Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Deutsche Welle: Χωρίς μεγάλες προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος του ΝΑΤΟ
Η νατοϊκή συμμαχία αναμένεται να διαβεβαιώσει την Ουκρανία ότι έχει προοπτική ένταξης - όταν τελειώσει. Το μεγάλο ερώτημα είναι όμως αν θα υπάρξει λύση στο ζήτημα ένταξης της Σουηδίας
Σχετικά Άρθρα
Στο Βίλνιους ξεκινά την Τρίτη 11 Ιουλίου η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.
Στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας, 200 χιλιόμετρα από τον ρωσικό θύλακα Καλίνιγκραντ, 360 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα κα μόλις 35 χλμ. από τα σύνορα της Λευκορωσίας οι ηγέτες της νατοϊκής συμμαχίας καλούνται να δώσουν λύση σε δύο κρίσιμα ζήτημα: την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και το αίτημα εισδοχής της Σουηδίας.
Στις συναντήσεις με τις ηγεσίες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο περιοδείας ο ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky διατύπωσε επανειλημμένα τον στόχο του Κιέβου:
«Η Ουκρανία είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε πότε το ΝΑΤΟ θα είναι έτοιμο για την Ουκρανία». Ο ουκρανός πρόεδρος έδειξε να κατανοεί ότι δεν είναι εφικτή μια ένταξη όσο συνεχίζεται ο πόλεμος. Ζήτησε ωστόσο εγγυήσεις ασφαλείας από την Δύση: «Οι εγγυήσεις είναι σημαντικές όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τις γειτονικές μας χώρες λόγω της ρωσικής επιθετικότητας, η οποία ενδέχεται να στραφεί εναντίον και άλλων ευρωπαϊκών χωρών ".

Ο Biden και ο γόρδιος δεσμός της Σουηδίας

Παραμένει ωστόσο ασαφής η μορφή που θα μπορούσαν να πάρουν οι εν λόγω εγγυήσεις ασφαλείας.
Το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην οποία θα λάβει μέρος και ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Η Klaudia Mayor, ειδική σε θέματα πολιτικής ασφαλείας στο Ίδρυμα Επιστήμη καi Πολιτική του Βερολίνου, θεωρεί υπερβολικά διστακτική την στάση του γερμανού καγκελαρίου Olaf Scholz, ο οποίος αποκλείει ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ εν καιρώ πολέμου.
Η γερμανίδα ειδικός προτείνει την εισδοχή στην νατοϊκή συμμαχία των ουκρανικών εδαφών που βρίσκονται σίγουρα στον έλεγχο του Κιέβου, έτσι ώστε η Ουκρανία να γίνει πραγματικός εταίρος, τον οποίο οι σύμμαχοι οφείλουν να υπερασπιστούν:
«Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενέχει πολλούς κινδύνους. Αν όμως πούμε τώρα ναι στην ένταξη, αλλά μετά το τέλος του πολέμου, τότε είναι σαν να δίνουμε στην Ρωσία κίνητρο να συνεχίζει εσαεί τον πόλεμο διασφαλίζοντας στην ουσία βέτο στην ένταξη στην Ουκρανίας».

Η θέση Biden

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ταχθεί κατά της άμεσης ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προωθώντας παράλληλα την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να πιέσει τον τούρκο πρόεδρο Tayip Erdogan να δώσει επιτέλους πράσινο φως στην εισδοχή της Σουηδίας.
Την Δευτέρα, 10/7 μια μέρα πριν την έναρξη της Συνόδου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προέδρου Erdogan με τον σουηδό πρωθυπουργό Olf Kristersson.
Ως γνωστόν η Άγκυρα εξακολουθεί να κατηγορεί την Στοκχόλμη πως δεν κάνει αρκετά εναντίον Κούρδων, τους οποίους η Τουρκία αποκαλεί τρομοκράτες.
Η λύση του προβλήματος είναι ωστόσο κοντά, διαβεβαιώνει με αισιοδοξία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Yens Stoltenberg λίγο πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης