Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reznikov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας): Τα πυρομαχικά διασποράς θα χρησιμοποιηθούν για την απελευθέρωση εδαφών μας

Reznikov (ΥΠΑΜ Ουκρανίας): Τα πυρομαχικά διασποράς θα χρησιμοποιηθούν για την απελευθέρωση εδαφών μας
Η θέση μας είναι απλή - πρέπει να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να σώσουμε τις ζωές του λαού μας, έγραψε ο Reznikov στο Twitter
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov χαιρέτισε την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βόμβες διασποράς στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα βοηθήσει στην ανακατάληψη των ουκρανικών εδαφών και δεσμεύθηκε ότι τα πυρομαχικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στη Ρωσία σε ανακοίνωσή του στο Twitter.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι θα προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα ευρέως απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς για την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων κατοχής.
Ο Reznikov δήλωσε ότι τα πυρομαχικά θα βοηθήσουν να σωθούν οι ζωές των Ουκρανών στρατιωτών, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία θα τηρεί αυστηρό αρχείο για τη χρήση τους και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με τους εταίρους της.
"Η θέση μας είναι απλή - πρέπει να απελευθερώσουμε τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη μας και να σώσουμε τις ζωές του λαού μας", έγραψε ο Reznikov στο Twitter.
"Η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει αυτά τα πυρομαχικά μόνο για την απελευθέρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων εδαφών της.
Τα πυρομαχικά αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν στα επίσημα αναγνωρισμένα εδάφη της Ρωσίας".

Ο Reznikov δήλωσε ότι ο στρατός δεν θα χρησιμοποιήσει πυρομαχικά διασποράς σε αστικές περιοχές και θα τα χρησιμοποιήσει μόνο "για να διασπάσει τις γραμμές άμυνας του εχθρού".
Η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή τους, αποθήκευση, χρήση και μεταφορά τους.
Η Ισπανία, που έχει υπογράψει τη σύμβαση, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην απόφαση.
"Η Ισπανία, με βάση τη σταθερή δέσμευση που έχει με την Ουκρανία, έχει επίσης σταθερή δέσμευση ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να παραδοθούν σε καμία περίπτωση", δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη.
Η Βρετανία έχει επίσης υπογράψει τη σύμβαση, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ.
"Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία ενάντια στην παράνομη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας", δήλωσε.
01_19.JPG
Αντιδράσεις από ΜΚΟ

"Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα" ήταν η αντίδραση ανθρωπιστικών οργανώσεων, που υπενθύμισαν τον φρικιαστικό αντίκτυπο των όπλων του είδους για τους αμάχους στην ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι θα στείλει στον στρατό της Ουκρανίας πυρομαχικά διασποράς.
Τον Αύγουστο του 2022, το Παρατηρητήριο Πυρομαχικών Διασποράς (Cluster Munition Monitor), στο οποίο συμμετέχουν διάφορες ΜΚΟ, τόνιζε πως η Ουκρανία ήταν τότε το μοναδικό πολεμικό θέατρο όπου χρησιμοποιούνταν, από τον ρωσικό στρατό εν προκειμένω.
Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από τον φορέα (βόμβα, οβίδα) και τα λεγόμενα "υποπυρομαχικά", εκρηκτικά μικρού μεγέθους που διασπείρονται σε μεγάλη έκταση, αλλά δεν εκρήγνυνται όλα όταν πέφτουν στο έδαφος και μετατρέπονται de facto σε νάρκες κατά προσωπικού.
Από στρατιωτική σκοπιά, θεωρούνται χρήσιμα καθώς επιτρέπουν να πλήττονται μεγάλοι εχθρικοί σχηματισμοί, πίστες αεροδρομίων, ή περιοχές για να εμποδιστεί η προέλαση των αντιπάλων.
Όμως -από τη φύση τους- σκοτώνουν αδιακρίτως, κατά παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ειδικοί σημειώνουν ότι το 5 ως το 40% των υποπυρομαχικών δεν εκρήγνυται όταν πέφτει στο έδαφος, παραμένει εκεί και μπορεί να εγείρει κίνδυνο ακόμα και για δεκαετίες.
Πρόκειται "για μακροπρόθεσμη θανατική ποινή για αμάχους.
Ακόμη αγέννητοι άνθρωποι θα γίνουν θύματα", συνοψίζει ο Baptist Sapui της οργάνωσης Handicap International - Humanity and Inclusion (HI).
Η χρήση τους εγείρει επίσης "εμπόδιο στην πρόσβαση στις πληττόμενες περιοχές ανθρωπιστικών οργανώσεων", με άλλα λόγια "σωσιβίου για τους πληττόμενους πληθυσμούς".
Συνολικά 123 χώρες -αλλά όχι η Συρία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και το Ισραήλ- υπέγραψαν τη σύμβαση του Όσλο το 2008, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και απαγορεύει την παραγωγή, την αποθήκευση, την πώληση και τη χρήση πυρομαχικών διασποράς.

Χρησιμοποιήθηκαν μαζικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τέτοια όπλα χρησιμοποιήθηκαν μαζικά στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ οι ΗΠΑ τα χρησιμοποίησαν στους πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, όπως και το Ισραήλ στον Λίβανο, κυρίως στη σύρραξη με τη Χεζμπολάχ το 2006.
"Ακόμα προσπαθούμε να μαζέψουμε αμερικανικά υποπυρομαχικά στο Λάος" σχεδόν 50 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, τονίζει ο κ. Σαπουί.
Η σύμβαση του 2008 θυμίζει τα όπλα διασποράς "σκοτώνουν άμαχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, εμποδίζουν την ανάπτυξη", ενώ εμποδίζουν επίσης "την επιστροφή προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων για χρόνια".
Η αποστολή όπλων διασποράς στην Ουκρανία σηματοδοτεί "κλιμάκωση" από πλευράς ΗΠΑ, είναι "αντιπαραγωγική" και "δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να αυξάνει τον κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμού που έχει παγιδευτεί σε πεδία μαχών", στηλίτευσε ο Darryl Kyball, της αμερικανικής οργάνωσης Ένωση για τον Έλεγχο των Εξοπλισμών (Arms Control Association).
"Δεν κάνουν καμιά διάκριση ανάμεσα σ’ έναν ουκρανό κι έναν ρώσο στρατιώτη.

Η αποτελεσματικότητά τους είναι υπερτιμημένη και ο αντίκτυπος στους άμαχους είναι αναγνωρισμένος αλλά συχνά αγνοείται", πρόσθεσε.
Θύμισε επίσης ότι οι καταστροφικές συνέπειές τους που οδήγησαν στην εγκατάλειψη της χρήσης του από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας στο Αφγανιστάν το 2022 και στο Ιράκ το 2003.
Η απόφαση που πήρε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποτελεί "βήμα πίσω που υπονομεύει τις σημαντικές προόδους της διεθνούς κοινότητας στην προσπάθεια να προστατεύονται από τέτοιους κινδύνους κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων και μετά το τέλος τους", τόνισε από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία, καλώντας την Ουάσιγκτον να την ακυρώσει.
Οι άμαχοι αποτελούν το 97% των θυμάτων (νεκρών και τραυματιών) και το 66% από αυτούς είναι παιδιά, με βάση τα δεδομένα από τις ζώνες στις οποίες η ηλικία συμπεριλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με έκθεση του Cluster Munition Monitor.
Και 29 χώρες ή περιοχές του κόσμου είναι γνωστό ή υπάρχουν υποψίες πως είναι σπαρμένες με υποπυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί εξαιτίας της χρήσης πυρομαχικών διασποράς, ανάμεσά τους δέκα κράτη μέλη της σύμβασης του Όσλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης