Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη έρευνα στην Ελβετία για τη δραματική κατάρρευση της Credit Suisse - Ο κρίσιμος ρόλος των αρχών

Μεγάλη έρευνα στην Ελβετία για τη δραματική κατάρρευση της Credit Suisse - Ο κρίσιμος ρόλος των αρχών
Η 14μελής επιτροπή θα επικεντρωθεί στις ενέργειες των αρχών πριν και κατά τη διάρκεια της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Μια σπάνια κοινοβουλευτική έρευνα στην Ελβετία που πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, έχει ως στόχο να διαπιστώσει τι πήγε στραβά πριν από τη δραματική κατάρρευση της Credit Suisse, που κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας.
Η πέμπτη τέτοια έρευνα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο, σε μια σε μεγάλο βαθμό συμβολική ψηφοφορία, του κυβερνητικού πακέτου διάσωσης ύψους 109 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (122 δισεκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο σχεδίασε η κυβέρνηση για να καταστεί δυνατή η εξαγορά της δοκιμαζόμενης τράπεζας από την UBS.
"Θα είναι μια υπενθύμιση για την Ελβετία ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα", δήλωσε ο Peter V Kunz, καθηγητής επιχειρηματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Το πρακτορείο Ειδήσεων Reuters καταγράφει όσα γνωρίζουμε για την έρευνα και μερικά από τα ερωτήματα που παραμένουν σχετικά με τη λειτουργία της:

Ο ρόλος των αρχών

Η 14μελής επιτροπή θα επικεντρωθεί στις ενέργειες των αρχών πριν και κατά τη διάρκεια της επείγουσας εξαγοράς της Credit Suisse και όχι στον ρόλο της διοίκησής της.
Θα εξετάσει τη συμπεριφορά του ελβετικού υπουργικού συμβουλίου, του υπουργείου Οικονομικών και άλλων κρατικών φορέων, όπως η ρυθμιστική αρχή χρηματοπιστωτικών αγορών FINMA και η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας.
Η έρευνα δεν αποτελεί δικαστική διαδικασία, αλλά μπορεί να παράσχει υλικό για υποθέσεις που θα ξεκινήσουν μετά την κατάρρευση, εάν αποκαλύψει αποκλίσεις ή νέες πληροφορίες.
Αυτές περιλαμβάνουν αγωγές κατά της FINMA για την απόφασή της να μηδενίσει 16 δισεκατομμύρια φράγκα ομολόγων AT1, και από επενδυτές της Credit Suisse για την αναλογία ανταλλαγής μετοχών με την UBS.

Τα βασικά ερωτήματα

Ένα κρίσιμο ερώτημα θα είναι αν η FINMA, το υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να είχαν παρέμβει νωρίτερα.
Ήταν προφανές ότι η Credit Suisse αντιμετώπιζε δυσκολίες τα τελευταία δύο χρόνια μετά από μια σειρά σκανδάλων, με τους πελάτες να αποσύρουν μαζικά τα χρήματά τους στα τέλη του 2022.
Πόσα γνώριζαν οι αρχές; Τι έλεγε η τράπεζα στη ρυθμιστική αρχή και πόσα μοιραζόταν με την κυβέρνηση;
Θα μπορούσε η κεντρική τράπεζα να είχε κάνει περισσότερα, για παράδειγμα υποσχόμενη στην Credit Suisse απεριόριστη ρευστότητα για να καθησυχάσει τους πελάτες και να ανακόψει την εκροή κεφαλαίων;

Το αποτέλεσμα

Η έρευνα αναμένεται να συνοψίσει τα πορίσματά της σε έκθεση, διατυπώνοντας συστάσεις προς την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο και πιθανότατα προτείνοντας συγκεκριμένα διορθωτικά μέτρα.
Είναι απίθανο να εμβαθύνει σε τεχνικές συστάσεις, όπως οι κεφαλαιακοί δείκτες, αλλά να επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να καταστεί η FINMA πιο αποτελεσματική, για παράδειγμα δίνοντάς της ισχυρότερες εξουσίες.
Θα μπορούσε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει στην κεντρική τράπεζα περισσότερες εξουσίες για την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών, ιδίως στο πλαίσιο της νέας UBS που έχει ισολογισμό διπλάσιο από το μέγεθος της ελβετικής οικονομίας.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να συντάσσει νέους νόμους, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να περάσουν από το κοινοβούλιο.
Η εξεταστική επιτροπή είναι το ισχυρότερο εργαλείο του κοινοβουλίου.
Θα έχει πρόσβαση στα πρακτικά των κυβερνητικών συνεδριάσεων και σε άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες, και όσοι εργάζονται για την κυβέρνηση, την ομοσπονδιακή διοίκηση, τη ρυθμιστική αρχή ή την κεντρική τράπεζα πρέπει να παρίστανται στις ακροάσεις της.
Δεν είναι σαφές αν τα στελέχη της Credit Suisse και της UBS υποχρεούνται να εμφανιστούν αν κληθούν, αλλά αναμένεται να το πράξουν λόγω της έντονης πολιτικής και δημόσιας πίεσης.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να σχολιάσει ποιοι εμφανίστηκαν ενώπιόν της μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης