για λιγότερο επιθετική πολιτική από τη Fed.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0,74%, στις 16.141 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε αύξηση 0,32%, στις 7.440 μονάδες.
Στις 7.369 μονάδες με άνοδο 0,50% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 0,78% στις 28.774 μονάδες.

Λιγότερο των εκτιμήσεων συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας τον Μάιο, παρά τον αντίκτυπο των απεργιών και της τραπεζικής αργίας για τον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Καρόλου, γεγονός που την έθεσε σε τροχιά αποφυγής της πτώσης για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά.
Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε υποδείξει συρρίκνωση 0,3%.
Όλοι οι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν τον Μάιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, οι οποίες δεν παρουσίασαν αύξηση.
Η λίρα σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου λόγω των στοιχείων.

Στα μάκρο, λιγότερο των εκτιμήσεων συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας τον Μάιο, παρά τον αντίκτυπο των απεργιών και της τραπεζικής αργίας για τον εορτασμό της στέψης του βασιλιά Καρόλου, γεγονός που την έθεσε σε τροχιά αποφυγής της πτώσης για το δεύτερο τρίμηνο συνολικά.
Η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,1% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), μετά από αύξηση 0,2% τον προηγούμενο μήνα.
Δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων είχε υποδείξει συρρίκνωση 0,3%.
Όλοι οι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν τον Μάιο, με εξαίρεση τις υπηρεσίες, οι οποίες δεν παρουσίασαν αύξηση.
Η λίρα σημείωσε μικρή άνοδο έναντι του δολαρίου λόγω των στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης