Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lavrov: Δεν έχουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μια διαδικασία προς μια πολυπολική παγκόσμια τάξη

Lavrov: Δεν έχουμε νέο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά μια διαδικασία προς μια πολυπολική παγκόσμια τάξη
Όχι μόνο η Ρωσία αλλά και μια σειρά από κράτη μειώνουν την εξάρτηση τους από το δολάριο τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Σχετικά Άρθρα
Tην θέση ότι οι σημερινές γεωπολιτικές εξελίξεις δεν παραπέμπουν σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο αλλά σε μια διαδικασία δημιουργίας μιας νέας πολυπολιτικής παγκόσμιας τάξης διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί έως ότου η Δύση βάλει τέλος στα σχέδια της να κυριαρχήσει και να επιφέρει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας.

«Δεν ορίζουμε την τρέχουσα φάση των διεθνών σχέσεων ως νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Πρόκειται για κάτι διαφορετικό, για τη διαμόρφωση μιας πολυπολικής διεθνούς τάξης.
Αυτή είναι μια αντικειμενική διαδικασία.
Ο καθένας μπορεί να δει ότι τα σημαντικά παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων ενισχύουν τις θέσεις τους στην Ευρασία, στην περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής» υποστήριξε μιλώντας στην εφημερίδα Kompas της Ινδονησίας o Ρώσος ΥΠΕΞ.
Όπως είπε ο Lavrov, τα κράτη και οι ενώσεις που αποτελούν τέτοια κέντρα «προωθούν αξίες όπως το εθνικό συμφέρον, η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα και η διεθνής συνεργασία».
«Με άλλα λόγια, είναι πλήρως εντός της παγκόσμιας αναπτυξιακής τάσης και, ως αποτέλεσμα, πηγαίνουν από επιτυχία σε επιτυχία» ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Δύση προσπαθεί να επιβραδύνει τη διαδικασία

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επιχειρεί να επιβραδύνει αυτές τις διαδικασίες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ηγεμονία της, γεγονός όμως που όπως είπε, υπονομεύει την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια και περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στις αναπτυσσόμενες χώρες.
«Τεράστια χρηματικά ποσά που θα μπορούσαν να είχαν δαπανηθεί για την προώθηση της διεθνούς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των χωρών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καίγονται με τη μορφή χιλιάδων τόνων στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών που παρέχονται στους Ουκρανούς νεοναζί» επισήμανε ο Lavrov, τονίζοντας ωστόσο πως «το νόμισμα αυτό έχει μια πιο φωτεινή όψη».

Σταδιακό τέλος από την εξάρτηση του δολαρίου

«Ο δυτικός εγωκεντρισμός και η περιφρόνηση των συμφερόντων του Παγκόσμιου Νότου και της Παγκόσμιας Ανατολής ενθαρρύνουν τους τελευταίους να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
Η κατάσχεση των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οδήγησε τη διεθνή κοινότητα να συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από απαλλοτρίωση υλικών περιουσιακών στοιχείων που φυλάσσονται στις δυτικές δικαιοδοσίες» υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αναφέροντας πως όχι μόνο η Ρωσία αλλά και μια σειρά από κράτη μειώνουν την εξάρτηση τους από το δολάριο και μεταβαίνουν σε εναλλακτικά συστήματα πληρωμών και σε εθνικά νομίσματα.

Αυξάνεται η αποτελεσματικότητα ενώσεων χωρίς τη Δύση

«Ταυτόχρονα, η αποτελεσματικότητα των ενώσεων κρατών, στις οποίες δεν υπάρχει δυτική συμμετοχή, αυξάνεται.
Το SCO και το BRICS είναι περιπτώσεις σύγχρονης πολυμερούς διπλωματίας χωρίς ηγέτες ή οπαδούς, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει συναίνεσης.
Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Ινδονησίας για ενίσχυση της συνεργασίας με αυτές τις ενώσεις, που αναμφίβολα έχουν μεγάλο μέλλον» επισήμανε ο Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης