Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eπιτήδειος ουδέτερος ο Erdogan στηρίζει Zelensky: Η Ουκρανία αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Πιέσεις για διαπραγματεύσεις με Ρωσία

Eπιτήδειος ουδέτερος ο Erdogan στηρίζει Zelensky: Η Ουκρανία αξίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Πιέσεις για διαπραγματεύσεις με Ρωσία
Ο πρόεδρος Erdogan διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Ασκώντας την γνωστή πολιτική της ισορροπίας σε δύο βάρκες, ως επιτήδειος ουδέτερος ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, δήλωσε ότι η Ουκρανία αξίζει να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky στην Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις και τους διμερείς δεσμούς. 
«Η Ουκρανία αξίζει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είπε ο Erdogan στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την Daily Sabah προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει καταβάλει «τις πιο έντονες προσπάθειες» για να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο Erdogan τόνισε ότι η Τουρκία θα παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Όσον αφορά την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα, ο Erdogan είπε ότι ελπίζει σε παράταση της συμφωνίας, η οποία έχει οριστεί να λήξει στις 17 Ιουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέτρεψε επίσης τόσο τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία να επιστρέψουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Σημείωσε ότι έχει κάνει συζητήσεις και για την ανταλλαγή κρατουμένων.
«Ακούσαμε τον κ. Πρόεδρο από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την ανταλλαγή αιχμαλώτων και βρισκόμαστε επίσης σε συζητήσεις με τη ρωσική πλευρά», είπε.
Σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία τον επόμενο μήνα για να συζητήσει αυτά τα θέματα.
Η Άγκυρα χαιρετίστηκε για τη μεσολάβησή της στη σύγκρουση που ξέσπασε πέρυσι, προσπαθώντας να διατηρήσει ανέπαφους τους δεσμούς της και με τις δύο πλευρές.
Οι προσπάθειες πήραν έκταση τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν οι δύο πλευρές αντάλλαξαν 200 αιχμαλώτους πολέμου, στην Άγκυρα.
Ο Πρόεδρος Erdogan είχε ενημερώσει σχετικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Μεταξύ των αιχμαλώτων πολέμου που ανταλλάχθηκαν ήταν μέλη του φημισμένου τάγματος Azov της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή και του αναπληρωτή του.
Η Ρωσία φέρεται να... έσερνε τα πόδια της για να ανταλλάξει τα μέλη του τάγματος, ενώ η Ουκρανία συνέλαβε τον Viktor Medvedchuk, πρώην Ουκρανό βουλευτή και σύμμαχο του Προέδρου Putin, ο οποίος κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) φιλοξένησε τις συνομιλίες μεταξύ των πλευρών για ανταλλαγή κρατουμένων στην πρωτεύουσα Άγκυρα, μετά από αίτημα της Ρωσίας.

«Πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις»

Από την πλευρά του, ο Zelensky είπε ότι είναι ευγνώμων στην Τουρκία και τον Πρόεδρο Erdogan για την αμέριστη υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και στην Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα.
Σημείωσε επίσης ότι θα ήθελαν να ξεκινήσουν μια ειρηνευτική πρωτοβουλία και ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Μετά τη συνάντηση με τον Erdogan, ο Zelensky δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι «πολύ σημαντικές».
"Ασφάλεια-τόσο στην περιοχή μας της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.
Είμαι ευγνώμων για την υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Της εύρεσης μιας φόρμουλας ειρήνης.
Της προστασίας των χωρών μας, του λαού μας και των συμφερόντων μας.
Την προσοχή για τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, για την οποία ετοιμάζομαι», έγραψε στο Twitter.
«Ο κόσμος πρέπει να προστατεύεται από κάθε είδους τρόμο», προέτρεψε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η συμφωνία για τα σιτηρά και η συνεργασία

Μετά από κατ' ιδίαν συνομιλίες στην έπαυλη Vahdettin, Erdogan και Zelensky πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών για να συζητήσουν διμερείς σχέσεις, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τον ΟΗΕ και τη Μαύρη Θάλασσα με τη μεσολάβηση της Τουρκίας την συμφωνία σιτηρών που λήγει στις 17 Ιουλίου και διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ προωθεί την επισιτιστική ασφάλεια.
Πριν από ένα χρόνο, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που είχαν σταματήσει μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.
Ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) με αξιωματούχους από τις τρεις χώρες και τον ΟΗΕ εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να επιβλέπει τις αποστολές.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν μεταφερθεί σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους.
Ρώσοι αξιωματούχοι υπαινίχθηκαν έντονα ότι θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επέκταση της συμφωνίας για τα σιτηρά αυτόν τον μήνα, διαμαρτυρόμενοι ότι τμήματα της συμφωνίας για να επιτραπούν οι ρωσικές εξαγωγές έχουν μείνει ανεκπλήρωτα.
Η Τουρκία, η οποία επαινείται διεθνώς για τον μοναδικό μεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έχει επανειλημμένα καλέσει το Κίεβο και τη Μόσχα να τερματίσουν τον πόλεμο μέσω διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης