Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bill Gross (Pimco): Τελειώνει το πάρτι τέλος του χρόνου... Έρχεται η ώρα της κρίσης στις ΗΠΑ

Bill Gross (Pimco): Τελειώνει το πάρτι τέλος του χρόνου... Έρχεται η ώρα της κρίσης στις ΗΠΑ
Γιατί ο Gross αναμένει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα στερέψουν;
Οι Αμερικανοί καταναλωτές στηρίζουν την οικονομία ξοδεύοντας τις πανδημικές αποταμιεύσεις τους, αλλά είναι πιθανό να ξεμείνουν από μετρητά αργότερα φέτος, προειδοποίησε ο Bill Gross.
"Είναι η δημοσιονομική πολιτική, όχι μόνο η νομισματική πολιτική", έγραψε στο Twitter ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδρυτής της Pimco.
Η άποψή του ήταν ότι οι κυβερνητικές δαπάνες και οι φορολογικοί συντελεστές, μαζί με τα επιτόκια και την προσφορά χρήματος, επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
"4 τρισεκατομμύρια δαπάνες του Covid εξακολουθούν να τροφοδοτούν στην οικονομία με τους καταναλωτές να εξακολουθούν να ξοδεύουν τα τελευταία 500 δισεκατομμύρια περίπου", συνέχισε.
"Το κόλπο είναι πότε θα χρονομετρήσουμε το τέλος τους.
Το 4ο τρίμηνο είναι η καλύτερη εικασία".

Γιατί ο Gross αναμένει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα στερέψουν;

Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε υψηλό 40 ετών πέρυσι, πιθανότατα τροφοδοτούμενος από τη δημόσια βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τις προηγούμενες περικοπές φόρων, τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια και την κυβέρνηση που διοχέτευσε μετρητά στην οικονομία μέσω των αγορών ομολόγων.
Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης επειδή ο ιός και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διατάραξαν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντέδρασε με την αύξηση των επιτοκίων σε επίπεδα άνω του 5% από την περασμένη άνοιξη, ενώ έχει προγραμματίσει περαιτέρω αυξήσεις.
Ο ετησιοποιημένος πληθωρισμός μειώθηκε από το ανώτατο επίπεδο του 9,1% τον περασμένο Ιούνιο στο 4% τον Μάιο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το ποσοστό-στόχο της Fed, που είναι 2%.
Με βάση την άποψη του Gross η Fed επικεντρώνεται υπερβολικά στην αύξηση των επιτοκίων για να ελέγξει τον πληθωρισμό, όταν οι τιμές αυξάνονται εν μέρει επειδή η πλημμύρα των κρατικών μετρητών κατά τη διάρκεια της πανδημίας εξακολουθεί να λειτουργεί στην οικονομία.
Ωστόσο, αναμένει ότι αυτή η επίδραση θα διαλυθεί σε λίγους μήνες.
Οι καταναλωτικές δαπάνες είναι η ατμομηχανή της αμερικανικής οικονομίας, πράγμα που σημαίνει ότι αν ο Gross έχει δίκιο και όντως αποδυναμωθεί αυτόν τον χειμώνα, θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρή επίπτωση.
"Να είστε προσεκτικοί.
Η ύφεση θα έρθει σύντομα", έγραψε στο Twitter ο βετεράνος επενδυτής τον Μάρτιο.
Βασίστηκε σε αυτή την έκκληση στην πεποίθησή του ότι η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια πέρα από αυτό που μπορεί να αντέξει η οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο για πιστωτική κρίση και πονοκεφάλους αποπληρωμής για την υπερχρεωμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης