Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα ΟΟΣΑ: Το 27% των θέσεων εργασίας θα κινδυνεύσουν από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης

Βόμβα ΟΟΣΑ: Το 27% των θέσεων εργασίας θα κινδυνεύσουν από την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης
Οι θέσεις εργασίας με υψηλό κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν το 27% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι πιο εκτεθειμένες
Πάνω από το ένα τέταρτο των θέσεων εργασίας στον ΟΟΣΑ βασίζονται σε δεξιότητες που θα μπορούσαν εύκολα να αυτοματοποιηθούν στην επερχόμενη επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης βάζοντας σε αμφιβολία το μέλλον χιλιάδων εργαζομένων, ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ την Τρίτη 11/7.
Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης έχει σημαντικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας για την ώρα, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η επανάσταση του AI βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Οι θέσεις εργασίας με τον υψηλότερο κίνδυνο αυτοματοποίησης αποτελούν το 27% του εργατικού δυναμικού κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να είναι πιο εκτεθειμένες.
Οι θέσεις εργασίας με υψηλότερο κίνδυνο ορίστηκαν ως εκείνες που χρησιμοποιούν περισσότερες από 25 από τις 100 δεξιότητες και ικανότητες που οι ειδικοί της τεχνητής νοημοσύνης θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να αυτοματοποιηθούν.
Τρεις στους πέντε εργαζόμενους εν τω μεταξύ φοβούνται ότι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω τεχνητής νοημοσύνης τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με περσινή έρευνα του Οργανισμού.
Ο Οργανισμός είχε τότε διερευνήσει έρευνα σε 5.300 εργαζομένους από 2.000 επιχειρήσεις που καλύπτουν τη μεταποίηση και τα χρηματιστηριακά σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ.
Η έρευνα ωστόσο διεξήχθη πριν από την εκρηκτική εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT.
Παρά την ανησυχία για την έλευση της τεχνητής νοημοσύνης, τα δύο τρίτα των εργαζομένων που ήδη εργάζονταν με αυτήν είπαν ότι η αυτοματοποίηση είχε κάνει τη δουλειά τους λιγότερο επικίνδυνη ή κουραστική.
«Ο τρόπος με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τελικά τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας και εάν τα οφέλη θα υπερτερούν των κινδύνων, θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές ενέργειες που θα λάβουμε», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να προετοιμαστούν για τις αλλαγές και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη», συμπλήρωσε.
Οι κατώτατοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης που θα μπορούσε να ασκήσει η τεχνητή νοημοσύνη στους μισθούς, ενώ οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν διακυβεύονται, δήλωσε ο ΟΟΣΑ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης