Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο λαβύρινθος της συνείδησης: Εντυπωσιακές, εξωσωματικές εμπειρίες ανθρώπων λίγο πριν πεθάνουν - Έτσι μοιάζει το τέλος μας

Ο λαβύρινθος της συνείδησης: Εντυπωσιακές, εξωσωματικές εμπειρίες ανθρώπων λίγο πριν πεθάνουν - Έτσι μοιάζει το τέλος μας
Άνθρωποι που έφτασαν λίγο πριν το θάνατο αλλά τελικά επέζησαν έχουν μοιραστεί την ιδιαίτερη εμπειρία τους, αναφέροντας άλλοτε πως είδαν ένα λευκό φως, άλλοτε πως ένιωθαν μια ανεξήγητη γαλήνη, μερικές φορές πως είχαν μια εξωσωματική εμπειρία και άλλες ότι ένιωθαν σαν να περνούσαν ένα τούνελ
Σχετικά Άρθρα

Φτάνοντας στο χείλος του θανάτου, πολλοί άνθρωποι έχουν γίνει μάρτυρες ασυνήθιστων γεγονότων, εμβαθύνοντας στο αινιγματικό βασίλειο εμπειριών προ θανάτου (NDEs).
Αν και η συζήτηση περί θανάτου σίγουρα δεν είναι ευχάριστη, δεν μπορεί να μην έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα μοιάζει το τέλος και αν, πράγματι, οι θεωρίες που θέλουν τους ετοιμοθάνατους να βλέπουν ένα τούνελ με λευκό φως έχουν βάση ή όχι.
Μια δημοσκόπηση της Gallup το 1991 αποκάλυψε ότι ένα εντυπωσιακό 5 τοις εκατό του ενήλικου αμερικανικού πληθυσμού αντιμετώπισε αυτά τα φαινόμενα.
Το 2019 και μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 συμμετέχοντες από 35 διαφορετικές χώρες διαπίστωσε ότι το 10 τοις εκατό από αυτούς είχαν επίσης βιώσει NDE.
Άνθρωποι που έφτασαν λίγο πριν το θάνατο αλλά τελικά επέζησαν έχουν μοιραστεί την ιδιαίτερη εμπειρία τους, αναφέροντας άλλοτε πως είδαν ένα λευκό φως, άλλοτε πως ένιωθαν μια ανεξήγητη γαλήνη, μερικές φορές πως είχαν μια εξωσωματική εμπειρία και άλλες ότι ένιωθαν σαν να περνούσαν ένα τούνελ.

Οι ετοιμοθάνατοι ανθρώπινοι εγκέφαλοι ενδέχεται να υποστούν ένα κύμα δραστηριότητας που συνδέεται με τη συνείδηση

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι εντυπωσιακό. Όπως αναφέρεται στα αποτελέσματα, ένας άνθρωπος με προθανάτια εμπειρία βιώνει κατά μέσο όρο τέσσερα διαφορετικά φαινόμενα, με πιο επικρατέστερα εκείνο της γαλήνης (80%), το λαμπερού φωτός (69%) και η συνάντηση με πνεύματα νεκρών ανθρώπων (64%). Αντίθετα, πιο σπάνια ήταν τα φαινόμενα των γρήγορων σκέψεων (5%) και της ενόρασης γεγονότων (4%).
Τα κύματα γάμμα , γνωστά και ως ταλαντώσεις γάμμα, πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε διάφορες γνωστικές διεργασίες και σχετίζονται με εγκεφαλικές λειτουργίες υψηλότερου επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής, της αντίληψης, της μνήμης και της συνείδησης.
Τα κύματα γάμμα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στο 
συντονισμό της νευρικής δραστηριότητας και της ενσωμάτωσης πληροφοριών σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. 
Επιπλέον, αυτό το κύμα δραστηριότητας κυμάτων γάμμα παρατηρήθηκε εντός της «καυτής ζώνης» των νευρικών συσχετισμών της συνείδησης στον εγκέφαλο, που βρίσκεται στη διασταύρωση των κροταφικών, βρεγματικών και ινιακών λοβών στην οπίσθια περιοχή. 
Η συγκεκριμένη περιοχή έχει συσχετιστεί με φαινόμενα όπως όνειρα, οπτικές παραισθήσεις στην επιληψία και αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης.

Μελέτες σε ζώα έδειξαν επίσης αναβίωση της συνείδησης σε εγκεφάλους που πεθαίνουν

Παρόμοιες ενεργοποιήσεις γάμμα έχουν επίσης καταγραφεί από την ομάδα του Borjigin στους ετοιμοθάνατους εγκεφάλους ζώων όταν λαμβάνει χώρα απώλεια οξυγόνου μετά από καρδιακή ανακοπή.
Σε μια μελέτη του 2013, η Borjigin και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι η καρδιακή ανακοπή διέγειρε μια καλά οργανωμένη σειρά συμβάντων EEG υψηλής συχνότητας σε εγκεφάλους αρουραίων που πεθαίνουν. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια των παραλίγο θανάτου, υπάρχει ένας προσωρινός και αξιοσημείωτος συγχρονισμός της εγκεφαλικής δραστηριότητας στα θηλαστικά. Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος των θηλαστικών έχει την ικανότητα για αυξημένη εσωτερική επεξεργασία πληροφοριών ακόμη και κατά την κατάσταση του κλινικού θανάτου.

Άλλη στάση ζωής

Το 2003, οι ερευνητές μίλησαν ξανά με τους ασθενείς και ανακάλυψαν ότι χάρη στην προθανάτια εμπειρία είχαν αλλάξει σημαντικά. Αισθάνονταν πιο πρόθυμοι και γενναιόδωροι προς τον πλησίον τους, οι περισσότεροι δε φοβόντουσαν το θάνατο και είχε ωριμάσει μέσα τους η πεποίθηση ότι υπάρχει «κάτι» πέρα από τη ζωή. Μερικοί ερευνητές επιδίωξαν να εξηγήσουν το φαινόμενο από τη σκοπιά της φυσιολογίας. Μια αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2006 στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε μια ατομική προδιάθεση για τη βίωση προθανάτιων εμπειριών, η οποία βρίσκεται κρυμμένη στον τρόπο που κοιμόμαστε.
Πράγματι, υπάρχουν άτομα στα οποία η φάση REM του ύπνου (κατά τη διάρκεια της οποίας ονειρευόμαστε) δε διαχωρίζεται εμφανώς από τη μη REM φάση (δηλαδή το βαθύ ύπνο).
Συμβαίνει σε όσους ξυπνούν τη νύχτα και αισθάνονται παγιδευμένοι, επειδή δεν μπορούν να κουνήσουν τους μυς τους, ή μεταξύ ύπνου και ξύπνου ακούν φωνές ή θορύβους που οι άλλοι δεν ακούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ίδια άτομα έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για προθανάτιες εμπειρίες.
Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι αυτές οι εμπειρίες είναι μια φυσιολογική ψυχολογική αντίδραση στη βεβαιότητα ότι ο θάνατος έρχεται και ότι μπορεί να υποκινούνται από τη μείωση της συγκέντρωσης οξυγόνου στον εγκέφαλο. Άλλοι νευρολόγοι απέδειξαν ότι διεγείροντας με ηλεκτρισμό τον κροταφικό φλοιό του εγκεφάλου είναι δυνατό να προκαλέσουμε τεχνητά την αίσθηση αποκόλλησης από το σώμα. Η ίδια εμπειρία μπορεί να προκαλείται και από τη λήψη κάποιων φαρμάκων, κυρίως παραισθησιογόνων.
-εμπειρίες-79105uk2pf4pe2ie98w6utdh9f8qdbgnobzcf8506bw.png

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης