Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισραήλ: Τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία για το νομοσχέδιο των δικαστικών μεταρρυθμίσεων

Ισραήλ: Τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία για το νομοσχέδιο των δικαστικών μεταρρυθμίσεων
Τεράστιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στο Ισραήλ με την αστυνομία να προχωρά σε 71 συλλήψεις - Πέρασε επί της αρχής το νομοσχέδιο Netanyahu για τη δικαστική μεταρρύθμιση
Η ισραηλινή αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές εν μέσω τεράστιων διαδηλώσεων κατά του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για τη δικαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Netanyahu.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να καθαρίσει έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο και 71 άτομα έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα.
Έρχεται μετά από ένα νομοσχέδιο για την περιστολή του δικαιώματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ελέγχει τις αποφάσεις των υπουργών που πέρασε επί της αρχής στο κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.
Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πολώσει τη χώρα, πυροδοτώντας ένα πολύμηνο μπαράζ μαζικών διαδηλώσεων.
Το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος ενός πακέτου μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη μείωση της εξουσίας του δικαστικού σώματος όπως σχεδιάζεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Netanyahu, η οποία έχει κατηγορηθεί ως η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ.
Ο Netanyahu υποστηρίζει ότι τα δικαστήρια ασκούν υπερβολική πολιτική παρέμβαση, υπερισχύοντας της βούλησης του εκλογικού σώματος.
Οι επικριτές των μεταρρυθμίσεων λένε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης είναι πολύ εκτεταμένα και αποτελούν σοβαρή απειλή για το δημοκρατικό σύστημα της χώρας.
Οι ηγέτες των διαδηλώσεων είχαν ζητήσει μια Ημέρα Αντίστασης την Τρίτη σε περίπτωση που το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ περάσει και στις δεύτερες ψηφοφορίες επί των άρθρων.
Σε δραματικές σκηνές μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Ιερουσαλήμ, λίγο πριν οι βουλευτές ψηφίσουν το νομοσχέδιο, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να προχωρήσουν σε καθιστική διαμαρτυρία προτού παρασυρθούν από τους φρουρούς.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, καθώς διαδηλωτές κυματίζοντας ισραηλινές σημαίες, χτυπώντας τύμπανα, κουβαλώντας φωτοβολίδες και φωνάζοντας συνθήματα απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα, προκαλώντας επεισόδια σε ώρες αιχμής.
Στο Τελ Αβίβ, βίντεο έδειξε ένα αστυνομικό άλογο να χτυπά στο έδαφος έναν διαδηλωτή, ενώ βορειότερα στην Herzliya, διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα στη μέση μιας διασταύρωσης προτού χτυπηθούν από την αστυνομία.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ αργότερα την Τρίτη, μαζεύοντας σε μια καθορισμένη περιοχή διαμαρτυρίας στον τερματικό σταθμό 3, τον κύριο κόμβο του αεροδρομίου.
Νωρίτερα, μια ομάδα βετεράνων πολέμου διαδήλωσε μέσα στον τερματικό σταθμό, με τους διαδηλωτές να φορούν κόκκινες στολές από το δυστοπικό μυθιστόρημα και την τηλεοπτική σειρά The Handmaid's Tale κι όλα αυτά ενώ «υποδέχονταν» τους εκδρομείς που κατέφθναν στη χώρα στη χώρα.
Διαδηλώσεις έχουν επίσης καλεστεί  έξω από την κατοικία του προέδρου στην Ιερουσαλήμ, το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ και το υποκατάστημα της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί.
Τα αμφιλεγόμενα σχέδια μεταρρυθμίσεων έχουν διχάσει βαθιά τη χώρα, με εβδομαδιαίες μαζικές διαδηλώσεις που συχνά κατεβάζουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στους δρόμους.
Είναι σημαντικό ότι εκατοντάδες έφεδροι - η ραχοκοκαλιά του στρατού του Ισραήλ - απείλησαν να σταματήσουν να εμφανίζονται στην υπηρεσία τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταρρυθμίσεις.
Την Τρίτη, έφεδροι από την υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ Shin Bet και την υπηρεσία πληροφοριών της Μοσάντ δήλωσαν επίσης ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού είπε ότι οι έφεδροι δεν έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να παρουσιαστούν και ο στρατός είπε ότι θα ενεργήσει εναντίον οποιουδήποτε τηρήσει τις απειλές τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης