Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιεί τις ΗΠΑ η Β. Κορέα: Θα σας καταρρίψουμε - Στο κατώφλι πυρηνικής σύγκρουσης

Προειδοποιεί τις ΗΠΑ η Β. Κορέα: Θα σας καταρρίψουμε - Στο κατώφλι πυρηνικής σύγκρουσης
Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην κορεατική χερσόνησο για πρώτη φορά από το 1981
Σαφή προειδοποίηση στις ΗΠΑ πως εάν αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιήσουν εκ νέου πτήσεις επιτήρησης παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της, τότε θα τα καταρρίψει, απηύθυνε η Βόρεια Κορέα.
Όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, οι προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ φέρνουν την κορεατική χερσόνησο πιο κοντά σε μια πυρηνική σύγκρουση.
Η Β. Κορέα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι χρησιμοποιεί αναγνωριστικά αεροπλάνα και drones καθώς και ότι έχουν στείλει ένα πυρηνικό υποβρύχιο σε λιμάνι της Νότιας Κορέας.
«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι ένα τόσο σοκαριστικό ατύχημα, όπως η κατάρριψη ενός στρατηγικού αναγνωριστικού αεροπλάνου των ΗΠΑ δεν θα συμβεί στα νερά ανατολικά της Κορέας» επισημαίνει η Β. Κορέα αναφέροντας πως και στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά αναχαίτισης αμερικανικών αεροπλάνων.

Διαψεύδει η Ν. Κορέα

Πάντως, η Ν. Κορέα διέψευσε τους ισχυρισμούς των Βορειοκορεατών, τονίζοντας ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Β. Κορέας.
Επισήμανε μάλιστα πως αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποιούν αναγνωριστικές πτήσεις ρουτίνας γύρω από την κορεάτικη χερσόνησο, τονίζοντας ότι οι συμμαχικές δυνάμεις συνεργάζονται στενά όσον αφορά την παρακολούθηση των κινήσεων των βορειοκορεατών.

Απροκάλυπτος πυρηνικός εκβιασμός

Ωστόσο, την οργή της Β. Κορέας προκάλεσε η παρουσία ενός αμερικανικού πυρηνικού υποβρυχίου σε λιμάνι της Ν. Κορέας.
Οι Βορειοκορεάτες έκαναν λόγο για απροκάλυπτο πυρηνικό εκβιασμό της Β. Κορέας και άλλων περιφερειακών κρατών, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή συνιστά μια μεγάλη απειλή για την ειρήνη.
Η Β. Κορέα υποστηρίζει πως η κίνηση αυτή να αναπτυχθεί ένα πυρηνικό υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές στην κορεατική χερσόνησο, καταγράφεται για πρώτη φορά από το 1981.
Το υποβρύχιο είχε εντοπιστεί στη Busan της Νότιας Κορέας, τον περασμένο Ιούνιο, προκειμένου να συμμετάσχει στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ – Ν. Κορέας, όπου συμμετείχαν αεροπλανοφόρα και βομβαρδιστικά Β-52.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ν. Κορέας Yoon Suk Yeol είχε πει πως «έχει έρθει η ώρα η διεθνής κοινότητα να δείξει πως η αποφασιστικότητα της να αποτρέψει το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας είναι ισχυρότερη από την επιθυμία της Β. Κορέας να αναπτύξει πυρηνικά όπλα».

Στο κατώφλι πυρηνικής σύγκρουσης

«Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, καθώς μπορεί να φέρει την περιφερειακή στρατιωτική ένταση σε μια πιο κρίσιμη κατάσταση και μπορεί να προκαλέσει τη χειρότερη κρίση πυρηνικής σύγκρουσης.
Η παρούσα κατάσταση αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η κατάσταση της κορεατικής χερσονήσου πλησιάζει πιο κοντά στο κατώφλι πυρηνικής σύγκρουσης λόγω της προκλητικής στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ.
Η προσπάθεια των ΗΠΑ να εισάγουν στρατηγικά πυρηνικά όπλα στην κορεατική χερσόνησο είναι ο πιο απροκάλυπτος πυρηνικός εκβιασμός κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και των γειτονικών της χωρών και μια σοβαρή απειλή και πρόκληση για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Β. Κορέας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης