Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Απαισιόδοξη η Ουκρανία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, Γερμανία ξεκόβουν τα περί ένταξης

Guardian: Απαισιόδοξη η Ουκρανία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, Γερμανία ξεκόβουν τα περί ένταξης
Οι Σύμμαχοι διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η στρατιωτική βοήθεια
Απαισιόδοξη είναι η Ουκρανία για τα αποτελέσματα των διήμερων εργασιών του ΝΑΤΟ  που αρχίζουν από αύριο Τρίτη 11 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας όσον αφορά την ένταξη της στη Συμμαχία και πλέον ευελπιστεί σε ένα πακέτο «εγγυήσεων ασφαλείας» της… ύστατης στιγμής που εν πολλοίς θα προβλέπει τη συνέχεια της στρατιωτικής βοήθειας.
Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, υποστηρίζοντας πως «η Ουκρανία γίνεται ολοένα και πιο απαισιόδοξη ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ» ενόψει της συνόδου των ηγετών των κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Κίεβο «αναμένεται να προσφερθεί ένα πακέτο «εγγυήσεων ασφάλειας» της τελευταίας στιγμής, μια διαβεβαίωση από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία πως η στρατιωτική βοήθεια και εκπαίδευση θα συνεχίσει μακροπρόθεσμα».
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Κίεβο πιστεύει ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ, και μαζί με αυτήν και η αμυντική προοπτική της δυτικής πυρηνικής ομπρέλας, είναι η μόνη ρεαλιστική μακροπρόθεσμη εγγύηση για την ασφάλειά του».

Απρόθυμες ΗΠΑ και Γερμανία

Ωστόσο, ΗΠΑ και Γερμανία δεν φαίνονται πρόθυμες αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι δυνατό όσο διαρκεί ο πόλεμος της με τη Ρωσία.
Το είπε άλλωστε και σε δηλώσεις του ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, αναφέροντας πως «η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη ακόμα για ένταξη στο ΝΑΤΟ» και ότι η ένταξη στη Συμμαχία είναι μια διαδικασία που χρειάζεται χρόνο έτσι ώστε να εκπληρωθούν μια σειρά από προϋποθέσεις, όπως είναι π.χ. ο εκδημοκρατισμός της έως μια σειρά ολόκληρων θεμάτων.
Στον αντίποδα ο Biden είπε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια παρόμοια με αυτήν που προσφέρουν εδώ και χρόνια στο Ισραήλ.

Συνομιλία των ΥΠΕΞ

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken και της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
«Είχα μια σημαντική συζήτηση με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Dmytro Kuleba (...) ενόψει της συνόδου του NATO αυτή την εβδομάδα», ανέφερε ο Anthony Blinken μέσω Twitter.
Στη συνομιλία αυτή συζητήθηκε η «πρόοδος» της ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Έκανε λόγο για «παραγωγική» συνδιάλεξη, ενώ επισήμανε πως σκοπός και των δύο πλευρών είναι η σύνοδος της ατλαντικής συμμαχίας να αποτελέσει «νίκη για όλους»: «για την Ουκρανία, για το NATO και για την παγκόσμια ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης