Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκύπτει η Yellen στις πιέσεις των αμερικανικών κολοσσών που δεν θέλουν «αποσύνδεση» από την Κίνα

Υποκύπτει η Yellen στις πιέσεις των αμερικανικών κολοσσών που δεν θέλουν «αποσύνδεση» από την Κίνα
Στα 690 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο ΗΠΑ - Κίνας το 2022
Σχετικά Άρθρα
«Είναι ζητούμενο να υπάρξει στενότερη επικοινωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών αποφάσεων», δήλωσε από Πεκίνο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen.

Νέο ιστορικό υψηλό για το διμερές εμπόριο ΗΠΑ - Κίνας

Παρά τις ισχυρές εντάσεις, το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έφτασε το 2022 τα 690 δισ. δολάρια που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. 
Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχουν  «μεγάλα περιθώρια» για ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων  και ότι είναι κρίσιμο να επικεντρωθούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος και να αντιμετωπίσουμε τις διαφωνίες μέσω διαλόγου, είπε η Yellen στον Κινέζο πρωθυπουργό He Lifeng στην αρχή της συνάντησής τους που αναμενεται να κρατήσει παραπάνω από από τρεις ώρες.
Η επίσκεψη της Yellen στην Κίνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 9/7 και αποτελεί την τελευταία κίνηση που αναλαμβάνει η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να αποκαταστήσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που έχουν κλονιστεί, αφενός λόγω της παρέμβασης των ΗΠΑ στη διαμάχη Κίνας - Ταϊβάν, αφετέρου του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΥΑ κατά τις Κίνας επιβάλλοντας εμπάργκο στις εξαγωγές εξοπλισμού για την παραγωγή τεχνολογικά προηγμένων μικροτσιπ.
Όπως και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα τον περασμένο μήνα για πρώτη φορά στην προεδρία του Joe Biden, έτσι και η Janet Yellen επιδιώκει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της συνδιαλλαγής και της συνέχισης των πιέσεων προς  το Πεκίνο προκειμένου να αλλάξει πρακτικές που η Ουάσιγκτον λέει ότι είναι επιβλαβείς για τις αμερικανικές και δυτικές εταιρείες.
Οι ΗΠΑ βεβαίως επιδιώκουν συνομιλίες κυρίως σε διπλωματικό επίπεδο με την Κίνα ενώ το Πεκίνο έχει επανειλημμένα πει στην Ουάσιγκτον να συνδυάσει τα λόγια με τη δράση.
Το Πεκίνο αρνήθηκε επίσης να επαναλάβει τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, καθώς οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα υπό τον προκάτοχο του Biden, Donald Trump, παραμένουν σε ισχύ.

Τιμωρητικές κυρώσεις σε βάρος των αμερικανικών εταιρειών έλαβε η Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι αμέσως πριν την άφιξη της Yellen στο Πεκίνο, η Κίνα ανακοίνωσε αινφιδιαστικά περιορισμούς στις εξαγωγές δύο μετάλλων που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρικών οχημάτων στο όνομα της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων της.
Η Yellen δήλωσε «ιδιαίτερα προβληματισμένη για αυτές τις τιμωρητικές ενέργειες που έχουν ληφθεί εναντίον των αμερικανικών επιχειρήσεων»
Ωστόσο, ο πρόσφατα διορισμένος πρωθυπουργός της Κίνας Li Qiang δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διάλογο, προτρέποντας τη Yellen να «συναντήσει την Κίνα στα μισά του δρόμου».
Παρά τις συζητήσεις για αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας, στην οποία και οι δύο χώρες αντιτίθενται, τα στοιχεία δείχνουν μια θεμελιωδώς σταθερή εμπορική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με το διμερές εμπόριο να αγγίζει τα 690 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επικοινωνούν απευθείας τις ανησυχίες τους σχετικά με συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές και θα λάβουν στοχευμένες ενέργειες για την προστασία της εθνικής τους ασφάλειας, είπε η Yellen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης