Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα παρενέργεια: Τοξική επιδερμική νεκρόλυση Stevens-Johnson προκλήθηκε σε εμβολιασμένους και λόγω Covid - 7πλάσια αύξηση

Νέα παρενέργεια: Τοξική επιδερμική νεκρόλυση Stevens-Johnson προκλήθηκε σε εμβολιασμένους και λόγω Covid - 7πλάσια αύξηση
Ερευνητές με τη μονάδα εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Επαναπατρισμού Concord στην Αυστραλία εντόπισαν δύο έως τέσσερις περιπτώσεις SJS ή τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης (TEN), ετησίως πριν από τον COVID-19
Σχετικά Άρθρα
Μια ξαφνική αύξηση του συνδρόμου Stevens-Johnson (SJS)—μια σπάνια και δυνητικά θανατηφόρα δερματική διαταραχή—μπορεί να προκληθεί από τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού για τον Covid ή προηγούμενη μόλυνση, σύμφωνα με μια μεγάλη σειρά περιπτώσεων πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Burns.
Ερευνητές με τη μονάδα εγκαυμάτων στο Γενικό Νοσοκομείο Επαναπατρισμού Concord στην Αυστραλία εντόπισαν δύο έως τέσσερις περιπτώσεις SJS ή τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης (TEN), ετησίως πριν από τον COVID-19.
Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022, το ίδιο κέντρο εγκαυμάτων παρατήρησε επταπλάσια αύξηση των κρουσμάτων.
Από τα 14 περιστατικά που αναφέρθηκαν, πέντε ασθενείς είχαν COVID-19 έναν μήνα πριν αναπτύξουν SJS/TEN και τρεις από τους 14 ασθενείς έλαβαν εμβόλιο για τον COVID-19 έναν μήνα πριν. Δεν αναφέρθηκε ούτε ένα κρούσμα SJS/TEN σε μη εμβολιασμένο άτομο.
Οι ερευνητές είπαν ότι η σπανιότητα της πάθησης και η παρουσία φαρμάκων που είναι γνωστό ότι προκαλούν τη νόσο καθιστούν τη σύνδεση δύσκολη να αποδειχθεί, αλλά η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας και η κυκλοφορία εμβολίων είναι «ανησυχητική».
Το SJS/TEN είναι μια σοβαρή κατάσταση υπερευαισθησίας όπου το δέρμα εμφανίζει εξανθήματα, φουσκάλες και φλούδες σχηματίζοντας επώδυνες περιοχές που μοιάζουν με σοβαρό έγκαυμα με ζεστό νερό.
Οι βλεννογόνοι, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των γεννητικών οργάνων και του στόματος, συχνά επηρεάζονται ή καταστρέφονται, οδηγώντας σε σήψη, πνευμονία, μόλυνση ή θάνατο.
Αν και το SJS και το TEN θεωρούνταν κάποτε ξεχωριστές καταστάσεις, τώρα αποτελούν μέρος της ίδιας νόσου —με το SJS να αντιπροσωπεύει το λιγότερο σοβαρό άκρο του φάσματος της νόσου και το TEN να αντιπροσωπεύει το πιο σοβαρό.
Τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την επιληψία, των αντιβιοτικών και των αντιφλεγμονωδών παυσίπονων, είναι η κύρια αιτία του SJS/TEN, αλλά ορισμένοι ιοί και εμβόλια μπορούν επίσης να προκαλέσουν την πάθηση.
Λόγω του δυνητικά θανατηφόρου χαρακτήρα του, το SJS/TEN θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και οι ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εγκαυμάτων.

Οι 3 θεωρίες των ερευνητών για την ξαφνική άνοδο σε περιπτώσεις SJS/TEN

Οι ερευνητές κατέληξαν σε τρεις θεωρίες για την ξαφνική αύξηση των περιπτώσεων SJS/TEN.

Προκαλούμενη από ιούς

Η πρώτη θεωρία είναι ότι ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει SJS/TEN δεσμεύοντας απευθείας σε υποδοχείς που πυροδοτούν μια απόκριση με τη μεσολάβηση των Τ-κυττάρων. Άλλοι ιοί που είναι γνωστό ότι προκαλούν SJS/TEN περιλαμβάνουν τον ιό του απλού έρπητα, τον ιό Epstein-Barr και τη γρίπη.

Εμβολιασμένοι

Μια δεύτερη θεωρία είναι ότι τα εμβόλια κατά του COVID-19 μπορεί να συνδέονται απευθείας με κυτταρικούς υποδοχείς που ενεργοποιούν το SJS/TEN και επηρεάζουν την ανοσοαπόκριση των Τ-κυττάρων του σώματος που εκκινεί το SJS/TEN. Αυτή η απόκριση των Τ-κυττάρων κορυφώνεται στις επτά και 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις περιπτώσεις που παρατηρήθηκαν.
Από τις τρεις περιπτώσεις που αποδίδονται στον εμβολιασμό στη μελέτη, δύο ασθενείς είχαν λάβει ένα εμβόλιο mRNA και ένας έλαβε ένα εμβόλιο ιικού φορέα εντός ενός μήνα από την ανάπτυξη SJS/TEN. Οι ερευνητές εντόπισαν άλλες οκτώ περιπτώσεις SJS μετά από εμβολιασμό κατά του COVID-19 στη δημοσιευμένη βιβλιογραφία - τέσσερις σχετίστηκαν με εμβόλια mRNA, τρεις με εμβόλια ιικού φορέα όπως το AstraZeneca και η Johnson & Johnson και μία με ένα εμβόλιο ολόκληρου ιού.
Σύμφωνα με το Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων Εμβολίων (VAERS), 198 περιπτώσεις SJS/TEN μετά από εμβολιασμό κατά του COVID-19 αναφέρθηκαν μεταξύ 14 Δεκεμβρίου 2019 και 23 Ιουνίου 2023. Ιστορικά, το VAERS έχει αποδειχθεί ότι αναφέρει λιγότερες από 1 ποσοστό των πραγματικών ανεπιθύμητων ενεργειών του εμβολίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν συμβεί άλλες περιπτώσεις SJS/TEN αλλά δεν έχουν αναφερθεί.

Λόγω ανοσοποιητικού

Η τρίτη θεωρία που προτείνεται από τους συγγραφείς είναι ότι η ανάπτυξη μιας λοίμωξης COVID-19 ή η λήψη ενός εμβολίου εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνοντας το όριο για ένα φάρμακο να ενεργοποιήσει το SJS/TEN.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης