Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: «Ιστορικό βήμα για το ΝΑΤΟ - Η Τουρκία δέχτηκε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία»

Stoltenberg: «Ιστορικό βήμα για το ΝΑΤΟ - Η Τουρκία δέχτηκε να προχωρήσει η ένταξη της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία»

Έδωσε το πράσινο φως ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan

(upd) Το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έδωσε λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών του Βορειοτλαντικού Συμφώνου στο Βίλνιους της Λιθουανίας ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Jens Stoltenberg, «είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω πως μετά τη συνάντηση μεταξύ εμού, του κυρίου Erdogan και του Σουηδού πρωθυπουργού, ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησε να προωθήσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να εξασφαλίσει την επικύρωση.
Αυτό είναι ένα ιστορικό βήμα που κάνει όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ ισχυρότερους και ασφαλέστερους».
Παρ' όλα αυτά, ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είπε ότι δεν γνωρίζει ούτε μπορεί να μπει σε συζητήσεις σχετικά με το πότε θα επικυρωθεί η υποψηφιότητα.
Όμως συμπλήρωσε ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου αποτελεί ξεκάθαρη δέσμευση η οποία θα γίνει το δυνατόν συντομότερα.
Την ίδια ώρα ο Stoltenberg αναφέρθηκε και στον Victor Orban που ακολουθεί πιστά την τακτική του Τούρκου προέδρου για τον οποίο είπε πως είχε ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα επικύρωνε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση:

Στις 10 Ιουλίου 2023, ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoǧan της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson της Σουηδίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg συναντήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

-Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Τουρκία έχουν συνεργαστεί στενά για να αντιμετωπίσουν τις νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια.
Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Σουηδία τροποποίησε το σύνταγμά της, άλλαξε τους νόμους της, επέκτεινε σημαντικά την αντιτρομοκρατική της συνεργασία κατά του PKK και επανέλαβε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, όλα τα βήματα που ορίζονται στο Τριμερές Μνημόνιο που συμφωνήθηκε το 2022.

Σουηδία και η Τουρκία συμφωνούν σήμερα να συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο πλαίσιο του Τριμερούς Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ της Μαδρίτης το 2022, όσο και στο πλαίσιο ενός νέου διμερούς Συμφώνου Ασφαλείας που θα συνεδριάζει ετησίως σε υπουργικό επίπεδο και θα δημιουργεί ομάδες εργασίας ανάλογα με την περίπτωση. Στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του Συμφώνου Ασφάλειας, η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι θα δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία.

-Τόσο η Σουηδία όσο και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η αντιτρομοκρατική συνεργασία είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί πέρα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας Stoltenberg επιβεβαίωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ καταδικάζει κατηγορηματικά την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.
Το ΝΑΤΟ θα εντείνει σημαντικά το έργο του σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης του Γενικού Γραμματέα, για πρώτη φορά στο ΝΑΤΟ, της θέσης του Ειδικού Συντονιστή για την Αντιτρομοκρατική.

-Δεσμευόμαστε στην αρχή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων.

-Η Σουηδία και η Τουρκία συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία, μέσω της Μικτής Οικονομικής και Εμπορικής Επιτροπής Τουρκίας-Σουηδίας (JETCO). Τόσο η Τουρκία όσο και η Σουηδία θα προσπαθήσουν να μεγιστοποιήσουν τις ευκαιρίες για την αύξηση του διμερούς εμπορίου και των επενδύσεων. Η Σουηδία θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων.

-Σε αυτή τη βάση, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιταγές της αποτροπής και της άμυνας του ευρωατλαντικού χώρου, η Τουρκία θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση.
17ec238284474b0e814c26f14ed63080.jpg
Christerson (Σουηδία): «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα» προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία έκανε ένα «μεγάλο βήμα» προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan για την επικύρωση του αιτήματός της, δήλωσε απόψε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Christersson.
«Αισθάνομαι πολύ ωραία, αυτός ήταν ο στόχος μου εδώ και πολύ καιρό και πιστεύω ότι είχαμε μια πολύ καλή ανταπόκριση σήμερα και κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την ένταξη, είπε ο Christersson σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και τον Erdogan.
«Είναι μια καλή ημέρα για τη Σουηδία», πρόσθεσε.
Ο Christersson είπε ότι δεσμεύτηκε να εκπληρώσει όλα τα μέρη του τριμερούς μνημονίου με την Τουρκία και τη Φινλανδία.
«Δεν δώσαμε καμία άλλη δέσμευση πέραν αυτών που περιγράφονται στην τριμερή συμφωνία και στη νέα διμερή συμφωνία ασφαλείας», τόνισε.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, ο Erdogan συμφώνησε να προωθήσει το ενταξιακό πρωτόκολλο στο κοινοβούλιο αφού η Σουηδία υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει ενεργά την προσπάθεια της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παζάρια...

Υπενθυμίζεται πως προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg είχε συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan και με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ulf Christenson στο Βίλνιους, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του τουρκικού βέτο στην ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
 Νωρίτερα, σε μια απροσδόκητη κίνηση, ο Erdogan έθεσε νέο όρο για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ - κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Τουρκίας, Hakan Fidan είχαν νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με κύριο αντικείμενο τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
Σημειωνεται δε πως γύρω από το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είχε στηθεί ένα ολόκληρο «παζάρι» με την Τουρκία να πιέζει, από την πλευρά της, τις ΗΠΑ έτσι ώστε να της δοθούν τα αμερικανικά F-16, ζήτημα ωστόσο που έχει «μπλοκάρει» - τουλάχιστον μέχρι στιγμής - στο Κογκρέσο, με τον γερουσιαστή και πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Robert Menendez να υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει και να επιτρέψει την πώληση F-16 στην Τουρκία, εάν η τελευταία δεν αλλάξει την προσέγγιση της απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο και δεν εγκαταλείψει την προκλητική πολιτική της σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Anadolu: Η Σουηδία θα στηρίξει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Η Σουηδία σκοπεύει να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως αντάλλαγμα στη διαπραγμάτευση που επιτρέπει στη σκανδιναβική χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το Τούρκικο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.
Η υποστήριξη της τουρκικής θέσης περιλαμβάνει την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης καθώς και την απελευθέρωση της Visa.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προέκυψε μετά την τριμερή συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan με τον Σουδό Πρωθυπουργό Ulf Christenson και τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Vilnius.

Ο πρόεδρος Biden χαιρετίζει την απόφαση Erdogan να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να στηρίξει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Μπάιντεν δήλωσε «έτοιμος» να εργαστεί με τον Ερντογάν για την προαγωγή της άμυνας και της αποτροπής στην ευρωατλαντική περιοχή, προσθέτοντας ότι «ανυπομονεί» να υποδεχτεί τη Σουηδία ως το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.
Από το Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε επίσης τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι «άνοιξε επιτέλους ο δρόμος» για την επικύρωση του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας από το τουρκικό κοινοβούλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης