Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΙΕΑ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για το πετρέλαιο - Επιβραδύνεται η αύξηση της ζήτησης

Ο ΙΕΑ υποβαθμίζει τις προβλέψεις για το πετρέλαιο - Επιβραδύνεται η αύξηση της ζήτησης
Ο ΙΕΑ μειώνει την πρόβλρεψη για τη ζήτηση πετρελαίου για πρώτη φορά το 2023
Σχετικά Άρθρα
Για πρώτη φορά το 2023, ο ΙΕΑ (International Energy Agency) υποβάθμισε την πρόβλεψη του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, επικαλούμενος κυρίως την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών.
Ειδικότερα, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πλέον σε τροχιά ανόδου κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, ώστε να φθάσει κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύσει το 70% της αύξησης της αύξησης της ζήτησης.
Η πρόβλεψη αυτή αντιπροσωπεύει ωστόσο αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα, όταν ο ΙΕΑ προέβλεπε αύξηση της παγκόσμιας αύξησης κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
«Οι επίμονοι μακροοικονομικοί αντίξοοι άνεμοι, που είναι εμφανείς σε μια βαθύτερη ύφεση της μεταποίησης, μας οδήγησαν να αναθεωρήσουμε την εκτίμησή μας για την ανάπτυξη του 2023 χαμηλότερα για πρώτη φορά φέτος», ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου που δημοσιεύθηκε σήμερα (13/7/2023).
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο οργανισμός.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Ενόψει του επόμενου έτους, ο ΙΕΑ αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί σε 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, «καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική της και καθώς τα μέτρα ηλεκτροκίνησης και αποδοτικότητας του στόλου των οχημάτων γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικά».
Ο ΙΕΑ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η παγκόσμια ζήτηση θα σταματήσει σχεδόν σταδιακά τα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα επιταχύνεται.
Η έκθεση της Πέμπτης έρχεται σε μια στιγμή που τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομία των ΗΠΑ ανανέωσαν τις ελπίδες ότι η Fed μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης