Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ψευδής είδηση η μυστική συνάντηση Ρώσων - Αμερικανών - Πλαστά στοιχεία των Δυτικών

Οργή Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Ψευδής είδηση η μυστική συνάντηση Ρώσων - Αμερικανών - Πλαστά στοιχεία των Δυτικών
Οι ισχυρισμοί ότι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται ότι είχαν μυστικές συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Lavrov για την Ουκρανία τον Απρίλιο είναι ψευδείς
Να διαψεύσει την «αποκάλυψη» του NBC ότι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν μυστικές συνομιλίες για την Ουκρανία με εξέχοντες Ρώσους, επισημαίνοντας ότι στόχος των συζητήσεων ήταν να τεθούν οι βάσεις για πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, ήρθε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μέσω της εκπροσώπου του M. Zakharova.
Μια ομάδα πρώην ανώτερων αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ διεξήγαγε μυστικές συνομιλίες με εξέχοντες Ρώσους που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο και τουλάχιστον σε μία περίπτωση, με τον κορυφαίο διπλωμάτη της χώρας έγραφε σχετικά το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Σε ένα παράδειγμα υψηλού επιπέδου της διπλωματίας των παρασκηνίων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov συναντήθηκε με μέλη της ομάδας για αρκετές ώρες τον Απρίλιο στη Νέα Υόρκη, είπαν τέσσερις πρώην αξιωματούχοι και δύο νυν αξιωματούχοι.
Στην ημερήσια διάταξη ήταν μερικά από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η τύχη του εδάφους που κατέχεται από τη Ρωσία που η Ουκρανία δεν θα μπορέσει ποτέ να απελευθερώσει και η αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης που θα μπορούσε να είναι ανεκτή και για τις δύο πλευρές.
Συνάντηση με τον Lavrov είχε ο R. Haas, πρώην διπλωμάτης και απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, δήλωσαν νυν και πρώην αξιωματούχοι. Στην ομάδα συμμετείχαν ο ειδικός για την Ευρώπη Τσαρλς Κούπτσαν, ο ειδικός για θέματα Ρωσίας Graham, πρώην αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου και του State Department που είναι μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.
Οι συζητήσεις έγιναν εν γνώσει της κυβέρνησης Biden, αλλά όχι υπό την καθοδήγησή της, και οι πρώην αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση Lavrov ενημέρωσαν αργότερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ανέφεραν δύο από τις πηγές.
Οι συζητήσεις είναι γνωστές στη διπλωματική γλώσσα ως «Track Two diplomacy», μια μορφή ανεπίσημης δέσμευσης που περιλαμβάνει ιδιώτες που δεν ανήκουν στην κυβέρνηση ή στην περίπτωση της συνάντησης Lavrov, «Track 1.5».
Οι επίσημες, υψηλού επιπέδου διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία ήταν λίγες.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, στις συζητήσεις συμμετείχαν ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Mary Beth Long, πρώην βοηθού υπουργού Άμυνας με βαθιά εμπειρία σε θέματα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Τουλάχιστον ένας πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ έχει ταξιδέψει στη Ρωσία για συζητήσεις σχετικά με τον πόλεμο της Ουκρανίας, είπαν δύο από τους ανθρώπους.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ουάσιγκτον δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η οργισμένη αντίδραση της Ρωσίας

Η Zakharova αποκάλεσε πλαστά στοιχεία για τις μυστικές επαφές τον Lavrov με πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ στην Ουκρανία
Οι ισχυρισμοί ότι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ φέρεται ότι είχαν μυστικές συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Lavrov για την Ουκρανία τον Απρίλιο είναι ψευδείς.
Αυτό δήλωσε στο TASS η επίσημη εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματικής αποστολής Zakharova.
"Αυτό είναι παραπληροφόρηση. Ένα ψέμα που κυκλοφόρησε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης", είπε, σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των ΜΜΕ ότι πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν μυστικές συνομιλίες με τον Λαβρόφ τον Απρίλιο για να θέσουν τις βάσεις για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα δεν αρνείται ποτέ να διαπραγματευτεί, αλλά ένας διάλογος για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν ληφθούν υπόψη τα νόμιμα ρωσικά συμφέροντα και ανησυχίες.
Η Ρωσία, είπε, είναι έτοιμη να ακούσει τους συναδέλφους από τη Δύση, εάν προσφερθούν να οργανώσουν μια συνομιλία για την επίτευξη συμφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της Μόσχας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε η Zakharova, εκπρόσωποι του καθεστώτος του Κιέβου, δηλώνοντας επιθυμία για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να απαιτούν όπλα από τη Δύση .Δεν σκέφτονται την ειρήνη.
ssssssssssssssss.PNG

Η επίσημη στάση της Ουκρανίας

Ένας αξιωματούχος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy είπε ότι δεν θα σχολιάσει συγκεκριμένες ειδήσεις που βασίζονται σε ανώνυμες πηγές, αλλά ότι η συνολική του θέση παραμένει η ίδια.
«Η θέση μας είναι αμετάβλητη. Η μοίρα της Ουκρανίας δεν μπορεί να κριθεί χωρίς την Ουκρανία. Πολλές φορές ο πρόεδρος και όλοι οι επίσημοι ομιλητές μας μίλησαν για αυτό. Όχι ανώνυμα, αλλά πολύ συγκεκριμένα και δημόσια», είπαν.
Ενισχύονται τα σημάδια ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανυπομονούν να προχωρήσουν η Μόσχα και το Κίεβο προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες το φθινόπωρο μετά την ολοκλήρωση της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης