Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνάντηση Von der Leyen - Erdogan για την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας - Δειλή αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Συνάντηση Von der Leyen - Erdogan για την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας - Δειλή αναφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Χαιρέτισε τη συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά την επίσημη συνάντησή της με τον Τούρκο Πρόεδρο η Πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την υποστήριξη των προσπαθειών του Κιέβου και της Άγκυρας με στόχο την παράταση της συμφωνίας για τα σιτηρά, σύμφωνα με δημοσίευση της κ. φον ντερ Λάιεν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συζήτηση έγινε στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
"Καλή συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Χαιρετίζω τη συμφωνία της Τουρκίας να προχωρήσει με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Συζητήσαμε επίσης τη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία και τις ακούραστες προσπάθειες της Τουρκίας να παρατείνει την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα για την ενίσχυση της σχέσης Τουρκίας με την ΕΕ", έγραψε στο Twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν.
Η Von der Leyen δεν διευκρίνισε εάν συζητήθηκε η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Ρωσίας για τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Η Τουρκία συμφώνησε την Τρίτη να ξεκινήσει την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ΕΕ να επεκτείνει τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης και να χορηγήσει στην Άγκυρα καθεστώς χωρίς βίζα.
Παρόλα αυτά η Φον ντερ Λάιεν δεν έκανε απτή αναφορά στην δημοσίευσή της στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας που θα ακολυθηθεί απο δω και πέρα.

Ως προς το Ουκρανικό και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το TASS, η πιθανότητα παράτασης της Πρωτοβουλίας για τα Σιτάρια της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, είναι χαμηλή, αλλά παραμένει.
Στις 22 Ιουλίου 2022, υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη πακέτο εγγράφων για την προμήθεια τροφίμων και λιπασμάτων στη διεθνή αγορά.
Αρχικά οι συμφωνίες είχαν συναφθεί για 120 ημέρες, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο παρατάθηκαν για άλλες 120 ημέρες.
Από τις 18 Μαΐου, η συμφωνία σιτηρών παρατάθηκε για άλλους δύο μήνες, έως τις 17 Ιουλίου.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι το μέρος της συμφωνίας που καλύπτει τις υποχρεώσεις προς τη Μόσχα δεν εκπληρώνεται.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία επέμεινε στην αποκατάσταση της πρόσβασης των πλοίων της σε ξένα λιμάνια, στην εξομάλυνση της κατάστασης με την ασφάλιση πλοίων ξηρού φορτίου και στην επανασύνδεση της Ρωσικής Αγροτικής Τράπεζας με το διατραπεζικό σύστημα πληρωμών SWIFT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης