Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μόνο 10 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ βλέπουν θετικά τη συμμαχία - Στα όρια η Ελλάδα

Μόνο 10 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ βλέπουν θετικά τη συμμαχία - Στα όρια η Ελλάδα
Στη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ελλάδα οι ερωτηθέντες είναι περισσότερο διστακτικοί σχετικά με το στρατιωτικό σύμφωνο
Ενώ η ύπαρξη του ΝΑΤΟ προβάλλεται ως αποτρεπτικός παράγοντας για την επέκταση των πολεμικών προσπαθειών της Ρωσίας στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, η στρατιωτική συμμαχία δεν θεωρείται και πολύ θετική.
Όπως δείχνει ο Florian Zandt της Statista στο παρακάτω γράφημα, με βάση στοιχεία του Pew Research Center, οι απαντήσεις από μόλις επτά από τα 11 ερωτηθέντα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν θετική γνώμη για το σύμφωνο ασφαλείας.
Infographic: Where NATO Is Seen in a Positive Light | Statista
Για παράδειγμα, το 93% των ερωτηθέντων στην Πολωνία υποστήριξε ότι βλέπει το ΝΑΤΟ θετικά.
Η χώρα σήκωσε το κύριο βάρος των συνοριακών διελεύσεων από Ουκρανούς πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου και γειτνιάζει άμεσα με τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουν επίσης το ΝΑΤΟ καθαρά θετικά.
Στη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ισπανία και την Ελλάδα οι ερωτηθέντες είναι περισσότερο διστακτικοί σχετικά με το στρατιωτικό σύμφωνο, με την πλειοψηφία των Ελλήνων ερωτηθέντων να έχουν κάπως ή πολύ δυσμενή γνώμη για τη συμμαχία ασφαλείας.
Στη Σουηδία, τη χώρα που είναι η επόμενη στη σειρά για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 78% των συμμετεχόντων στην έρευνα είδαν το ΝΑΤΟ ως θετικό.

Τα βασικά του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ, είναι στρατιωτική αμυντική συμμαχία 31 χωρών της Δύσης και ιδρύθηκε το 1949 από το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως αντίπαλο δέος στην ΕΣΣΔ, ενώ η επέκταση της συμμαχίας προς ανατολάς από το 1999 με την προσχώρηση των πρώην χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας έχει συζητηθεί αμφιλεγόμενα.
Ενώ ορισμένοι τη θεωρούν απαραίτητο προπύργιο κατά της Ρωσίας και της Κίνας, άλλοι τη θεωρούν ως καταπάτηση της κυριαρχίας της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης