Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά τον διεθνή σάλο η Ουκρανία δεσμεύεται να μην κάνει χρήση των βομβών διασποράς σε ρωσικό έδαφος

Μετά τον διεθνή σάλο η Ουκρανία δεσμεύεται να μην κάνει χρήση των βομβών διασποράς σε ρωσικό έδαφος
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα κρατήσει αυστηρό αρχείο της χρήσης τους και θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους εταίρους της
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βόμβες διασποράς στο Κίεβο, επισημαίνοντας ότι θα βοηθούσε στην απελευθέρωση ουκρανικού εδάφους, αλλά υποσχέθηκε ότι τα πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν εντός ρωσικου΄εδάφους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023 ότι θα προμήθευαν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς ευρέως απαγορευμένα για την αντεπίθεσή τους κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.
Ο Reznikov είπε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα κρατήσει αυστηρό αρχείο της χρήσης τους και θα ανταλλάξει πληροφορίες με τους εταίρους της.
«Η θέση μας είναι απλή - πρέπει να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας», έγραψε ο Reznikov στο Twitter.
"Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για την αποκατοχή των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών μας. Αυτά τα πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο επίσημα αναγνωρισμένο έδαφος της Ρωσίας."
Τα πυρομαχικά διασποράς απαγορεύονται σε περισσότερες από 100 χώρες.
Συνήθως απελευθερώνουν μεγάλους αριθμούς μικρότερων βομβών που μπορούν να σκοτώσουν αδιακρίτως σε μια ευρεία περιοχή. Αυτά που αποτυγχάνουν να εκραγούν αποτελούν κίνδυνο για δεκαετίες.

Η Μόσχα επέκρινε και πάλι την απόφαση των ΗΠΑ το Σάββατο 8 Ιουλίουο 2023, χαρακτηρίζοντάς την ως άλλο ένα «καταστροφικό» παράδειγμα της «αντιρωσικής» υστερίας της Ουάσιγκτον  η οποία κλιμακώνει τη διένεξη.
«Ένα άλλο ''θαυματουργό όπλο''', στο οποίο βασίζονται η Ουάσιγκτον και το Κίεβο χωρίς να λάβουν υπόψη τις σοβαρές συνέπειές του, δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι στόχοι και οι στόχοι της οποίας θα επιτευχθούν πλήρως», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden προσπάθησε την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2023 να υποστηρίξει την παροχή όπλων στην Ουκρανία για να ανακτήσει εδάφη που κατασχέθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αναγνωρίζουμε ότι τα πυρομαχικά διασποράς δημιουργούν κίνδυνο τραυματισμού πολιτών από μη εκραγέντα πυρομαχικά», επισήμανε ο Sullivan στους δημοσιογράφους.
«Αλλά υπάρχει επίσης ένας τεράστιος κίνδυνος πρόκλησης ζημιάς στους πολίτες εάν ρωσικά στρατεύματα και τανκς περάσουν πάνω από τις ουκρανικές θέσεις και καταλάβουν περισσότερο ουκρανικό έδαφος και υποτάξουν περισσότερους Ουκρανούς αμάχους επειδή η Ουκρανία δεν έχει αρκετό πυροβολικό», σημείωσε
Ο Reznikov υπογράμμισε ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε αστικές περιοχές και θα τα χρησιμοποιήσει μόνο «για να διαπεράσει τις γραμμές άμυνας του εχθρού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης