Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Αμερικάνοι χάνουν την Ινδία - Οι στρατιωτικές συμφωνίες δεν αρκούν για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά όπλα

Οι Αμερικάνοι χάνουν την Ινδία - Οι στρατιωτικές συμφωνίες δεν αρκούν για να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά όπλα
Η Ινδία αγόρασε όπλα αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές αμερικανικών όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ινδία δεν αφορούν τόσο τη μετατόπιση της εξάρτησής της από τον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό και τη μετακίνηση προς τη Δύση, όσο την ανάπτυξη της δικής της εγχώριας βιομηχανίας όπλων, προειδοποιούν αξιωματούχοι ασφαλείας και αναλυτές, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά σχεδόν όλες οι μεγάλες αγορές όπλων της περιλαμβάνουν πλέον διατάξεις για κοινή κατασκευή ή μεταφορά τεχνολογίας, ανεξάρτητα από τη χώρα με την οποία συναλλάσσεται.
Επίσης, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαταράξει ορισμένες στρατιωτικές προμήθειες στην Ινδία, ενισχύοντας τη μακροπρόθεσμη επιθυμία του Νέου Δελχί να διαφοροποιήσει τις εισαγωγές ή να τις αντικαταστήσει με εγχώριας κατασκευής υλικό, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι της άμυνας.
Η Ινδία αγόρασε όπλα αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία 20 χρόνια, εκ των οποίων το 65% ή σχεδόν 39 δισεκατομμύρια δολάρια προήλθαν από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης.
Ο υπουργός Άμυνας Rajnath Singh δήλωσε ότι η Ινδία σκοπεύει να παραγγείλει όπλα από την εγχώρια βιομηχανία όπλων αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την επόμενη δεκαετία.
"Είναι μια πραγματικότητα, ότι πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση από τη Ρωσία", δήλωσε ανώτερος Ινδός αξιωματικός της άμυνας που εργάζεται για τις μελλοντικές δυνατότητες του ινδικού στρατού, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί. "Αλλά αυτό είναι το δεύτερο μέρος. Το πρώτο μέρος είναι η προσπάθεια να βγούμε από την επιχείρηση εισαγωγών".
Η Ινδία ανακοίνωσε σημαντικές αγορές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της κρατικής επίσκεψης του πρωθυπουργού Narendra Modi στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένης μιας παραγγελίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για κινητήρες της GE για μαχητικά αεροσκάφη.

Στόχος να μειώσει το χάσμα με την Κίνα

Η Ινδία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ρωσική τεχνολογία για τα παραδοσιακά όπλα.
Ο Tarapore δήλωσε ότι οι μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας θα πρέπει να αφορούν νέα συστήματα που η Ινδία δεν διαθέτει ήδη.
Ο κύριος στόχος της Ινδίας είναι να μειώσει το τεχνολογικό χάσμα με την καλύτερα εξοπλισμένη αρχι-αντίπαλο Κίνα, με την οποία έχει τεταμένη σχέση και η οποία είναι επίσης στενά συνδεδεμένη με τον παραδοσιακό εχθρό Πακιστάν.
Ένα πρόβλημα για την Ινδία είναι ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πλήξει σοβαρά την ικανότητα της Μόσχας να παραδίδει όπλα και εξοπλισμό.
Η πολεμική αεροπορία της Ινδίας ενημέρωσε πρόσφατα μια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η Ρωσία θα καθυστερήσει τις παραδόσεις ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-30 MKI και MiG-29. Ένα μεγάλο στοιχείο, που πιστεύεται ότι είναι τα υπόλοιπα δύο από τα πέντε ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε η Ινδία για σχεδόν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, έχει επίσης καθυστερήσει, όπως αναφέρεται.
Η Ινδία ανέμενε επίσης να παραλάβει δύο πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια από τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια, αλλά και αυτά ενδέχεται να καθυστερήσουν, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.
Τέτοια προβλήματα έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα της Ινδίας να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τη Ρωσία, αλλά δεν θέλει να εξαρτάται από ένα μόνο έθνος για τις αγορές όπλων της, είπαν.
Αγοράζει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αμερικανικούς κινητήρες αεροσκαφών και ενδεχομένως γερμανικά υποβρύχια. Με την πάροδο του χρόνου αυτές οι αγορές θα μειώσουν το μερίδιο της ρωσικής στρατιωτικής τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η Ινδία, αλλά αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης