Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ιταλία ανοίγει τον ενάεριο χώρο της στα λιβυκά αεροπλάνα μετά από 10 χρόνια

Η Ιταλία ανοίγει τον ενάεριο χώρο της στα λιβυκά αεροπλάνα μετά από 10 χρόνια
Η επανάληψη των πολιτικών πτήσεων της Λιβύης πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιταλίας έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας ανάμεσα στη λιβυκή εθνική εταιρεία πετρελαίου και την ιταλική Eni, για κοινές επενδύσεις σε φυσικό αέριο και ηλιακή ενέργεια.
Σχετικά Άρθρα
Η Ιταλία ήρε τη δεκαετή απαγόρευση που είχε επιβάλει στα αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας της Λιβύης να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου της και οι πτήσεις επαναλαμβάνονται από τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η  κυβέρνησης της Τρίπολης.
Υπάρχουν αυτή τη στιγμή λίγες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις προς και από τη Λιβύη, η οποία για μια και πλέον δεκαετία υπέφερε από το χάος και τον πόλεμο, από τότε που ανατράπηκε ο Mouammar Kadhafi το 2011.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni ενημέρωσε τον Λίβυο ομόλογό της Abdulhamid al Dbeiba ότι η Ιταλία αίρει τη δεκαετή απαγόρευση πτήσεων αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας της Λιβύης στον ιταλικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Λιβύης.
Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση Λίβυων και Ιταλών αξιωματούχων και μετά από συζητήσεις που είχαν τεχνικές ομάδες και από τις δύο πλευρές για τα αποτελέσματα μιας επιτόπιας επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και είχε σχέση «με τον έλεγχο των διαδικασιών ασφαλείας στα αεροδρόμια της Λιβύης».
Οι πτήσεις από τη Λιβύη προς το εξωτερικό περιορίζονται εδώ και καιρό σε προορισμούς όπως η Τυνησία, η Ιορδανία, η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Σουδάν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει στην πολιτική αεροπορία της Λιβύης την είσοδο αεροσκαφών της στον εναέριο χώρο της.
Οι λιβυκές και ιταλικές αρχές συμφώνησαν ότι οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται από έναν αερομεταφορέα από κάθε χώρα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η επανάληψη των πολιτικών πτήσεων της Λιβύης πάνω από τον εναέριο χώρο της Ιταλίας έρχεται στον απόηχο της συμφωνίας που πριν λίγους μήνες υπογράφηκε ανάμεσα στη λιβυκή εθνική εταιρεία πετρελαίου National Oil Corp. και την ιταλική Eni, για κοινές επενδύσεις 8 δισεκατομμυρίων δολαριων στην ανάπτυξη φυσικού αερίου και στην ηλιακή ενέργεια.
Η συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Λιβύης εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες,  και εντάσσεται στη νέα στρατηγική της Eni και της Ιταλίας για στροφή προς την Αφρική με στόχο την αντιμετώπιση των αναγκών της χώρας σε ενεργειακό εφοδιασμό, μετά τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που επιτάσσουν τον απογαλακτισμό των ευρωπαϊκών χωρών από τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης