Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου βάζουν οι BRICS - Στον κανόνα του χρυσού επιστρέφουν 41 χώρες

Τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου βάζουν οι BRICS - Στον κανόνα του χρυσού επιστρέφουν 41 χώρες
Ο κανόνας του χρυσού θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος των BRICS
Σχετικά Άρθρα
Τέλος στην ηγεμονία του δολαρίου ετοιμάζονται να βάλουν οι BRICS, καθώς σχεδιάζουν να εισαγάγουν νέο εμπορικό νόμισμα που θα υποστηρίζεται από τον χρυσό στη σύνοδο κορυφής του Αυγούστου, στη Νότια Αφρική.
Ο κανόνας του χρυσού θα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος, ενώ τουλάχιστον 41 χώρες υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στα BRICS, σύμφωνα με το RT News.
«Με την πρώτη ματιά, μια νέα μονάδα συναλλαγών, υποστηριζόμενη από χρυσό, ακούγεται καλή ιδέα - και θα μπορούσε να αποτελέσει, πρώτα και κύρια, μια σημαντική πρόκληση για την ηγεμονία του δολαρίου ΗΠΑ", δήλωσε ο Thorsten Polleit, επικεφαλής οικονομολόγος της Degussa.
"Για να γίνει το νέο νόμισμα τόσο καλό όσο ο χρυσός, ένα πραγματικά υγιές νόμισμα, πρέπει να είναι μετατρέψιμο σε χρυσό κατόπιν ζήτησης.
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό έχουν στο μυαλό τους η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
Η χρήση του χρυσού ως χρήματος, ως λογιστικής μονάδας, θα άλλαζε πραγματικά το παιχνίδι, χωρίς αμφιβολία.
Θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη υποτίμηση πολλών fiat νομισμάτων έναντι του κίτρινου μετάλλου (συμπεριλαμβανομένων των fiat νομισμάτων των BRICS) και θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές των αγαθών σε όρους fiat currencies.
Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοκ για το παγκόσμιο σύστημα.
Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι που επιθυμούν να επιτύχουν οι BRICS", εξηγεί ο αναλυτής.
Η επίσημη ανακοίνωση του νέου νομίσματος αναμένεται τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική.

H Υellen...στον κόσμο της

Ακόμα πιο σοκαριστική από την ανακοίνωση είναι η αδιάφορη στάση που φαίνεται να τηρεί η υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Janet Yellen απέναντι στην είδηση, σχολιάζει το QTR’s Fringe Finance 
Ειδικότερα ανέφερε:
"Θέλω απλώς να επαναλάβω αυτό που έχω πει στο παρελθόν, δηλαδή ότι νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να είναι σίγουρες ότι το δολάριο θα διαδραματίσει τον κυρίαρχο ρόλο στη διευκόλυνση των διεθνών συναλλαγών και θα χρησιμεύσει ως αποθεματικό νόμισμα τα επόμενα χρόνια.
Δεν βλέπω να απειλείται αυτός ο ρόλος από οποιαδήποτε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης αυτής που αναφέρατε [κοινό νόμισμα των BRICS]".
Εν τω μεταξύ, αυτή η ανακοίνωση των BRICS αποτελεί βασικό σημείο αναφοράς σε έναν ευρύτερο χάρτη εκθρονισμού του αμερικανικού δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Όχι μόνο εδραιώνει αυτό που ήδη γνωρίζουμε - ότι ο χρυσός είναι πραγματικό χρήμα - αλλά είναι επίσης η πιο έντονη δημόσια πρόκληση για το δολάριο ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή στην πρόσφατη μνήμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης