Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμπλήρωσε 500 ημέρες η ρωσική ειδική επιχείρηση - Στο Φιδονήσι ο Zelensky ενώ οι δυνάμεις του υποχωρούν από Zaporizhia

Συμπλήρωσε 500 ημέρες η ρωσική ειδική επιχείρηση - Στο Φιδονήσι ο Zelensky ενώ οι δυνάμεις του υποχωρούν από Zaporizhia
Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από τον τόπο της νίκης, καθέναν από τους στρατιώτες μας για αυτές τις 500 ημέρες, δήλωσε ο Zelensky σε βίντεο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky επισκέφθηκε το Νησί των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, όπου το Κίεβο πέτυχε σημαντική νίκη στην αρχή του πολέμου με τη Ρωσία, ο οποίος το Σάββατο 8/7  εισέρχεται στην 500η ημέρα του.
«Σήμερα είμαστε στο Νησί των Φιδιών, που ποτέ δεν θα το καταλάβει ο κατακτητής, όπως και την υπόλοιπη Ουκρανία, διότι είμαστε η χώρα των γενναίων», δήλωσε ο Zelensky σε βίντεο που δεν φέρει συγκεκριμένη ημερομηνία και που δημοσιεύθηκε σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Θέλω να ευχαριστήσω από εδώ, από τον τόπο της νίκης, καθέναν από τους στρατιώτες μας για αυτές τις 500 ημέρες», δήλωσε ο Zelensky στο βίντεο αυτό, στο οποίο φαίνεται να φθάνει με σκάφος στο νησί και να αφήνει λουλούδια σε μνημείο.
Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ο ρωσικός στρατός κατέλαβε αυτό το νησί, που είναι σε στρατηγικό σημείο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τις ακτές και όπου βρισκόταν μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών.
Το ρωσικό καταδρομικό Moskva τους ζήτησε να παραδοθούν αλλά οι στρατιώτες αρνήθηκαν, λέγοντας μέσω ασυρμάτου «Προς ρωσικό πλοίο: άντε γ...θείτε»· ένα περιστατικό που αποτυπώθηκε σε ουκρανικό γραμματόσημο.
Ο Ουκρανοί στρατιώτες τελικά αιχμαλωτίστηκαν και αργότερα ανταλλάχθηκαν με Ρώσους αιχμαλώτους. Το καταδρομικό Moskva βυθίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα, αφού επλήγη, σύμφωνα με το Κίεβο, από ουκρανικούς πυραύλους.
Η Μόσχα είχε αναφέρει μόνο μία έκρηξη στο πλοίο αλλά αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το νησί τον Ιούνιο του 2022.

Υποχωρούν οι Ουκρανοί

]Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να προσπαθούν, αλλά αποτυγχάνουν να προχωρήσουν προς τρεις κατευθύνσεις: Νότιο Donetsk, Artemovsk (Bakhmut) και Zaporizhia, με την τελευταία να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Τα ουκρανικά στρατεύματα εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στο χωριό Pyatikhatki στην περιοχή Zaporizhia, δήλωσε ο Vladimir Rogov, ανώτερος αξιωματούχος της περιφερειακής διοίκησης Zaporizhia.
"Ο εχθρός εγκατέλειψε εντελώς τις θέσεις του κοντά στο χωριό Pyatikhatki.
Και βγήκαν ξαφνικά", είπε ο Rogov.
Κατά τη γνώμη του, ο λόγος της υποχώρησης θα μπορούσε να είναι η εναλλαγή ή η ανασυγκρότηση για να χτυπήσει προς άλλη κατεύθυνση.
«Ο χρόνος θα δείξει γιατί εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, αλλά υπέστησαν πολύ μεγάλες απώλειες», τόνισε ο Rogov.
Νωρίτερα, ο Rogov είπε ότι ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε αντεπίθεση κοντά στο Pyatikhatki, οδηγώντας τον εχθρό από τα περίχωρα του βόρειου τμήματος του οικισμού.
Το ίδιο το χωριό βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, αλλά ο εχθρός από τις κοντινές θέσεις έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να καταλάβει το χωριό Zherebyanki.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης