Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Αν δεν προσκληθούμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα ζητήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση

Ουκρανία: Αν δεν προσκληθούμε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα ζητήσουμε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση
Σύμφωνα με την Olga Stefanishina, εάν η Ουκρανία δεν λάβει πρόσκληση, θα μετατοπίσει την εστίασή της από την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο από τη Δύση
Η Ουκρανία θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στρατηγική της σε περίπτωση που δεν προσκληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, δήλωσε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας Olga Stefanishina.
«Σίγουρα, θα απαιτηθούν αναθεωρήσεις της στρατηγικής», είπε σε συνέντευξή της στο ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Evropeiskaya Pravda όταν ρωτήθηκε για την πιθανή αντίδραση του Κιέβου εάν δεν υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος της σύγκρουσης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής
Σύμφωνα με τον Stefanishina, εάν η Ουκρανία δεν λάβει πρόσκληση, θα μετατοπίσει το επίκεντρό της από την ένταξη στο ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις ασφαλείας προς το Κίεβο από τη Δύση.
«Σημαίνει ότι εάν έχουμε μια αναβληθείσα απόφαση ή μια μη εγκριθείσα απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι εγγυήσεις ασφαλείας θα είναι το επίκεντρο. Επομένως, οι προτεραιότητες προφανώς θα επανεξεταστούν» εξήγησε, προσθέτοντας ότι η απόφαση της συνόδου του Βίλνιους θα ξεκινήσει διαδικασίες που συνδέονται με το στρατηγικό σχεδιασμό, στρατιωτική βοήθεια, στρατιωτικός σχεδιασμός, προτεραιότητες στις σχέσεις με συμμάχους και εγγυήσεις ασφάλειας.
Επισήμανε επίσης ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει στο Βίλνιους ή όχι.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε νωρίτερα ότι ο Zelensky θα παραστεί στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ουκρανίας - ΝΑΤΟ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Ωστόσο, δεν υποσχέθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Βίλνιους η Ουκρανία θα κληθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος των εχθροπραξιών στη χώρα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-07-09_230433.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης