Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΑΕΑ: Λογική και κατανοητή η ανησυχία για την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα, αλλά ανεδαφική

ΙΑΕΑ: Λογική και κατανοητή η ανησυχία για την απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων της Φουκουσίμα, αλλά ανεδαφική
"Απολύτως λογικό" είναι το ότι η σχεδιάζομενη απόρριψη επεξεργασμένων ραδιενεργών υδάτων από τη Φουκουσίμα προκαλεί ενδιαφέρον, δηλώνει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
Είναι «απολύτως λογικό» το ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας για την απόρριψη στη θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA/ΔΟΑΕ) Rafael Grossi.
Ο Grossi δήλωσε ακόμη πως αντιλαμβάνεται ότι συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες για το σχέδιο, αλλά πρόσθεσε ότι η έκθεση που δημοσίευσε ο IAEA διαπιστώνει ότι η διαδικασία «συμβαδίζει με τις διεθνή πρότυπα ασφαλείας» εάν εκτελεστεί κατά το σχέδιο.
Ο Grossi συναντήθηκε σήμερα με μέλη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος της Νότιας Κορέας, που εξέφρασαν δημοσίως ισχυρές ανησυχίες για το σχέδιο της Ιαπωνίας και επέκριναν τα ευρήματα του IAEA.
«Το παρόν ζήτημα έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό είναι απολύτως λογικό διότι οι ενέργειες και ο τρόπος με τον οποίο θα το αντιμετωπίζει η Ιαπωνία... θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις», τόνισε ο Grossi στη συνάντηση.

Μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος που προεδρεύει ειδικής επιτροπής για το θέμα αυτό δήλωσε ότι τα ευρήματα του ΙΑΕΑ έχουν «ελλείψεις» και ότι οι εκτεταμένες ανησυχίες της κοινής γνώμης για την ασφάλεια στη χώρα είναι «δικαιολογημένες και λογικές».
«Λυπούμαστε ιδιαιτέρως που ο IAEA κατέληξε ότι το σχέδιο της Ιαπωνίας για απόρριψη μολυσμένου ύδατος από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα πληροί τα διεθνή πρότυπα», δήλωσε στον Grossi ο Yui Song-gon, πρόεδρος της επιτροπής.
Ο Grossi βρέθηκε αντιμέτωπος με οργισμένες διαδηλώσεις από οργανώσεις πολιτών όταν έφθασε στη Νότια Κορέα την Παρασκευή από την Ιαπωνία ενώ και χθες έγιναν πορείες στους δρόμους κατά του σχεδίου.
Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας δήλωσε την Παρασκευή ότι σέβεται την έκθεση του IAEA και πως η δική της ανάλυση κατέληξε ότι η απόρριψη δεν θα έχει «ουσιαστικό αντίκτυπο» στα ύδατά της.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin επέκρινε την Τετάρτη τις κινήσεις σχετικά με την απόρριψη των υδάτων και απείλησε ότι θα αντιδράσει εάν προχωρήσει το σχέδιο.
Και η Βόρεια Κορέα επίσης επέκρινε τη στήριξη του ΙΑΕΑ στα σχέδια της Ιαπωνίας χαρακτηρίζοντάς την «άδικη» και ένδειξη ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά, επικαλούμενη τις προσπάθειες του Οργανισμού αυτού να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης