Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα Invesco: Οι θεσμικοί προτιμούν ομόλογα και χρυσό - Μεγάλος κίνδυνος ο πληθωρισμός

Έρευνα Invesco: Οι θεσμικοί προτιμούν ομόλογα και χρυσό - Μεγάλος κίνδυνος ο πληθωρισμός
Ο χρυσός προτιμάται επίσης ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, με ένα σημαντικό ποσοστό των κεντρικών τραπεζών να αναμένουν να αγοράσουν περισσότερο από το πολύτιμο μέταλλο τα επόμενα τρία χρόνια
Οι θεσμικοί επενδυτές επιδιώκουν να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε ομόλογα καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται, ενώ το πάγωμα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων έχει αυξήσει τη ζήτησή τους για χρυσό, αναφέρει η Invesco στην ετήσια έκθεσή της.
Η έρευνα που καλύπτει 85 κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και 57 κεντρικές τράπεζες που διαχειρίζονται συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 21 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έδειξε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος, πολλοί προτίθενται τώρα να αυξήσουν την κατανομή των ομολόγων, ιδίως των αναδυόμενων αγορών και των υψηλών αποδόσεων.
Ο χρυσός προτιμάται επίσης ως μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού, με ένα σημαντικό ποσοστό των κεντρικών τραπεζών να αναμένουν να αγοράσουν περισσότερο από το πολύτιμο μέταλλο τα επόμενα τρία χρόνια, αναφέρει η έκθεση.
Αυτό υποδηλώνει στήριξη από τους κρατικούς επενδυτές μετά το σφυροκόπημα της αγοράς ομολόγων από τις αυξανόμενες προσδοκίες για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Οι αποδόσεις

Το σταθερό εισόδημα παγκοσμίως έχει αποδώσει μόλις 0,4% μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με κέρδη περίπου 13% για τις μετοχές.
"Ορισμένοι επενδυτές ανέφεραν ότι αγόρασαν όσο το δυνατόν περισσότερους τίτλους σταθερού εισοδήματος εντός των υφιστάμενων ορίων κατανομής περιουσιακών στοιχείων και εξέταζαν το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν το πλαίσιό τους για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον επιτοκίων", ανέφερε στην έκθεσή του ο διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα την Ατλάντα.
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια ανέφεραν μέσες απώλειες 3,5% κατά το έτος έως τον Δεκέμβριο του 2022, την πρώτη φορά που χάνουν χρήματα από τότε που η Invesco ξεκίνησε την έρευνα το 2013, ανέφερε.
Αυτό συνέβη καθώς ο ραγδαία αυξανόμενος πληθωρισμός έπληξε τόσο τις τιμές των ομολόγων όσο και τις τιμές των μετοχών.
"Οι επενδυτές λένε τώρα, ότι μπορώ πιθανώς να έχω ένα πολύ καλό προφίλ απόδοσης-κινδύνου από την επανατοποθέτηση ορισμένων από τα σταθερά μου εισοδήματα" για να πάρω αποδόσεις 4% ή 5%, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Rod Ringrow, επικεφαλής των δημόσιων οργανισμών της Invesco με έδρα το Λονδίνο.

Οι επιλογές

Εντός των ομολόγων, το 74% των κρατικών επενδυτικών ταμείων κατέταξε τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών και υψηλής απόδοσης ως ελκυστικά, ενώ μόνο το 34% είδε ευνοϊκά το distressed debt.
Η Invesco "παρατήρησε επίσης μεγάλη όρεξη" για τα ιδιωτικά πιστωτικά κεφάλαια, σε ποσοστό 47%, με τα κεφάλαια να δίνουν έμφαση στο ευνοϊκό προφίλ απόδοσης-κινδύνου της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.
Όσον αφορά τον χρυσό, "ένα σημαντικό ποσοστό των κεντρικών τραπεζών ανησυχεί για το προηγούμενο που δημιούργησε η δέσμευση των ρωσικών αποθεμάτων από τις ΗΠΑ, με την πλειοψηφία (58%) να συμφωνεί ότι το γεγονός έκανε τον χρυσό πιο ελκυστικό", αναφέρει η έκθεση.

Ακολουθούν μερικά ακόμη βασικά σημεία της έρευνας:

- Η στάση των επενδυτών του δημόσιου τομέα απέναντι στις μετοχές έχει βελτιωθεί, με το 15% των ερωτηθέντων να σχεδιάζουν να αυξήσουν τις συμμετοχές σε μετοχές, από 1% πέρυσι.
- Η Ινδία παρέμεινε ως η κορυφαία επιλογή τους στις αναδυόμενες αγορές, έχοντας εκθρονίσει την Κίνα για πρώτη φορά πέρυσι.
- Οι κεντρικές τράπεζες γενικά συμφωνούν ότι δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
- Οι απόψεις τους για το γουάν έγιναν λιγότερο ευνοϊκές, με το 58% να διαφωνεί πλέον με την άποψη ότι θα αποκτήσει καθεστώς πραγματικού αποθεματικού νομίσματος εντός πέντε ετών, ποσοστό που διπλασιάστηκε από 29% πέρυσι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης