Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φρένο» Meloni στην έξοδο εισηγμένων από το χρηματιστήριο του Μιλάνου για το Άμστερνταμ

«Φρένο» Meloni στην έξοδο εισηγμένων από το χρηματιστήριο του Μιλάνου για το Άμστερνταμ
Πολλές εισηγμένες εγακταλείπουν το Μιλάνο για το Άμστερνταμ
Η Ιταλία επιδιώκει να ενισχύσει τη δυνατότητα των εισηγμένων εταιρειών να εκδίδουν μετοχές με ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου, δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει η σταθερή φυγή επιχειρήσεων από το Μιλάνο προς την Ολλανδία.
Μια τέτοια επιλογή, ωστόσο, θα εξεταστεί εφόσον συνοδεύεται από διατάξεις που εγγυώνται τα δικαιώματα των μικροεπενδυτών που μοιράζονται την ιδιοκτησία με πιο ισχυρούς μετόχους, δήλωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Federico Freni.
Ένα ρυθμιστικό καθεστώς που βοηθά τους κορυφαίους μετόχους να διατηρούν σφιχτό έλεγχο των εταιρειών έχει οδηγήσει πρόσφατα αρκετές ιταλικές εταιρείες να επιλέξουν ολλανδική νομική έδρα ή ακόμη και εισαγωγή στο Άμστερνταμ.
"Πολλοί ενδιαφερόμενοι φορείς ζητούν μια ισχυρότερη δέσμη μέτρων που θα επιτρέπουν στους μακροπρόθεσμους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών να αυξάνουν την ισχύ της ψήφου τους με την πάροδο του χρόνου. Το εξετάζουμε", δήλωσε ο Freni.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Giorgia Meloni, παρουσίασε τον Απρίλιο στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο το οποίο, μεταξύ μιας σειράς μέτρων για την ενθάρρυνση της εισαγωγής, ενίσχυε το δικαίωμα έκδοσης μετοχών με πολλαπλές ψήφους, αλλά περιόριζε την επιλογή αυτή στο στάδιο πριν από την εισαγωγή στο χρηματιστήριο.
Ως αποτέλεσμα, οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο το λεγόμενο "πρόγραμμα μετοχών πιστότητας", το οποίο παρέχει το πολύ δύο δικαιώματα ψήφου σε μακροχρόνιους μετόχους τουλάχιστον 24 μηνών.
Ο Freni δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να ενισχύσει το καθεστώς πιστότητας με πρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει το χρηματιστήριο του Μιλάνου να ανταγωνιστεί τα ευρωπαϊκά ομόλογά του.

Το γαλλικό παράδειγμα και οι ενστάσεις

Ορισμένοι βουλευτές προτείνουν να υιοθετηθεί στην Ιταλία ένας γαλλικός νόμος που χρονολογείται από το 2014, ο οποίος καθιστούσε τα ενισχυμένα δικαιώματα ψήφου ως προεπιλεγμένη επιλογή, εκτός εάν οι μέτοχοι μιας εταιρείας ψήφιζαν για την εξαίρεσή τους.
Αλλά ο Freni διαφωνεί με μια τέτοια ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι οι μέτοχοι πρέπει να έχουν λόγο για το αν θα διαφοροποιηθεί η δύναμη ψήφου, σε αντίθεση με το να ψηφίζουν μόνο κατά αυτού που θα γίνει η προεπιλεγμένη επιλογή.
Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών προέτρεψε επίσης για προσοχή στις κοινοβουλευτικές εκκλήσεις για τον περιορισμό μιας ρύθμισης διακυβέρνησης σύμφωνα με την οποία το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο προτείνει έναν κατάλογο υποψηφίων για το διορισμό νέων διευθυντών.
Τον περασμένο μήνα ο επιχειρηματίας Francesco Gaetano Caltagirone, δήλωσε σε κοινοβουλευτική ακρόαση ότι η σύσταση επέτρεψε στην επενδυτική τράπεζα Mediobanca να επηρεάσει υπερβολικά την ασφαλιστική εταιρεία Generali.
"Δεν βλέπουμε καμία επείγουσα ανάγκη να αναλάβουμε δράση για το θέμα αυτό", δήλωσε ο Freni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης