Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη Ρωσία είναι Prighozin και Wagner - Ετοιμάζονται για Λευκορωσία - Μετακινούν στρατιώτες οι Πολωνοί στα σύνορα

Στη Ρωσία είναι Prighozin και Wagner - Ετοιμάζονται για Λευκορωσία - Μετακινούν στρατιώτες οι Πολωνοί στα σύνορα
Στρατό και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Λευκορωσία μεταφέρει η Πολωνία - από φόβο για την έλευση της Wanger
Σχετικά Άρθρα
Oι μισθοφόροι μαχητές της Ομάδας Wagner του Yevgeny Prigozhin ετοιμάζονται να μετακομίσουν στη Λευκορωσία, σε εφαρμογή των όρων της συμφωνίας που έκλεισε μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και του Yevgeny Prigozhin, μετά την ένοπλη ανταρσία τους εναντίον της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters επικαλούμενο έναν ανώτερο διοικητής της ομάδας.
Η ένοπλη ανταρσία της ομάδας Wagner έλαβε χώρα κατά το διάστημα 23-24 Ιουνίου, κατά την οποία μαχητές της Wanger κατέλαβαν για 24 ώρες μια πόλη της νότιας Ρωσίας και άρχισαν να βαδίζουν προς τη Μόσχα.
Έκτοτε όμως είναι ασαφές πού ακριβώς βρίσκεται ο Yevgeny Prigozhin και οι μισθοφόροι του.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, ο Prigozhin επρόκειτο να μετακομίσει στη Λευκορωσία και οι άντρες του είχαν την επιλογή είτε να μετακομίσουν μαζί του στη Λευκορωσία, είτε να ενταχθούν στις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε την Πέμπτη 6/7 ότι ο Yevgeny Prigozhin και χιλιάδες μαχητές του εξακολουθούν να βρίσκονται στη Ρωσία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας.

Yelizarov: Οι μαχητές της Wagner κάνουν διακοπές 

Ο Anton Yelizarov, του οποίου το πολεμικό όνομα είναι Lotus, ανάρτησε το Σάββατο 9/7 στο Telegram ένα μήνυμα που ανέφερε ότι οι μαχητές της Wagner κάνουν διακοπές μέχρι τις αρχές Αυγούστου, κατόπιν εντολής του Prigozhin, πριν μετακομίσουν στη Λευκορωσία.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε βάσεις, πεδία εκπαίδευσης, να συντονιστούμε με τις τοπικές αρχές και τις διοικήσεις, να οργανώσουμε την αλληλεπίδραση με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου της Λευκορωσίας και να δημιουργήσουμε υλικοτεχνική υποστήριξη», ανέφερε σύμφωνα με το κανάλι «Yevgeny Prigozhin on Telegram».
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της συνέντευξης.
Ο ίδιος ο Yevgeny Prigozhin έχει παραμείνει ασυνήθιστα σιωπηλός τις τελευταίες δύο εβδομάδες και δεν έχει ανεβάσει τίποτα στο κανάλι του στο Telegram του - μετά τις 26 Ιουνίου, όταν υπερασπίστηκε την ανταρσία των μαχητών του.

Άδειο το στρατόπεδο που θα υποδεχτεί την ομάδα Wagner

Ένας σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας της Λευκορωσίας δήλωσε την Παρασκευή 7/7 ότι κανείς από την ομάδα Wagner δεν είχε επισκεφτεί ακόμη το στρατόπεδο που παραχωρεί ο Lukashenko για χρήση των μαχητών της.
Ο Anton Yelizarov είπε ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από τις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας να «χτυπήσουν» μαχητές Wagner μετά την ανταρσία.
Ο Yevgeny Prigozhi, που για πολύ καιρό άσκησε δριμεία κριτική προς το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τους αρχηγούς του Γενικού Επιτελείου σχετικά με τους χειρισμούς τους στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι ξεκίνησε την «πορεία δικαιοσύνης» του στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τη διαφθορά και την ανικανότητα μεταξύ των κορυφαίων αρχηγών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, ο Anton Yelizarov τις απέδωσε σε μια προσπάθεια του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ  Prighozin και Wagner.
Την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πλάνα που φέρεται να τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια επιδρομών των αρχών επιβολής του νόμου στο γραφείο του Prighozin στην Αγία Πετρούπολη και σε ένα από τα «παλάτια» του.
Ανέφερε ότι η έρευνα εναντίον του Prigozhin ήταν ακόμη σε εξέλιξη παρά τη συμφωνία της 24ης Ιουνίου, βάσει της οποίας οι ποινικές κατηγορίες εναντίον του για την αποτυχημένη ανταρσία αποσύρθηκαν.

Στρατό και εξοπλισμό στα σύνορα με τη Λευκορωσία μεταφέρει η Πολωνία - από φόβο για την έλευση της Wanger

Η Πολωνία άρχισε να μεταφέρει πάνω από 1.000 στρατιώτες στα ανατολικά το Σάββατο, 9/7 είπε ο υπουργός Άμυνας, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας στο μέλος του ΝΑΤΟ ότι η παρουσία μαχητών της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ένταση στα σύνορά της.
Η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin να προσφέρει στους μισθοφόρους μαχητές της ομάδας Wagner του Yevgeny Prigozhin την επιλογή της μετεγκατάστασης στη Λευκορωσία έχει προκαλέσει φόβους στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης ότι η παρουσία τους θα προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή.
«Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες και σχεδόν 200 μονάδες εξοπλισμού από την 12η και 17η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία αρχίζουν να κινούνται προς τα ανατολικά της χώρας», έγραψε στο Twitter ο Mariusz Blaszczak.
«Αυτή είναι μια απόδειξη της ετοιμότητάς μας να απαντήσουμε σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης κοντά στα σύνορα της χώρας μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης