Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για τα μάτια της ... Κίνας: Ο Macron μπλοκάρει τη νατοϊκή επέκταση στην Ιαπωνία

Ρήγμα στο ΝΑΤΟ για τα μάτια της ... Κίνας: Ο Macron μπλοκάρει τη νατοϊκή επέκταση στην Ιαπωνία
Ο Γάλλος Πρόεδρος βάζει «βέτο» στην ενίσχυση της Νατοϊκής παρουσίας στην Ιαπωνία, που θα λειτουργούσε ως ανάχωμα στην πολιτική του Πεκίνου στην ανατολική Ασία
Μπλοκάρεται το άνοιγμα φυλακίου του ΝΑΤΟ στην Ιαπωνία από το Γάλλο Πρόεδρο Macron, την στιγμή που η Κίνα καταγγέλει την επιθετική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ασία με το βλέμμα στην ... Ταϊβάν.
Ουσιαστικά έτσι η Γαλλία καθυστερεί την συμφωνία επέκτασης της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ασία, ανοίγοντας ένα ρήγμα στη δυτική συμμαχία ασφαλείας την παραμονή της κρίσιμης συνόδου κορυφής στο Vilnius.
Για μήνες, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συζητούσαν σχέδια για άνοιγμα γραφείου συνδέσμου στην Ιαπωνία, το οποίο θα λειτουργούσε ως το πρώτο φυλάκιο των συμμάχων σε μία περιοχή όπου κυριαρχεί αυξανόμενη ένταση μεταξύ Δύσης και Κίνας.
Αλλά ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron αρνείται πεισματικά, επιμένοντας ότι μια τέτοια επέκταση θα κινδύνευε να μετατοπίσει τις προοτεραιότητες της συμμαχίας πολύ μακριά από την αρχική εστίασή της, ήτοι στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Δεν είμαστε υπέρ από θέση αρχής», είπε ένας αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων στους δημοσιογράφους την Παρασκευή. «Όσον αφορά το γραφείο, οι ίδιες οι ιαπωνικές αρχές μας είπαν ότι δεν είναι ιδιαίτερα προσκολλημένοι σε αυτό».
Ο Γάλλος αξιωματούχος επέμεινε ότι το ΝΑΤΟ περιορίζεται γεωγραφικά στον Βόρειο Ατλαντικό. «ΝΑΤΟ σημαίνει Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα άρθρα 5 και 6, ρήτρες στην καρδιά της συμμαχίας, έχουν γεωγραφικό προσδιορισμό.
Το σχέδιο του ΝΑΤΟ να ανοίξει το πρώτο του γραφείο στην Ασία έρχεται εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την επιθετική στάση της Κίνας προς την Ταϊβάν αλλά και για την παρουσία στρατευμάτων των ΗΠΑ στην περιοχή. Όπως η Γαλλία, η Κίνα είναι επίσης αντίθετη στην ιδέα.
Ο Μακρόν είναι αντίθετος στην αυξημένη εστίαση του ΝΑΤΟ στην Κίνα εδώ και χρόνια.
Το 2021 είπε μετά από μια συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι «δεν πρέπει να συγχέουμε τους στόχους μας», υποστηρίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός, το θέμα της σχέσης μας με την Κίνα δεν είναι απλώς ένα στρατιωτικό ζήτημα. Το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός που αφορά τον Βόρειο Ατλαντικό, η Κίνα έχει ελάχιστη σχέση με τον Βόρειο Ατλαντικό».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg, από την άλλη πλευρά, έχει προωθήσει βαθύτερες συνδέσεις με τους συμμάχους εξ Ασίας.
Για το λόγο αυτό, οι ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας θα παραστούν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα για δεύτερη συνεχή χρονιά.
«Δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος με την Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ τον Φεβρουάριο. Το σχόλιό του θεωρήθηκε ότι συνδέει την Ουκρανία με την Ταϊβάν.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη σήμερα θα μπορούσε να συμβεί στην Ασία αύριο», συμπλήρωσε με νόημα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης