Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (ΕΚΤ): Δεν είναι μακριά η κορυφή στα επιτόκια - Θα αργήσει να φανεί ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό

Visco (ΕΚΤ): Δεν είναι μακριά η κορυφή στα επιτόκια  - Θα αργήσει να φανεί ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό
Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων να περάσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ «δεν απέχει πολύ» από την κορύφωση των επιτοκίων, έπειτα από μια σειρά αυξήσεων, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό ειδησεογραφικό κανάλι Sky TG24, ο Visco επανέλαβε την άποψή του ότι θα χρειαστεί χρόνος ώστε ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων να περάσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού.
Πάντως, το δ.σ. της ΕΚΤ παραμένει διχασμένο όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις στα επιτόκια. Με ακόμα μία αύξηση τον Ιουλίου να θεωρείται δεδομένη, το ερώτημα που προκύπτει είναι το ύψος της αύξησης αλλά και το εάν θα είναι η τελευταία.
Στην παρούσα φάση, οι αγορές προεξοφλούν τα ακόλουθα: Το επιτόκιο αναφοράς, ήτοι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, θα κορυφωθεί είτε στο 3,75% σε 27 Ιουλίου, είτε στο 4% στις 14 Σεπτεμβρίου. Από κει και πέρα, αναμένονται μόλις δύο μειώσεις των 25 μονάδων βάσης για να υποχωρήσουν τα επιτόκια στο 3,25% ή 3,50% έως το τέλος του 2024. Με τα σημερινά δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να παραμείνουν τα επιτόκια κοντά στο 4% έως το καλοκαίρι του 2024 και να γίνουν δύο μειώσεις στο β’ εξάμηνο του ερχόμενου έτους. Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα είναι σταδιακή και μόνο αν το επιβάλλουν οι συνθήκες τα επιτόκια θα κοπούν… μαχαίρι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης