Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 30% η πτώση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας - Αποδυναμώνεται το ρούβλι

Πάνω από 30% η πτώση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας - Αποδυναμώνεται το ρούβλι
Η βασική πηγή εσόδων της Μόσχας είναι οι πωλήσεις των προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου
Τα οικονομικά προβλήματα της Ρωσίας επιδεινώνονται, με το τελευταίο πλήγμα να έρχεται με τη μορφή κατάρρευσης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της.
Η χώρα κατέγραψε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, το οποίο σηματοδοτεί πτώση 93% από το ρεκόρ των 76,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
Αυτό είναι επίσης το μικρότερο πλεόνασμα από το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Δείχνει το βαρύ πλήγμα που έχουν επιφέρει στην οικονομία της χώρας οι δυτικές οικονομικές κυρώσεις - που επιβλήθηκαν στη Μόσχα ως απάντηση στον πόλεμο της στην Ουκρανία - συμπιέζοντας τις ενεργειακές εξαγωγές της.

Αποδυναμώνεται το ρούβλι

Η επιδείνωση της δυναμικής του εμπορίου αντανακλάται επίσης στην κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου.
Το ρωσικό νόμισμα κατρακύλησε σε χαμηλό 15 μηνών, περίπου στα 94,48 ανά δολάριο, νωρίτερα τον Ιούλιο, πλήττοντας σκληρά τους εξασθενημένους όρους εμπορίου της χώρας.
"Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου αγαθών την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 προκλήθηκε από τη μείωση τόσο του φυσικού όγκου των εξαγωγικών παραδόσεων όσο και από την επιδείνωση της κατάστασης των τιμών των βασικών ρωσικών εξαγωγικών προϊόντων, τα ενεργειακά προϊόντα είχαν τη σημαντικότερη συμβολή στη μείωση της αξίας των εξαγωγών", ανέφερε η Τράπεζα της Ρωσίας.
Η βασική πηγή εσόδων της Μόσχας είναι οι πωλήσεις των προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά τα ανώτατα όρια τιμών και οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας από μια ομάδα κρατών μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σήμαιναν ότι οι δραστηριότητές της στον τομέα των βασικών εμπορευμάτων έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα.
Τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας αποκάλυψε ότι τα έσοδα από τους φόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν κατά 36% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν σε περίπου 570,7 δισεκατομμύρια ρούβλια, ενώ τα κέρδη από το αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου έπεσαν κατά 31% σε 425,7 δισεκατομμύρια ρούβλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης