Τελευταία Νέα
Διεθνή

H αντεπίθεση αποτυγχάνει, οι Ουκρανοί αναγνώρισαν το χτύπημα στην Γέφυρα της Κριμαίας - Οι ΗΠΑ χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα

H αντεπίθεση αποτυγχάνει, οι Ουκρανοί αναγνώρισαν το χτύπημα στην Γέφυρα της Κριμαίας - Οι ΗΠΑ χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα
Douglas Macgregor: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν το Ουκρανικό έθνος, απέτυχε το σχέδιο…
(upd8) Η αντεπίθεση των Ουκρανών αποτυγχάνει ήδη έχουν παρέλθει 38 ημέρες από τις 4 Ιουνίου 2023 που ξεκίνησε η αντεπίθεση και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά…
Οι Ουκρανοί διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν τεθωρακισμένα, δεν έχουν αεροπλάνα, δεν έχουν βλήματα…
Εν τω μεταξύ ως κίνηση απόγνωσης οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν βόμβες διασποράς στην Ουκρανία… ενώ μετά από μήνες οι Ουκρανοί επίσημα αναγνώρισαν ότι χτύπησαν την Γέφυρα της Κριμαίας…

Απογοητευμένοι οι αμερικανοί επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα πολιτικής, Colin Kahl, σημείωσε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις της Ουκρανίας σε όλο το μέτωπο είναι η «αρχή του μέσου» της ευρύτερης αντεπίθεσης και ότι επομένως είναι «πολύ νωρίς για να κρίνουμε» πώς πάει η αντεπίθεση…
Ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Mykhaylo Podolyak τόνισε επίσης στις 8 Ιουλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επικεντρώνονται στην καταστροφή του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού ως μέρος της πρώτης φάσης των αντεπιτιθέμενων επιχειρήσεων και σημείωσε ότι η αρχική φάση της αντεπίθεσης είναι εστιασμένη στη διαμόρφωση του πεδίου μάχης.
Το ISW συνεχίζει να εκτιμά ότι ο τρέχων ρυθμός των ουκρανικών αντεπιθέσεων αντικατοπτρίζει τη σκόπιμη και στρατηγική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ασύμμετρης κλίσης φθοράς για τη διατήρηση της μαχητικής ισχύος της Ουκρανίας και την εξουδετέρωση του ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού…
Ωστόσο στο πεδίο της μάχης διαψεύδονται τόσο η Ουκρανία όσο και το ISW αφού ο Ουκρανικός στρατός έχει συντριβεί, έχοντας χάσει σχεδόν 15.000 στρατιώτες…

Οι ρωσικές δυνάμεις χτυπάνε Ουκρανούς και οπλικά συστήματα

Τα ρωσικά χτυπήματα κατέστρεψαν περισσότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Zaporozhye, στρατιωτικό εξοπλισμό στην πόλη Kramatorsk.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ξέσπασε φωτιά σε αποθήκη στην πόλη Ochakiv στην περιοχή Mykolaiv.
Στην περιοχή Dnipropetrovsk χτυπήθηκε Ουκρανικός οπλισμός. Πυρκαγιά σημειώθηκε και στο Krivyi Rig.

Μια αποθήκη πυρομαχικών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στον οικισμό Shevchenko καταστράφηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης.
«Βομβαρδιστικά αεροσκάφη κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών των Ουκρανών στην περιοχή Shevchenko».
Τα ρωσικά πληρώματα κατέστρεψαν μια ουκρανική ομάδα όλμων, ένα τεθωρακισμένο όχημα μάχης και μια θέση διοίκησης drone ανατολικά της Makarovka και βορειοδυτικά του Storozhevoye, καθώς και ένα αυτοκινούμενο οβιδοβόλο 2S1 Gvozdika στην περιοχή Velikaya Novoselka.

Kadyrov: Η ειδική μονάδα των Τσετσένων καταδρομέων Akhmat αναδιατάχθηκε στην περιοχή του Bakhmut

Η μονάδα των Τσετσένων καταδρομέων Akhmat που διοικείται από τον Apty Alaudinov, Υποδιοικητή του 2ου Σώματος Στρατού, έχει αναδιαταχθεί στην περιοχή του Bakhmut, δήλωσε την Κυριακή 9 Ιουλίου 2023 ο ηγέτης της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov.
«Η ρωσική διοίκηση της Ειδικής Επιχείρησης έχει αναδιατάξει τη μονάδα των ειδικών δυνάμεων Akhmat που διοικείται από τον Apty Alaudinov στο δύκολο μέτωπο του Bakhmut.
Αυτή η απόφαση μιλά για την εμπιστοσύνη του Γενικού Επιτελείου και αποδεικνύει την υψηλή μαχητική ικανότητα της μονάδας», επισήμανε στο κανάλι του στο Telegram

Οι μάταιες επιθέσεις των Ουκρανών

Στις 8 Ιουλίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπέλυσαν πολλές νέες επιθέσεις στις κατευθύνσεις Donetsk και Krasny Liman.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν 9 επιθέσεις ενώ έπληξαν επίσης ουκρανικά στρατεύματα κοντά στο Krasnogorovka, Avdiivka, Veseloye και δυτικά της Kleshcheevka.

Επιπλέον, μια αποθήκη πυρομαχικών για το σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS που βρίσκεται κοντά στη Mikhailovka στοχοποιήθηκε και καταστράφηκε.
Στο στόχαστρο μπήκε και μια αποθήκη της 110 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που βρίσκεται κοντά στην Avdiivka.
Οι απώλειες της Ουκρανίας προς αυτή την κατεύθυνση ανήλθαν σε 500 στρατιώτες, τρία άρματα μάχης, έξι τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τέσσερα μηχανοκίνητα οχήματα, δύο φορτηγά, δύο αυτοκινούμενα αεροσκάφη M109 Paladin αμερικανικής κατασκευής και ένα οβιδοβόλο D-30.
Εν τω μεταξύ, προς την κατεύθυνση Krasny Liman, η ρωσική ομάδα δυνάμεων Tsentr απέκρουσε μια επίθεση των δυνάμεων του Κιέβου κοντά στο Torskoye.
Η ομάδα στόχευε επίσης συγκεντρώσεις ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις έχασαν 60 στρατιώτες, τρία τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία φορτηγά και δύο οβίδες D-30 προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην κατεύθυνση της Zaporozhye, οι περιοχές συγκέντρωσης ανθρώπινου δυναμικού και υλικού των Ουκρανών χτυπήθηκαν κοντά στο Pyatikhatki και το Orikhiv (περιοχή Zaporozhye).
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ουκρανικών δυνάμεων και με αφορμή την διπλωματική περιοδεία του Ουκρανού προέδρου Zelensky ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επίτρεψε τον επαναπατρισμό μαχητών του Azov γεγονός που συνιστά παραβίαση συμφωνίας με το Κρεμλίνο.
Στην συνάντηση των προέδρων Zelensky - Erdogan πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή μετά από διαπραγματεύσιες και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Dmitri Peskov, «η επιστροφή των διοικητών του Τάγματος Αζόφ από την Τουρκία στην Ουκρανία δεν είναι παρά μια άμεση παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών», και από τις δύο χώρες Ουκρανία και Τουρκία, γεγονός καταδικαστέο για την Ρωσία καθώς βάσει πρωτύτερης συμφωνίας θα παρέμεναν στη χώρα μέχρι το τέλος του πολέμου.
Ο Peskov συνέδεσε την επιστροφή των διοικητών με την «αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης» και με την επιθυμία της Άγκυρας να επιδείξει «αλληλεγγύη» πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑTO.

Douglas Macgregor: Οι ΗΠΑ καταστρέφουν το Ουκρανικό έθνος, απέτυχε το σχέδιο…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοίμαζαν την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και να οικειοποιηθούν τους πόρους της, αλλά αντί αυτού κατέστρεψαν το ουκρανικό έθνος, δήλωσε ο συνταγματάρχης Douglas Macgregor, πρώην σύμβουλος του αρχηγού του Πενταγώνου.
"Δεν μας ενδιέφερε η Ουκρανία.
Στα όνειρά μας, είδαμε την Ουκρανία ως μια ευκαιρία να κάνουμε τη Ρωσία να αιμορραγήσει, να χάσει πόρους, να καταστρέψει τελικά τα στρατεύματά της, να καταστρέψει την οικονομία της και να διανείμει τους πόρους της σε ένα μεταπολεμικό περιβάλλον δανειζόμενη…
Ο Douglas Macgregor σημείωσε ότι τέτοια σχέδια δεν είχαν καμία πιθανότητα να εφαρμοστούν.
Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστρεψαν την Ουκρανία και το ουκρανικό έθνος.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη, δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση από το να παραδεχθεί αυτή την αλήθεια, η οποία δεν είναι πολύ δημοφιλής σήμερα στις ΗΠΑ

Βρετανία: Αποτελεσματικές οι ρωσικές δυνάμεις…

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας διεξάγουν πολεμικές επιχειρήσεις πιο αποτελεσματικά από ότι στην αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, εμποδίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να επιτύχουν αξιοσημείωτα κέρδη κατά την επίθεση που ξεκίνησαν οι Ουκρανοί ανέφερε στην εφημερίδα The Times, ο γνωστός Βρετανός πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Mark Galeotti.
Σημειώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν σημειώσει πρόοδο σε καμία από τις κατευθύνσεις όπου επιτίθενται, αν και ορισμένοι ειδικοί προέβλεψαν το αντίθετο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μαρτυρά, μεταξύ άλλων, την «απρόσμενη επιμονή» των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Galeotti επισημαίνει επίσης ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έχουν επιδείξει «την ικανότητα να μαθαίνουν από τους τελευταίους 16 μήνες», να συντονίζουν καλύτερα τις ενέργειές τους και να χρησιμοποιούν το πυροβολικό πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας ενεργά UAV για εναέρια αναγνώριση. Χρησιμοποιούνται νέα όπλα και τροποποιήσεις παλαιών που έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά τους.
Σημαντικά προβλήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας, είναι ικανά να δημιουργήσουν το UAV Lancet, τα τελευταία Mining Systems "Agriculture", καθώς και τα ελικόπτερα Ka-52 "Alligator" με το "Vikhr" ATGM, τα οποία μπορούν χτυπήσουν θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, παραμένοντας μακριά από τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας.
Ταυτόχρονα, ο Galeotti προσθέτει ότι η ουκρανική επίθεση βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες έξι ταξιαρχίες εξοπλισμένες με δυτικά όπλα, κάτι που υποτίθεται ότι «τους δίνει κάθε ευκαιρία να σπάσουν τη ρωσική άμυνα».

Η Ουκρανία παραδέχεται ότι χτύπησε την Γέφυρα της Κριμαίας

Την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας το φθινόπωρο του 2022 φέρουν οι αρχές του Κιέβου, παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας «273 ημέρες από τότε που χτυπήσαμε την γέφυρα της Κριμαίας για να διαταράξουμε την επιμελητεία των Ρώσων», έγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.
Στα τέλη Μαΐου του 2022, ο επικεφαλής της SBU, δήλωσε ότι το Κίεβο ήθελε να «κόψει την υλικοτεχνική διαδρομή» προς τη χερσόνησο και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε ποια.
Ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR), με τη σειρά του αρνήθηκε ότι οι ειδικές υπηρεσίες της χώρας βρίσκονται πίσω από την επίθεση στην εγκατάσταση υποδομής.
Στη γέφυρα της Κριμαίας νωρίς το πρωί στις 8 Οκτωβρίου 2022, ένα φορτηγό ανατινάχθηκε - ως αποτέλεσμα, επτά σιδηροδρομικές δεξαμενές πήραν φωτιά και δύο ανοίγματα του τμήματος αυτοκινήτου της γέφυρας κατέρρευσαν.
Το FSB κατηγόρησε την Ουκρανική GUR και προσωπικά τον αρχηγό του Budanov ως οργανωτή της επίθεσης.
Ο εκρηκτικός μηχανισμός καμουφλαρίστηκε σε ρολά με μεμβράνη πολυαιθυλενίου κατασκευής σε 22 παλέτες συνολικού βάρους σχεδόν 22,8 τόνων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά 8 άτομα….

Guardian: Ο Zelensky θα ανταλλάξει την ειρήνη στην Ουκρανία με εδάφη που θα παραχωρήσει


Εάν η αντεπίθεση της Ουκρανίας αποτύχει, ο Zelensky θα πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις και να «ανταλλάξει» εδάφη με ειρήνη, εξέφρασε ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Υπάρχει κίνδυνος εάν η τρέχουσα αντεπίθεση δεν οδηγήσει σε μια σημαντική επιτυχία, τα αποθέματα όπλων εξαντληθούν, ξεσπάσει άλλη μια χειμερινή ενεργειακή κρίση και μειωθεί περαιτέρω η δυτική δημόσια υποστήριξη, τότε ο Zelensky θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και ακόμη και να ανταλλάξει εδάφη… για την ειρήνη».
Η ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα οδηγήσει σε «καταστροφικές» συνέπειες που θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο η Ουκρανία , αλλά και άλλες χώρες.
Ένα από τα αποτελέσματα θα μπορούσε να είναι η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η ήττα της Ουκρανίας θα επηρεάσει το ζήτημα της Ταϊβάν.

New York Times: Οι βόμβες διασποράς έχουν ποσοστό αστάθειας 14%

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία παλιά μοντέλα πυρομαχικών διασποράς που δεν λειτουργούν αμέσως στο 14% των περιπτώσεων, ανέφεραν οι New York Times.
Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι είχαν βελτιώσει τις βόμβες διασποράς.
Ωστόσο, μόνο το βεληνεκές των βομβών, το οποίο περιέχει ακόμα χειροβομβίδες, έχει βελτιωθεί, όχι όμως και να εκραγούν όλα τα εσωτερικά βλήματα…

Τι είναι γνωστό για τα πυρομαχικά διασποράς

Σύμφωνα με τους New York Times, ο απόστρατος συνταγματάρχης Al Vosburg, ο οποίος εκπαιδεύτηκε στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, είπε ότι η διαδικασία εκκαθάρισης της περιοχής μετά τη χρήση τέτοιων βλημάτων θα διαρκέσει πολύ, καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν χειροκίνητα. Επιπλέον, θα απαιτηθεί μια εκπαιδευτική εκστρατεία για τον πληθυσμό που θα επιστρέψει σε αυτές τις περιοχές και μπορεί να υποφέρει από χειροβομβίδες που δεν έχουν εκραγεί.

Sky News: Με τις βόμβες διασποράς οι ΗΠΑ χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν να χάσουν το «ηθικό πλεονέκτημα» λόγω της μεταφοράς πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, αναφέρει το Sky News.
«Η Αμερική κινδυνεύει να χάσει το ηθικό της πλεονέκτημα προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα που απαγορεύονται από τις περισσότερες χώρες, οπότε γιατί τα προμηθεύουμε;».
Σύμφωνα με το Sky News, ο Λευκός Οίκος κατανοεί την ασάφεια της απόφασης για αποστολή οβίδων διασποράς στο Κίεβο.
Υπάρχει σαφής κίνδυνος μεγάλων απωλειών μεταξύ του άμαχου πληθυσμού κατά τη χρήση τέτοιων όπλων.
Όταν πυροδοτούνται, οι βόμβες διασποράς εκτοξεύουν μικρότερα πυρομαχικά - από μερικές δεκάδες έως 600 μικρότερα πυρομαχικά.
Κάποια από αυτά δεν λειτουργούν για τεχνικούς λόγους.
Αυτό απειλεί τον άμαχο πληθυσμό: τα πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί γίνονται νάρκες που μπορούν να σκοτώσουν ή να ακρωτηριάσουν ανθρώπους μετά το τέλος των εχθροπραξιών.

Οι βόμβες διασποράς είναι ματαιότητα

Τα πυρομαχικά διασποράς που μεταφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα κύρια εμπόδια στην προέλαση της αντεπίθεσης, ανέφερε στο Newsweek πρώην υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού.
«Αυτές οι βόμβες διασποράς δεν μπορούν να καταστρέψουν ναρκοπέδια και είναι αναποτελεσματικές στην εκκαθάριση χαρακωμάτων».
Επιπλέον, μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ίδιους τους Ουκρανούς στρατιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσω της περιοχής όπου παρέμειναν πυρομαχικά των βομβών διασποράς.

Politico: Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ… ανησυχούν για την Ουκρανία

Ορισμένοι σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) ανησυχούν για το πόσο καιρό και με ποιο κόστος θα πρέπει να υποστηριχθεί η Ουκρανία, ανέφερε το Politico.
Η κατάσταση σχετικά με την υποστήριξη προς το Κίεβο στη συμμαχία επιδεινώνεται εν όψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, που είναι προγραμματισμένη για τις 11-12 Ιουλίου.
Το Politico ανέφερε ότι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου - ειδικά οι κορυφαίοι υποψήφιοι για την προεδρία των Ρεπουμπλικανών - έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας.
Αυτή η στάση, τόνισαν οι συντάκτες του άρθρου, «έχει πυροδοτήσει φόβους σε όλη την Ευρώπη» ότι ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος όπως ο Trump μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές τον Νοέμβριο 2024, εξέλιξη που «θα μπορούσε να διαλύσει τη συμμαχία».
Το Politico επεσήμανε ότι η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους θα διεξαχθεί με φόντο την «πολυαναμενόμενη αντεπίθεση του Κιέβου» που «ξεκίνησε αναμφισβήτητα νωθρά, με πολλούς από τους κορυφαίους στρατιώτες της Ουκρανίας να είναι εξουθενωμένοι ή ανίκανοι μετά από σχεδόν 18 μήνες μάχης».
Στη Λιθουανία ο Biden σχεδιάζει να πραγματοποιήσει συναντήσεις με όλους τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, καθώς και με αρκετούς αρχηγούς ευρωπαϊκών συμμάχων του ΝΑΤΟ και Ασίας-Ειρηνικού.
Luhansk_Battle_Map_Draft_July_82023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_82023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_82023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_82023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης