Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στους δρόμους της Γαλλίας πέθανε η πολυπολιτισμικότητα - Ανέρχεται δυναμικά η άκρα δεξιά

Στους δρόμους της Γαλλίας πέθανε η πολυπολιτισμικότητα - Ανέρχεται δυναμικά η άκρα δεξιά
Οι γαλλικές ταραχές δείχνουν ότι δεκαετίες μαζικής «αποικιακής μετανάστευσης» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «κοινωνική κατάρρευση», λέει ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής αντικατασκοπείας.
Μετά από τις μαζικές ταραχές την περασμένη εβδομάδα που συγκλόνισαν τη Γαλλία και τον κόσμο, η βασική αιτία της τραγικής κατάστασης που δημιουργήθηκε, είναι πάνω από όλα «η κυρίαρχη ιδεολογία, η οποία έχει δικαιώσει και μάλιστα δοξάσει τη μαζική αποικιστική μετανάστευση που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο μισό αιώνα» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ισχυρής υπηρεσίας πληροφοριών DGSE της Γαλλίας στην εφημερίδα Le Figaro.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προέτρεψε τους γονείς την Παρασκευή να κρατήσουν τους εφήβους στο σπίτι και πρότεινε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταστείλουν τις ταραχές, που εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη Γαλλία, μετά τον θανατηφόρο πυροβολισμό ενός 17χρονου μοτοσυκλετιστή από αστυνομικό σε συνήθη τροχονομικό έλεγχο, πριν από ένα 20ήμερο.
Ο Pierre Brochand επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Γαλλίας DGSE από το 2002 έως το 2008 (διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξωτερικής Ασφάλειας (DGSE)),  καθώς και πρέσβης της Γαλλίας στην Ουγγαρία και το Ισραήλ, έχει κάνει από το 2019, επανειλημμένες εκκλήσεις για μια ριζική αλλαγή στη μεταναστευτική πολιτική της χώρας του σχετικά με αυτό που λέει ότι είναι η διαφαινόμενη απειλή εμφυλίου πολέμου.
Σε μια συζήτηση για τη μετανάστευση στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Culture τον περασμένο Απρίλιο, ο Brochand εξέδωσε μια προειδοποίηση που βρήκε την πλήρη έκφρασή της στην εβδομάδα των βίαιων ταραχών και λεηλασιών που ξέσπασαν στις 27 Ιουνίου:
«Εάν δεν κάνουμε τίποτα ή αν κάνουμε λίγα, θα κατευθυνθούμε είτε προς μια προοδευτική κατάρρευση της κοινωνικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, δηλαδή προς μια κοινωνία όπου η ποιότητα ζωής θα καταρρεύσει και όπου θα είναι όλο και λιγότερο ευχάριστη να ζήσει κανείς, ή, με διαδοχικές εκρήξεις και αντιπαραθέσεις η Γαλλία θα εξελιχθεί σε χώρα όπου κανείς δεν θα μπορεί να ζήσει».

Το θανατηφόρο κοκτέηλ

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου στον ιστότοπο της Le Figaro, ο Brochand αποκαλύπτει, όπως το θέτει η Le Figaro, «το θανατηφόρο κοκτέιλ μιας κοινωνίας ατόμων που βασίζεται στο άνοιγμα και τη δημοκρατία και την άφιξη ολόκληρων διασπορών με εντελώς διαφορετικές πολιτισμικό υπόβαθρο».
Το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι η ανάλυση του πρώην αρχηγού της αντικατασκοπείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάλυση του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Gérald Darmanin που έγινε στην Εθνοσυνέλευση στις 5 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον Darmanin, οι ταραχές των προηγούμενων ημερών δεν συνδέονται με τη μετανάστευση καθώς «μόνο» το 10% των ταραχοποιών ήταν αλλοδαποί.
Στα μάτια του Darmanin, η μη λευκή νεολαία που προκάλεσε χάος στους δρόμους της Γαλλίας για μέρες, επικαλούμενη συχνά το Κοράνι και το όνομα του Αλλάχ, δεν έχουν καμία σχέση με τη μετανάστευση καθώς είναι Γάλλοι πολίτες.
Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός αμφισβήτησε τον εαυτό του, λέγοντας ότι καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των ταραχοποιών ήταν τα 17, γεννήθηκαν υπό την προεδρία του Jacques Chirac και ούτως ή άλλως είναι πολύ αργά για τον έλεγχο της μετανάστευσης.
Δυστυχώς, αυτό είναι μια τέλεια απεικόνιση της απαισιόδοξης παρατήρησης του Brochand τον περασμένο Απρίλιο για τον Πολιτισμό της Γαλλίας, όταν είπε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει επί του παρόντος αρκετό θάρρος στη γαλλική πολιτική τάξη για να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να αποφύγει το χειρότερο σενάριο: αυτό της αντιπαράθεσης.

Κλείσιμο συνόρων

«Το κλείσιμο των συνόρων στο όνομα της προφύλαξης – του πολωνικού τρόπου – δεν εξετάστηκε ποτέ σοβαρά στη χώρα μας», είπε ο Brochand στη Le Figaro μετά την πρόσφατη εξέγερση, στην οποία τραυματίστηκαν περισσότερα από 700 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, περίπου 4.000 συνελήφθησαν. και πολλές πόλεις και πόλεις κατεστραμμένες.
Για τον Brochand, ο λόγος είναι ένα μείγμα ανθρωπισμού και οικονομικών συμφερόντων, δηλαδή η ανάγκη εισαγωγής φθηνού εργατικού δυναμικού.
Ο Brochand λέει ότι οι αλλαγές που οδήγησαν στη σημερινή αποσύνθεση της γαλλικής κοινωνίας συνέβησαν τη δεκαετία του 1970, όταν η Γαλλία έκανε τη μετάβασή της από ένα σύγχρονο εθνικό κράτος σε μια κοινωνία ατόμων.
Μαζί με τη μετανάστευση των εργατών, η Γαλλία άρχισε να βιώνει αυτό που έγινε όλο και περισσότερο μετανάστευση εποίκων (ο Brochand χρησιμοποιεί τον γαλλικό όρο «immigration de peuplement», που μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως «αποικιστική μετανάστευση»).
Η μετάβαση σε μια κοινωνία ατόμων έχει δημιουργήσει αυτό που αποκαλεί εφέ ψαλίδας.
Ως εκ τούτου, στα μάτια του Brochand, η εσωτερική διαίρεση είναι η φυσική κλίση των πολυπολιτισμικών κοινωνιών της Δυτικής Ευρώπης.
Αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς ο Pierre Brochand είπε ότι θυμάται όταν ήταν πρεσβευτής στην Ουγγαρία το 1989-93, αμέσως μετά την πτώση του κομμουνισμού σε αυτό το μέρος της Ευρώπης, άκουγε συχνά από τους Ούγγρους συνομιλητές του: «Εμείς είμαστε τυχεροί που μπορούμε να δούμε από πρώτο χέρι τη ζημιά που προκαλεί η μη ευρωπαϊκή μετανάστευση στη χώρα σας και σίγουρα δεν θέλουμε να σας μιμηθούμε».
«Στα μάτια όλων, είμαστε τώρα ο «άρρωστος» της ηπείρου, το Συμβούλιο Ασφαλείας, η G7 και η G20», θρηνεί ο πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας της Γαλλίας, καθώς η Γαλλία είναι πράγματι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό Οι κάτοικοι με μη Ευρωπαικό μεταναστευτικό υπόβαθρο και τα στοιχεία μετανάστευσης έχουν ξεπεράσει νέα ιστορικά ρεκόρ υπό τον Πρόεδρο Emmanuel Macron.
Άλλοι, όπως στη γειτονική Ιταλία, όπου ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν η δεξιά κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι ανατράπηκε με τη βοήθεια των Βρυξελλών, του Βερολίνου και του Παρισιού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γαλλία πιθανότατα θα συμβεί στη χώρα τους. χώρα σε μια ή δύο δεκαετίες αν δεν γίνει τίποτα.

Oι ρίζες της ασθένειας

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ανησυχίας μπορεί να βρεθεί, για παράδειγμα, σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου από την ιταλική συντηρητική καθημερινή εφημερίδα Il Giornale με τίτλο: «Οι ρίζες της ασθένειας της Γαλλίας και ο φόβος που επικρατεί στην Ιταλία».
Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων είναι σθεναρά αντίθετη σε αυτό που φαίνεται όλο και περισσότερο να είναι ένα επικίνδυνο πείραμα κοινωνικής μηχανικής από τις φιλελεύθερες ελίτ, κάτι που ο Eric Zemmour ονόμασε σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ μεταξύ δυτικών φιλελεύθερων και του Ισλάμ ενάντια στους λευκούς, ετεροφυλόφιλους, καθολικούς Γάλλους.
Πράγματι, το 74% των Γάλλων πιστεύει τώρα ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στη χώρα τους και το 62% θα ήθελε η Γαλλία να παραβεί τις συνθήκες της ΕΕ και τη νομοθεσία της ΕΕ για να σταματήσει τη μετανάστευση.
Το τελευταίο είναι ένα σημαντικό σημείο, ιδίως υπό το φως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της Ελβετίας που εκδόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, η οποία επεκτείνει το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση ακόμη και σε πρόσφυγες που έχουν λάβει μόνο προσωρινή άδεια παραμονής και όχι άσυλο.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την υποχρέωση, σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, να τηρούν τις αποφάσεις της ΕΣΔΑ.
«Όταν οι διασπορές διογκώνονται δυσανάλογα - με τουλάχιστον 5 εκατομμύρια επιπλέον αφίξεις από το 2005 - φτάνοντας σε μια κρίσιμη μάζα που τις κάνει με σύγχυση να συνειδητοποιούν την ακαταμάχητη δύναμή τους, όταν οι συμβιβασμοί και οι μονομερείς παραχωρήσεις γίνονται ομολογίες αδυναμίας που απαιτούν παράβαση, όταν αυτές οι αντι-κοινωνίες έχουν το θράσος να θέσουν τους εαυτούς τους ως ανταγωνιστικές κυριαρχίες στον ίδιο «ένα και αδιαίρετο» χώρο, το καπάκι της χύτρας ταχύτητας ανοίγει, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία», εξηγεί ο Brochand στη συνέντευξή του στις 6 Ιουλίου που δημοσιεύτηκε στη Le Figaro.

Ταραχές υπάρχουν η ένταση διαφέρει

«Αξίζει να επισημανθεί, καταρχάς, ότι οι μεμονωμένες ταραχές είναι κοινός τόπος εδώ και 40 χρόνια, σε κάθε γωνιά της χώρας, υπό την τεχνοκρατική ταμπέλα της «αστικής βίας», συνεχίζει ο πρώην διευθυντής της ΓΔΣΕ, σημειώνοντας ότι τα πράγματα έχουν εξελιχθεί.
«Σε σημείο που κανείς δεν τους δίνει πια σημασία, σαν να ήταν μέρος του τοπίου».
Σύμφωνα με τον Brochand, κάπου μεταξύ 100.000 και 200.000 μπορεί να συμμετείχαν στην αστική βία, δημιουργώντας μια κατάσταση πολύ πιο επικίνδυνη από το 2005, όταν έλαβαν χώρα παρόμοιες ταραχές στα προάστια της Γαλλίας.
Τίποτα συγκρίσιμο δεν είχε συμβεί ποτέ από τη Γαλλική Επανάσταση του 1789, σημειώνει ο Brochand, και, αυτή τη φορά, ακόμη και επαρχιακές πόλεις έχουν πληγεί από τα προβλήματα δίπλα στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, σε αντίθεση με αυτό που συνέβη πριν από 18 χρόνια, όταν οι περισσότερες ταραχές ήταν περιορίζεται στις λεγόμενες ευαίσθητες γειτονιές.
«Θα περιέγραφα την παρούσα καταστροφή ως εξέγερση ή εξέγερση ενάντια στο γαλλικό εθνικό κράτος, από ένα σημαντικό ποσοστό της νεολαίας μη ευρωπαϊκής καταγωγής που βρίσκεται στην επικράτειά του», λέει ο Brochand.
«Θα αντλήσουμε τα σωστά διδάγματα από αυτό, δεδομένου ότι διακυβεύεται η ζωτική πρόγνωση της χώρας;
Θα εξετάσουμε άλλα διορθωτικά μέτρα εκτός από ένα ακόμη «σχέδιο για τα προάστια;»
Τα πράγματα όπως είναι, αμφιβάλλω», καταλήγει.

Αν ξεφύγει από τον έλεγχο;

Τα λόγια του Brochand απηχούν εκείνα που προφέρθηκαν στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι CNews στις 2 Ιουλίου από τον συνταγματάρχη Χωροφυλακής Philippe Cholous:
«Πρέπει να αναλύσουμε αυτήν την κατάσταση όχι από την άποψη του τι συμβαίνει τώρα, το οποίο είναι τρομερό, αλλά από την άποψη του τι θα μπορούσε να συμβεί εάν ξεφύγει από τον έλεγχο.
Υπάρχει προφανώς οργή στα προάστια, αλλά νομίζω ότι υπάρχει επίσης οργή μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων, των καλών ανθρώπων, των εργαζομένων στη Γαλλία.
Υπάρχει επίσης μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των δυνάμεων του νόμου και της τάξης, που πολύ συχνά εγκαταλείπονται από τους πολιτικούς. (…)
Το επίπεδο της αγανάκτησης και της αγανάκτησης, το επίπεδο της βίας, και πάνω απ' όλα, το γεγονός ότι σε ορισμένες περιοχές υπάρχει πραγματικό μίσος για τη Γαλλία, με τα όπλα που κυκλοφορούν, σημαίνει ότι το δυναμικό είναι εκρηκτικό.
Και μόνο και μόνο επειδή έχουν καεί λιγότερα οχήματα ή επιχειρήσεις που δέχονται επίθεση δεν σημαίνει ότι ο πιθανός κίνδυνος μειώνεται».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από μια εβδομάδα χάους, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αποκηρύξει τα σχέδιά της να νομιμοποιήσει τη διαμονή εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που εργάζονται σε τομείς που δεν έχουν εργατικό δυναμικό, γεγονός που πρόκειται να ενισχύσει σημαντικά τον παράγοντα έλξης για την παράνομη μετανάστευση Ευρώπη, όπως έχει κάνει στο παρελθόν κάθε τέτοια νομιμοποίηση σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της 7ης Ιουλίου για την τηλεόραση CNEWS σχετικά με τους πολιτικούς ηγέτες που εμπιστεύονται περισσότερο οι Γάλλοι για την εξεύρεση λύσεων για την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα τους, που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιουλίου, όπου ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να δώσουν την πρώτη και τη δεύτερη επιλογή τους,

- το 32% είπε ότι δεν εμπιστεύεται κανένα,
- το 27% έδειξε τη Marine Le Pen,
- το 22% τον πρόεδρο του κόμματός της Jordan Bardella, μόνο,
- το 20% τον Πρόεδρο Emmanuel Macron και το
- το 13% τον Eric Zemmour, ο οποίος απεικονίζεται δεξιότερος από τη Marine Le Pen.
- το 12% τον υπουργό Εσωτερικών του Macron, Gérald Darmanin,
- το 11% την πρωθυπουργό Elizabeth Borne ως την πρώτη ή τη δεύτερη επιλογή κάποιου που θα μπορούσε να φέρει λύσεις στην εκτυλισσόμενη κρίση.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Les Républicains, Éric Ciotti, με μόνο το 6% των Γάλλων που εμπιστεύονται την ικανότητά του να φέρει λύσεις, υστερεί σε σχέση με τους ηγέτες της ακροαριστερής Jean-Luc Mélenchon (9%) και Fabien Roussel (8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης