Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε το μέλλον: Διπλωματία τέλος σε Ουκρανία, πόλεμοι σε Ευρώπη… για να σωθούν δολάριο και ΗΠΑ

Το ΝΑΤΟ αποκάλυψε το μέλλον: Διπλωματία τέλος σε Ουκρανία, πόλεμοι σε Ευρώπη… για να σωθούν δολάριο και ΗΠΑ
Η απώλεια της στρατιωτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, θα οδηγήσει και στην απώλεια της παγκόσμιας θέσης του δολαρίου... και πιθανότητα των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα γεωπολιτική ανάλυση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία προχωρά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο επισημαίνει πως αν και με μια πρώτη «ανάγνωση» φαίνεται ότι δεν προκύπτει κάποια συγκλονιστική εξέλιξη ή απόφαση για την Ουκρανία, η πραγματικότητα όχι μόνο είναι τελείως διαφορετική αλλά παραπέμπει ... και σε ένα μάλλον εφιαλτικό μέλλον.
«Η Σύνοδος δεν αφορούσε την Ουκρανία.
Στο Βίλνιους οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έβαλαν τα θεμέλια για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διάσωση της δυτικής παγκόσμιας τάξης με στρατιωτικά μέσα - ενέκριναν το σχέδιο για μια νέα παγκόσμια στρατιωτική αντιπαράθεση και έναν Ψυχρό Πόλεμο.
Η επιτυχία αυτού του σχεδίου δεν είναι εγγυημένη, αλλά θα το προσπαθήσουν σκληρά.
Υπό αυτή την έννοια, η Σύνοδος Κορυφής ήταν ιστορική» αναφέρει το TASS.

Υπερστρατιωτικοποίηση Ουκρανίας

Σύμφωνα με το TASS, οι δεσμεύσεις του ΝΑΤΟ για συνεχή προμήθεια όπλων στην Ουκρανία προκειμένου αυτή να επικρατήσει στο πεδίο της μάχης, δεν αποτελεί κάποιο νέο.
«Η είδηση είναι το πρόγραμμα πολυετούς στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο που εγκρίθηκε στη Σύνοδο και το οποίο προβλέπει ότι, η βοήθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Επιπλέον, η δήλωση της G7 που εγκρίθηκε μετά τη Σύνοδο, αναφέρει ρητά ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει τέτοιες στρατιωτικές δυνατότητες προκειμένου να είναι σε θέση να μπορεί να αποτρέψει από μόνη της, οποιαδήποτε νέα ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον.
Δηλαδή, είναι υποχρέωση να διασφαλιστεί η υπερστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας μετά το τέλος της σύγκρουσης.
Όμως ένας από τους στόχους της ρωσικής Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας.

Η Συμμαχία προκαλεί τη Ρωσία

Δηλαδή, αυτή η απόφαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ δημιουργεί ήδη μια άλυτη αντίφαση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Η Συμμαχία προκαλεί τη Ρωσία να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την πλήρη εξάλειψη του ουκρανικού κράτους, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση, η Ρωσία θα έχει έναν πολύ πιο επικίνδυνο και διψασμένο για εκδίκηση εχθρό στα σύνορά της.
Η υπόσχεση μετά τη σύγκρουση να αρχίσει η διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώνονται σχετικά με την ανάγκη «εκπλήρωσης όλων των κριτηρίων και ομόφωνης έγκρισης από τις χώρες του ΝΑΤΟ», εξυπηρετεί τον ίδιο στόχο.
Η Ρωσία δεν έχει την επιλογή να επιτύχει ειρήνη με την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς η διατήρησή της οδηγεί στην ένταξη της στο ΝΑΤΟ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον δεύτερο στόχο της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης της Ρωσίας.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ουσιαστικά εξάλειψε τις διπλωματικές επιλογές για τον τερματισμό της σύγκρουσης» τονίζει το ρωσικό πρακτορείο.

Στρατιωτικοποίηση Ευρώπης

«Επιπλέον, το ΝΑΤΟ ενέκρινε το αμυντικό σχέδιο της Συμμαχίας απέναντι στη Ρωσία.
Το σχέδιο αυτό αυξάνει τον αριθμό των μόνιμων χερσαίων δυνάμεων υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ κατά 7,5 φορές – από τους 40.000 στρατιώτες που είναι σήμερα, σε 300.000 άτομα.
Θα τους δοθούν σημαντικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, καθώς και δυνατότητες στον κυβερνοχώρο και στο διάστημα.
Και αυτές δεν είναι οι μόνες δυνάμεις που θα αναπτυχθούν κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, καθώς θα συμπληρώσουν τους στρατούς των κρατών-μελών που συνορεύουν με τη Ρωσία.
Επιπλέον, αμερικανικές, καναδικές και δυτικοευρωπαϊκές στρατιωτικές μονάδες θα μπορούν και θα αναπτυχθούν στις ίδιες χώρες βάσει διμερών συμφωνιών.
Ήδη τώρα ο αριθμός του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στην Πολωνία ξεπερνά τις 10.000.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη δημιουργία συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Και αυτό αφορά όλο το μήκος των συνόρων της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ - από το Μπάρεντς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Οι δηλώσεις ότι οι δυνάμεις που αναπτύσσονται κοντά στα ρωσικά σύνορα «είναι μόνο για αμυντικούς σκοπούς» είναι απίθανο να ληφθούν υπόψη» επισημαίνει το TASS.

Οικονομία πολέμου

«Για να διατηρήσουν αυτές τις δυνάμεις στην Ευρώπη, όλες οι χώρες της Συμμαχίας έχουν δεσμευτεί νομικά να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες σε πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους.
Υπενθυμίζεται πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014, είχε αποφασιστεί τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους τα επόμενα 10 χρόνια, δηλαδή έως το 2024.
Έως το 2022, μόνο 8 από τις 31 χώρες του ΝΑΤΟ είχαν φτάσει σε αυτό το ορόσημο.
Τώρα αυτό δεν είναι στόχος, αλλά ελάχιστος δείκτης.
Και σίγουρα θα επιτευχθεί, διαφορετικά οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των μαχών στην Ουκρανία.
Για το σκοπό αυτό, τα κράτη της Συμμαχίας θα πρέπει να αυξήσουν γρήγορα τις επενδύσεις στη στρατιωτική βιομηχανία και να ανοίξουν νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής.
Αυτό θα αλλάξει ολόκληρη τη δομή της οικονομίας στην Ευρώπη.
Όμως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καλέσει τις χώρες της ΕΕ να καταβάλουν επιπλέον εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό λόγω της Ουκρανίας.
Με τις κυρώσεις και με τις προσπάθειες για μια δαπανηρή πράσινη μετάβαση, η ΕΕ θα πρέπει αναπόφευκτα να περικόψει άλλες δαπάνες για να επενδύσει στην άμυνα.
Ίσως το νέο οικονομικό μοντέλο της Ευρώπης να μοιάζει με μια «πράσινη πολεμική οικονομία».
Πόσο βιώσιμο θα είναι αυτό το υβριδικό μοντέλο θα το δείξει ο χρόνος.
Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: για την επιβίωση του χρειάζεται ένας πόλεμος ή πολλές τοπικές συγκρούσεις, διαφορετικά οι αναπτυσσόμενοι κατασκευαστές όπλων και πυρομαχικών δεν θα έχουν πού να τα πουλήσουν.
Οι οικονομικές αποφάσεις της συνόδου του ΝΑΤΟ προοιωνίζουν μια μακροπρόθεσμη κατάσταση στρατιωτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη» υποστηρίζει το ρωσικό TASS.

Κόντρα με Κίνα

«Μελλοντικά, τα κράτη του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι τους στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία) συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν την Κίνα, αν και ανέφεραν ότι δεν θεωρούν ακόμη την Κίνα στρατιωτικό αντίπαλο.
Ωστόσο, σε πληροφοριακό, οικονομικό, τεχνολογικό, εμπορικό και στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, ήδη λαμβάνονται μέτρα για αυτή την αντιπαράθεση.
Οι μηχανισμοί διέγερσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης, που δοκιμάστηκαν στην Ευρώπη, είναι πιθανό να μεταφερθούν στην Ασία στο εγγύς μέλλον» εκτιμά το ρωσικό πρακτορείο.

Όλα για να σωθεί το δολάριο

«Ποιος όμως χρειάζεται τη διέγερση μιας παγκόσμιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και την Κίνα και γιατί;
Οι ΗΠΑ την χρειάζονται για να σώσουν το δολάριο.
Ο ρόλος του παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος - του κυκλοφορικού συστήματος της παγκόσμιας οικονομίας - έχει καθοριστεί από καιρό όχι τόσο από την οικονομική όσο από τη στρατιωτική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν την ευκαιρία και το δικαίωμα των ισχυρών να καταστρέψουν κάθε αντίπαλο που θα προσπαθούσε να αμφισβητήσει τους αμερικανικούς κανόνες.
Η απώλεια της στρατιωτικής ηγεμονίας, θα οδηγήσει στην απώλεια της παγκόσμιας θέσης του αμερικανικού νομίσματος.
Αυτή θα είναι μια κατάρρευση όχι μόνο για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων της Δύσης, αλλά πιθανότατα και της κατάρρευσης των ΗΠΑ ως έθνους.
Το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπερνά τα 31 τρισεκατομμύρια δολάρια, που είναι περισσότερο από το 123% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Καθώς διατηρούν την παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία, το μέγεθος του δημόσιου χρέους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα των ΗΠΑ δεν έχει ουσιαστικά καμία σημασία.
Όλος ο κόσμος το πληρώνει.
Η καταστροφή της παγκόσμιας κυριαρχίας συνεπάγεται χρεοκοπία» λέει το TASS.

Η κατάρρευση του Plan A

«Η κατάρρευση της Ρωσίας μετά την έναρξη του ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, θα είχε μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από την Ουκρανία, την κυριαρχία ή την εδαφική της ακεραιότητα.
Η Ουάσιγκτον έπρεπε να αποδείξει στον κόσμο ότι η Αμερική ήταν ικανή να τιμωρήσει αυστηρά όσους την αμφισβητούν και με αυτόν τον τρόπο να αποκαταστήσει την πίστη στη δική της δύναμη.
Το σχέδιο «Α» ήταν να καταστρέψει την οικονομία και το κράτος στη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τη βοήθεια «κολασμένων κυρώσεων».
Το οικονομικό blitzkrieg απέτυχε.
Η επόμενη παραλλαγή ήταν η ιδέα μιας γρήγορης ήττας της Ρωσίας ως αποτέλεσμα των επιθέσεων των ουκρανικών δυνάμεων, οι οποίες προμηθεύονταν στρατιωτικό εξοπλισμό, μισθοφόρους, συμβούλους, πληροφορίες, επικοινωνίες και επιμελητεία από το ΝΑΤΟ.
Κανένα αποτέλεσμα και πάλι.

Το plan B

Η Σύνοδος στο Βίλνιους «άνοιξε» το σχέδιο «Β».
Οι ΗΠΑ δεν ελπίζουν πλέον σε μια «καθαρή νίκη».
Τώρα η Ουάσιγκτον παίζει μακροπρόθεσμα - σκοπεύει να γίνει και πάλι μια τέτοια στρατιωτική δύναμη που κανείς δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει - για να κερδίσει «στα σημεία».
Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να καταστήσουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία ατελείωτη και να τη χρησιμοποιήσουν, αφενός, για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και, αφετέρου, ως πρόσχημα για τον γρήγορο μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ από μια δομή επιχειρήσεων σε απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, σε ένα πραγματικό όργανο παγκόσμιου πολέμου και, παγκόσμιας κυριαρχίας προς το συμφέρον των ΗΠΑ.
Πρώτα στην Ευρώπη - απέναντι στη Ρωσία, και μετά στην Ασία - εναντίον της Κίνας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, ναύαρχο Rob Bauer, ένας τέτοιος μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ θα διαρκέσει χρόνια.

Θα κάνουν τα πάντα οι ΗΠΑ

Όλο αυτό το διάστημα, η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί.
Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν μια ξεκάθαρη νίκη για τη Ρωσία.
Η Ουάσιγκτον μπορεί να συμφωνήσει σε κάποιο πάγωμα της σύγκρουσης, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα τηρηθεί μέχρι τέλους.
Όπως συνέβη στο Donbass από το 2014 έως το 2022.
Με συγκρούσεις και συνεχείς βομβαρδισμούς.
Πρέπει να είναι ξεκάθαρο στον κόσμο - τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Η ταχεία στρατιωτικοποίηση όλων των στενών συμμάχων της Ουάσιγκτον τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και η οικοδόμηση μιας αυστηρής πειθαρχίας στις τάξεις τους, έχει πλέον υπαρξιακή σημασία για τις ΗΠΑ.
Μια ευρείας κλίμακα σύγκρουση παραμένει ανεπιθύμητη, αλλά επιστρέφουμε στην εποχή της παγκόσμιας στρατιωτικής αποτροπής.
Αυτό σημαίνει ότι πάμε σε μια μακροχρόνια κατάσταση στρατιωτικής αντιπαράθεσης - σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, με ολόκληρες «καυτές ζώνες», με εμπορικούς πολέμους και κάθε είδους υβριδικές μορφές μάχης.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους έθεσε γερές βάσεις για ένα τέτοιο μέλλον» καταλήγει η ανάλυση του TASS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης