Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσχέδιο Eurogroup: Σήμα για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική

tags :
Προσχέδιο Eurogroup: Σήμα για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική
Oι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως ενώ η νομισματική σύσφιξη έχει ήδη ξεκινήσει
Κάλεσμα αυστηροποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής θα αποστείλουν την Πέμπτη 13/7 στη Σύνοδο του Eurogroup οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας.
Παράλληλα, Υπ. Οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ, θα διαμηνύσουν πως απαιτείται σταδιακή, αποφασιστική και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση για την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών «μαξιλαριών» μετά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης των τιμών της ενέργειας, τονίζοντας ότι χρειάζονται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
«Εάν δεν υπάρχουν νέα "σοκ" στις τιμές της ενέργειας, στην ευρωζώνη θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters. «Θα επιτύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ», προστίθεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αναγνωρίζουν πως ενώ η νομισματική σύσφιξη έχει ήδη ξεκινήσει, με διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς ΕΚΤ, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους χρήματος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους με την πάροδο του χρόνου.
«Μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δικαιολογημένη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών "μαξιλαριών" ασφαλείας για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων... παραμένει ουσιαστικός στόχος» τονίζεται καταληκτικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης