Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «βρώμικο παιχνίδι» της Goldman Sachs ενόψει των αποτελεσμάτων

tags :
Το «βρώμικο παιχνίδι» της Goldman Sachs ενόψει των αποτελεσμάτων
Οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα τριμηνιαία κέρδη σχεδόν στο μισό από τα μέσα Ιουνίου
Σπάνια η Goldman Sachs εργάστηκε τόσο σκληρά για να μην... εντυπωσιάσει.
Ο τραπεζικός γίγαντας της Wall Street προώθησε ένα νέο σχέδιο για να αποφύγει ένα τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο απογοήτευσης των επενδυτών την ημέρα των κερδών.
Παραβιάζοντας τη δική της μακροχρόνια σύμβαση, τα στελέχη της Goldman υποβαθμίζουν ενεργά τις προσδοκίες για αποτελέσματα που θα αποκαλυφθούν την επόμενη εβδομάδα.
Το αποτέλεσμα: Οι αναλυτές μείωσαν τις εκτιμήσεις τους για τα τριμηνιαία κέρδη σχεδόν στο μισό από τα μέσα Ιουνίου - τη μεγαλύτερη αναθεώρηση πριν από μια ανακοίνωση κερδών υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο David Solomon.
Αυτό μεταφράζεται σε μία από τις πιο απότομες μειώσεις κερδών μεταξύ των ομοτίμων και σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων που θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 5%.
«Αυτό είναι πιθανότατα το χειρότερο τρίμηνο από τότε που ο David Solomon έγινε Διευθύνων Σύμβουλος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Mike Mayo, αναλυτής της Wells Fargo.
"Υπάρχουν πιθανώς μισή ντουζίνα στοιχεία αυτό το τρίμηνο που εμπίπτουν στην κατηγορία αδύναμη, κακή ή άσχημη."

Οι αστοχίες

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η Goldman ανέφερε επιβράδυνση κατά 25% στα έσοδα από συναλλαγές, τόνισε σημαντικές μειώσεις στο βιβλίο ακίνητης περιουσίας της και είπε ότι θα χρειασθεί μεγάλη απομείωση καθώς πουλάει την πλατφόρμα δανεισμού Greensky – ένα απομεινάρι της αστοχίας της στον τομέα της καταναλωτικής πίστης.
Είναι ουσιαστικά μια προαναγγελία κερδών χωρίς να το αποκαλούμε έτσι, είπε ο Mayo.
Η αφθονία των πληροφοριών μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στη μετοχή όταν η Goldman δημοσιεύει αποτελέσματα στις 19 Ιουλίου.
Οι μετοχές της τράπεζας υποχώρησαν 6% την ημέρα των κερδών της τον Ιανουάριο και υποαπέδωσαν και πάλι τον Απρίλιο — δύσκολες στιγμές για μια εταιρεία που προσπαθεί να υποστηρίξει ότι τα στρατηγικά λάθη πίσω από αυτό.
Αυτή είναι η «πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό που παρέχουν κάποια συγκεκριμένη καθοδήγηση εντός τριμήνου», δήλωσε ο αναλυτής της Barclays, Jason Goldberg.
Ενώ πολλές τράπεζες το κάνουν, η Goldman συνήθως απέχει, είπε.
«Η προετοιμασία της αγοράς για πιθανά ζητήματα μειώνει την αστάθεια των μετοχών την ημέρα των κερδών».
Οι αναλυτές αναμένουν καθαρά κέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, μειωμένα κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό συγκρίνεται με την πτώση 19% που αναμένουν στη Morgan Stanley και τα άλματα στην Bank of America και JPMorgan.
Η μέση εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή στη Goldman είναι μόλις 3,94 δολάρια, με ορισμένες πρόσφατες προβλέψεις κάτω από 3 δολάρια.
Τέτοια στοιχεία σημαίνουν ότι η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων - ένα μέτρο κερδοφορίας - θα μπορούσε να πέσει κάτω από το 5%, πολύ μακριά από τον στόχο που θέτει η Goldman.
Αυτό θα ενίσχυε τη φήμη της τράπεζας για ασταθή αποτελέσματα, τα οποία προσπαθούσε να διαλύσει επεκτείνοντας σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

Ο Fink βλέπει το «Σχίσμα»

Τα στελέχη βρίσκονται υπό πίεση για να δείξουν στους μετόχους ότι η τράπεζα βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής αφού η Solomon εγκατέλειψε την επέκταση στη λιανική τραπεζική που αποδείχθηκε πολύ δαπανηρή και αφοσιώθηκε σε μια διαφορετική στρατηγική.
Έρχεται επίσης σε μια περίοδο οξυμένης εσωτερικής διαμάχης που ορισμένα στελέχη της Goldman λένε ότι τα ώθησε να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στη συζήτηση των εντάσεων με πελάτες που το έχουν προσέξει.
«Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα σχίσμα μέσα στον οργανισμό», δήλωσε ο Larry Fink, επικεφαλής της BlackRock, σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα.
Η εταιρεία του είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Goldman.
Ο Fink εξέφρασε την υποστήριξή του στον Solomon, λέγοντας ότι έκανε καλή δουλειά και ανύψωσε την τράπεζα σε σχεδόν μισή δεκαετία στην κορυφή.
Από τότε που ανέλαβε η Solomon, η Goldman αύξησε τη λογιστική της αξία, βοηθούμενη από την αύξηση των κερδών στις βασικές της δραστηριότητες στη Wall Street κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αλλά έχει αγωνιστεί να πείσει τους επενδυτές ότι η μετοχή της αξίζει ένα υψηλότερο πολλαπλάσιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης