Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα κινεζικά αντίμετρα στα υποτιμητικά παιχνίδια της Fed κατά του γιουάν - Οι αυξήσεις επιτοκίων και οι πιέσεις στην ανάπτυξη

Τα κινεζικά αντίμετρα στα υποτιμητικά παιχνίδια της Fed κατά του γιουάν -  Οι αυξήσεις επιτοκίων και οι πιέσεις στην ανάπτυξη
Η PBOC δεσμεύτηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου ότι «θα αποκρούσει σθεναρά τον κίνδυνο ακραίων διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», απαντώντας σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια των καταθέσεων σε δολάρια, μια κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς θα συμβάλλει στην άμβλυνση της πίεσης στο γιουάν
Σχετικά Άρθρα
Με την επίσκεψη της υπουργού Οικονομιών της Κίνας Janet Yellen στο Πεκίνο να βρίσκεται στο επίκεντρο το παγκόσμιου ενδιαφέροντος, το νόμισμα δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, επιβραδύνοντας την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας.
Οι κινεζικές αρχές παρακολουθούν στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν και θα λάβουν περαιτέρω μέτρα για να υπερασπιστούν το νόμισμα εάν εάν η ισοτιμία του βρεθεί να μείώνεται με μεγάλη ταχύτητα εν μέσω του φαινομενικά ανολοκλήρωτου κύκλου αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, επισήμανε η νομισματική επιτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας την Πέμπτη 6 Ιουλίου.
«Από άποψη πολιτικής, είναι πολύ σημαντικό η ταχύτητα υποτίμησης του ρενμίνμπι να μην  λάβει εντεινόμενη ταχύτητα, διότι αυτό μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει τις προσδοκίες για υποτίμηση του νομίσματος και στη συνέχεια να εκκινήσει ένα κύκλο υποτίμησής του», δήλωσε ο Rob Subbaraman,, επικεφαλής της παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας. στη Nomura, έναν ιαπωνικό όμιλο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Ως εκ τούτου, οι κινεζικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν όλη τη δύναμη πυρός για να διασφαλίσουν ότι η υποτίμηση του ρενμίνμπι δεν θα καταστεί το βασικό στοίχημα για τους επενδυτες το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Subbaraman, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πολλά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτική διατήρησης αποθεματικών καταθέσεων σε συνάλλαγμα.

Η πίεση και η πολιτική της Fed

Εν μέσω της απόκλισης της νομισματικής πολιτικής Κίνας-ΗΠΑ και της επιβράδυνσης της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας, το ρενμίνμπι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 5 % έναντι του δολαρίου από τα μέσα Απριλίου.
Αφού έφτασε στο χαμηλό οκτώ μηνών στα 7,2730 την περασμένη Παρασκευή 7 Ιουλίου, το κινεζικό νόμισμα ανέκτησε μια βάση στήριξης στα 7,2465 ανά δολάριο την  Πέμπτη  6 Ιουλίου.
Το γουάν, μπορεί να συνεχίσει να αισθάνεται κάποια πίεση από το δολάριο βραχυπρόθεσμα, σλυμφωνα με τους αναλυτές της αγορά νομισματων, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, πρόκειται να διατηρήσει μια διευκολυντική νομισματική πολιτική ενώ η Fed πιθανότατα θα επαναλάβουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Αυτή η απόκλιση μπορεί να διευρύνει τις διαφορές επιτοκίων ΗΠΑ-Κίνας και να εντείνει την πίεση εκροής κεφαλαίων από την Κίνα.
Τα πρακτικά (minutes) από τη συνεδρίαση του Ιουνίου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, ανέφεραν ότι «σχεδόν όλοι» οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση πιστεύουν ότι θα ήταν σκόπιμες πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, αν και η Fed παρέλειψε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο για να «αξιολογήσει πρόσθετες πληροφορίες».
Μετά από αυτό τα στοιχήματα των επενδυτών είναι ότι υπάρχουν 88,7 % πιθανότητες η Fed θα αυξήσει το εύρος του στόχου για το κενρικό  επιτόκιο ο κατά 25 μονάδες βάσης στο 5,25-5,5% αργότερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.
Ο David Chao, υπεύθυνος στρατηγικής της Invesco για την παγκόσμια αγορά Ασίας-Ειρηνικού, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, είπε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι Κινέζοι διαμορφωτές πολιτικής «παρακολουθούν στενά» τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες υψηλότερες από τις αναμενόμενες κεντρικές ισοτιμίες.
Το κεντρικό εύρος διακύμανσης του κινεζικού νομίσματος - ένα σταθερό ενδιάμεσο σημείο γύρω από το οποίο επιτρέπεται ένα ημερήσιο εύρος 2 % - ορίστηκε στο 7,2098 ανά δολάριο την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023, ισχυρότερο από την τιμή κλεισίματος της Τετάρτης (5/7) στα 7,2444 δπ΄/
China May Have Turned to Another Old Tool to Help Bolster Yuan - BNN  Bloomberg
Παρακολουθεί στενά η PBOC

Η PBOC δεσμεύτηκε την Παρασκευή 6 Ιουλίου ότι «θα αποκρούσει σθεναρά τον κίνδυνο ακραίων διακυμάνσεων στις συναλλαγματικές ισοτιμίες», απαντώντας σε δημοσιεύματα ότι οι μεγάλες εμπορικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια των καταθέσεων σε δολάρια, μια κίνηση που σύμφωνα με ειδικούς θα συμβάλλει στην άμβλυνση της πίεσης στο γιουάν.
Περαιτέρω αμυντικές ενέργειες που ενδέχεται να ληφθούν σύντομα περιλαμβάνουν τη μείωση των καταθέσεων σε ξένο συνάλλαγμα για την ενίσχυση της συναλλαγματικής ρευστότητας και την επιβολή υποχρεωτικών αποθεματικών για πωλήσεις παραγώγων σε συνάλλαγμα, δήλωσε η Louise Loo, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics.
Η βραχυπρόθεσμη πίεση υποτίμησης, ωστόσο, δεν απειλεί τη μεσοπρόθεσμα σταθερότητα του νομίσματος επισήμαναν οι ειδικοί, ε[ικαλούμενοι το άφθονο χρονικό περιθώριο που διαθέτει για να εδραιώσει την ισοτιμία του στην οικονομική ανάκαμψη ως βασικό υποστηρικτικό παράγοντα.
Σύμφωνα με τον Chao στην Invesco, η Κίνα έχει σημαντική «δύναμη πυρός» — ή διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής όσον αφοτά τα συναλαλγματικά αποθέματα της — προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση καθώς ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει χαμηλός.
Πρόσθετα μέτρα τόνωσης ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα, τα οποία θα είναι επαρκή για να αναζωογονήσουν τις προσδοκίες της αγοράς και να επαναφέρουν την οικονομία σε ταχύτερη τροχιά ανάκαμψης, σημείωσε.
Υποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της αγοράς συναλλάγματος της Κίνας, η χώρα διατήρησε καθαρό πλεόνασμα ξένου συναλλάγματος στις τραπεζικές συναλλαγές τον περασμένο μήνα, με την κατάσταση να βελτιώνεται από τον Μάιο, ανέφεραν την Πέμπτη 6 Ιουλίου το Financial News.
Yuan Tumbles to Three-Month Low, Putting China's PBOC Fixing in Focus -  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης