Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άρχισαν να επιστρέφουν χρυσό στην πατρίδα τους εν μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Καταργείται σταδιακά και το δολάριο

Άρχισαν να επιστρέφουν χρυσό στην πατρίδα τους εν μέσω κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Καταργείται σταδιακά και το δολάριο
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ωθούν επίσης ορισμένα κράτη να καταργήσουν σταδιακά το δολάριο, αναφέρει η έκθεση Invesco Global Sovereign Asset Management
Αυξάνεται ο αριθμός χωρών που αρχίζει να επιστρέφει τον χρυσό στην πατρίδα τους ως προστασία έναντι περιοριστικών μέτρων όπως οι κυρώσεις που εισήχθησαν κατά της Μόσχας, αναφέρει το Reuters .
Το «πάγωμα» πέρυσι από τη Δύση σχεδόν των μισών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, που υπολογίζονται σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια, ως απάντηση στο ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης, δημιούργησε ένα άνευ προηγουμένου περιβάλλον, γράφει το Ria Novosti.
Η μελέτη Invesco Global Sovereign Asset Management που επικαλείται το Reuters έδειξε ότι σχεδόν το 60% των κεντρικών τραπεζών και των κρατικών επενδυτικών αμοιβαίων κεφαλαίων θεωρούν τον χρυσό πιο ελκυστικό στις νέες συνθήκες και το 68% (έναντι 50% το 2020) διατηρούν τα αποθεματικά τους.
Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, σε συνδυασμό με τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, ωθούν επίσης ορισμένα κράτη να καταργήσουν σταδιακά το δολάριο, αναφέρει η έκθεση.
Η αύξηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το 7% των ερωτηθέντων, τους φαίνεται αρνητικός παράγοντας για το δολάριο, αν και δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η δυναμική στο γιουάν κινείται πτωτικά στα 18% (έναντι 29% πέρυσι), προσθέτει ο συγγραφέας.
Σχεδόν το 80% των 142 συμμετεχόντων στη μελέτη χαρακτήρισαν τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της επόμενης δεκαετίας, κατέληξε το Reuters.
Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες επέβαλαν ορισμένες σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος περίπου των μισών συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης