Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόβει την ανάσα το παγκόσμιο δημόσιο χρέος - Σκαρφάλωσε στα 92 τρισ. δολ. το 2022 σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ

Κόβει την ανάσα το παγκόσμιο δημόσιο χρέος - Σκαρφάλωσε στα 92 τρισ. δολ. το 2022 σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ
Πενταπλασιασμό κατέγραψαν τα δημόσια και τα εξωτερικά χρέη τα 20 τελευταία χρόνια σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΗΕ
Σε επίπεδα ρεκόρ της τάξεως των 92 τρισ. δολαρίων σκαρφάλωσε το παγκόσμιο δημόσιο χρέος το 2022 σύμφωνα με τον ΟΗΕ, λόγω του περαιτέρω δανεισμού των εθνικών κυβερνήσεων προκειμένου τα αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Το εγχώριο και το εξωτερικό χρέος έχουν πενταπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, αυξανόμενα με ρυθμό ταχύτερο από τη μεγέθυνση της παγκόσμιας οικονομίας, που από το 2000 έχει τριπλασιαστεί, σύμφωνα την εν λόγω μελέτη.
Το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες και από αυτό το 70% αφορά την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, 59 χώρες έχουν λόγο του χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, δηλαδή σε πολύ υψηλό επίπεδο.
«Το χρέος αποτελεί ένα σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την αύξηση του κόστους, τις υποτιμήσεις νομισμάτων και της υποτονικής ανάπτυξης» επισημαίνει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Παράλληλα, η αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος καθιστά την πρόσβαση στην ρευστότητα ακριβή για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα πάντα με τον ΟΗΕ, καθώς οι τόκοι για την αποπληρωμή του χρέους υπερβαίνουν το 10% για 50 αναδυόμενες οικονομίες σε όλο τον κόσμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης