Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία (Halifax): Κατάρρευση στην αγορά ακινήτων - Επιβαρυντικός παράγοντας οι αυξήσεις επιτοκίων

Μεγάλη Βρετανία (Halifax): Κατάρρευση στην αγορά ακινήτων - Επιβαρυντικός παράγοντας οι αυξήσεις επιτοκίων
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο καταρρέουν την τελευταία δεκαετία καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται - Οι αυξήσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας ενισχύουν την καθοδική τάση
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο καταρρέουν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό τους από την κρίση του 2011, σύμφωνα με ανακοίνωση η Halifax, καθώς η αγορά ακινήτων παρουσιάζει σημάδια πίεσης ενόψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού.
Το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 2,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στις 285.932 Λίρες (364.320 δολάρια). Οι τιμές υποχώρησαν 0,1% μόνο τον περασμένο μήνα, την τρίτη συνεχόμενη πτώση, όπως δημοσιέυσε την Παρασκευή (7/7) η καναδική τράπεζα. 

dawawddwdwadwawdd.JPG

Η φημολογία ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό έχει εκτοξεύσει το κόστος των στεγαστικών δανείων, με δάνεια σταθερού επιτοκίου τώρα να ξεπερνούν το 6%, ένα επίπεδο που θεωρείται ως «επώδυνο όριο» για τους καταναλωτές που ήδη παλεύουν με αυξημένο κόστος τροφίμων και ενέργειας.
«Η συμπίεση στις προσιτές τιμές θα λειτουργήσει αναπόφευκτα ως τροχοπέδη στη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές εξετάζουν τι μπορούν ρεαλιστικά να αντέξουν οικονομικά να προσφέρουν», δήλωσε ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages.
Η σχετικά μέτρια πτώση των τιμών από έτος σε έτος κρύβει μια πιο απότομη πτώση των πωλήσεων, με τα επίσημα στοιχεία να δείχνουν, ότι ο αριθμός των ακινήτων που άλλαξαν χέρια τον Απρίλιο και τον Μάιο μειώθηκε κατά περίπου 25% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, και αυτό αποτελεί πλήγμα για τους κτηματομεσίτες.
Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγοραστές επαναξιολογούν τα οικονομικά τους και πολλοί πωλητές διστάζουν να μειώσουν τις τιμές τους.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εμμένουν στις προβλέψεις ότι οι τιμές των κατοικιών θα μειωθούν έως και 10% από την κορύφωσή του περυσινού καλοκαιριού, και αναμένουν ακόμα πιο απότομες πτώσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Το Halifax ανέφερε ότι η Νότια Αγγλία, που έχει τα πιο ακριβά σπίτια, βιώνει τη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών.
Στο Λονδίνο, μειώθηκαν 2,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, κοστίζοντας στον μέσο ιδιοκτήτη σπιτιού στην πρωτεύουσα 15.000 λίρες, εν μέσω της πιο αδύναμης απόδοσης από την οικονομική κρίση το 2009.
Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι αξίες μειώθηκαν 3%, έχοντας την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια των στεγαστικών αυξήθηκαν λόγω των μη κοστολογημένων μέτρων της πρώην Πρωθυπουργού Liz Truss που δημιούργησε αναταράξεις στην αγορά τον περυσινό Σεπτέμβρη. Αν και η αγορά πέρασε μία φάση προσωρινής εξομάλυνσης από τότε, οι αυξήσεις στα επιτόκια που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) οδηγούν και πάλι τα επιτόκια των στεγαστικών σε μία φρενήρη άνοδο, η ανακοπή της οποίας κρίνεται αβέβαιη για την ώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης