Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετανάστες στην ανατολική Γερμανία: «Γιατί δεν μας θέλουν;»

Μετανάστες στην ανατολική Γερμανία: «Γιατί δεν μας θέλουν;»
Άρθρο στον ιστότοπο της Deutsche Welle
Σχετικά Άρθρα
Οι εκλογικές επιτυχίες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία προκαλούν έντονη ανησυχία σε πολλούς μετανάστες, οι οποίοι γίνονται συχνά αποδέκτες ρατσιστικών σχολίων.
Σοκ και φόβος είναι μερικές από τις λέξεις που ακούγονται συχνά όταν η επικεφαλής του MigraNetz Θουριγγίας Ελίζα Καλτσολάρι μεταφέρει τις αντιδράσεις μεταναστών στις πρόσφατες εκλογικές επιτυχίες του ακροδεξιού Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Πρώτα ήταν η νίκη του λαϊκιστικού κόμματος στις περιφερειακές εκλογές στο Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, μετά η εκλογή του πρώτου δήμαρχου στο Ραγκούν-Γέσνιτς στη Σαξονία-Άνχαλτ και τελευταία οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες η Εναλλακτική για τη Γερμανία καταλαμβάνει σταθερά πλέον τη δεύτερη θέση στην πρόθεση ψήφου πριν τους κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες.
Η εκτελεστική διευθύντρια του μεταναστευτικού δικτύου δεν έχει απαντήσεις σε πολλά πιεστικά ερωτήματα των μεταναστών, παραδέχεται στο μικρόφωνο της DW: "Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Γιατί δεν μας θέλουν; Γιατί η οργή του ντόπιου πληθυσμού στρέφεται κυρίως εναντίον ατόμων με μεταναστευτικό υπόβαθρο που διαθέτουν πολλές ικανότητες και μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία; Γιατί δεν υπήρξε κοινωνική κατακραυγή και ελάχιστες αντιδράσεις; Γιατί κανείς στη Θουριγγία δεν βγήκε στους δρόμους;"

H κοινωνία των πολιτών εξακολουθεί να λειτουργεί

54 οργανώσεις συμμετέχουν στο MigraNetz κρατικό δίκτυο, το οποίο εκπροσωπεί εδώ και οκτώ χρόνια τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά συμφέροντα των μεταναστών στη Θουριγγία. Η επικεφαλής του δικτύου δηλώνει: "Δυστυχώς άτομα με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή διαφορετικό χρώμα δέρματος δεν είναι ορατά στην κοινωνία της Θουριγγίας ή της ανατολικής Γερμανίας γενικότερα. Σκεφθείτε ότι υπάρχει μόνο ένας βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο με μεταναστευτική βιογραφία, ο οποίος όμως προέρχεται από την δυτική Γερμανία. Όταν όμως οι μετανάστες δεν είναι ορατοί, τότε δεν μπορούν να έχουν ρόλο στην κοινωνία. Σήμερα δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου στελέχη με μεταναστευτικό υπόβαθρο σε μεγάλες εταιρίες ή τη δημόσια διοίκηση".
Για τον Αϊμάν Μάζιεκ, πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων της Γερμανίας, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έχουν αναβαθμίσει την Εναλλακτική για τη Γερμανία με τις συνεχείς αναφορές τους. Μιλώντας στην DW επικρίνει, παράλληλα, τα πολλά αρνητικά ρεπορτάζ για το Ισλάμ, τα οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην ανατολική Γερμανία, όπου ζουν εν τέλει ελάχιστοι μουσουλμάνοι.
Αυτό όμως που δίνει ελπίδα στον Αϊμάν Μάζιεκ είναι οι πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών στην ανατολική Γερμανία. Όπως για παράδειγμα στις μεγάλες διαδηλώσεις στα συνέδρια της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, όταν πολλοί αποκήρυξαν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Δείγμα ότι η κοινωνία των πολιτών εξακολουθεί να λειτουργεί. Ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων λέει ωστόσο με αυτοκριτική διάθεση για την επιτυχία του κόμματος AfD στην ανατολική Γερμανία: "Εκκλησίες και η θρησκεία γενικότερα απέτυχαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε πολύπλοκα ερωτήματα που απασχολούν διεθνώς τους πολίτες. Με αποτέλεσμα πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι στρέφονται σε λαϊκιστές και ακροδεξιούς τσαρλατάνους και είναι μάλιστα πρόθυμοι να θυσιάσουν ακόμα και την ελευθερία, το κράτος δικαίου ή την δημοκρατία, από τα οποία οι ίδιοι επωφελούνται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης