Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Yellen «ανησυχεί» για τα μέτρα της Κίνας στις εξαγωγές - Οι επαφές με αμερικανικές εταιρείες στο Πεκίνο

H Yellen «ανησυχεί» για τα μέτρα της Κίνας στις εξαγωγές - Οι επαφές με αμερικανικές εταιρείες στο Πεκίνο
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε επαφές με αμερικανικές επιχειρήσεις κατά την επίσκεψη της στο Πεκίνο
Σχετικά Άρθρα
Την ανησυχία της για τους περιορισμούς που επέβαλε η Κίνα στις εξαγωγές δύο κρίσιμων μετάλλων, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.
Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (3/7/2023) ότι από την 1η Αυγούστου, οι εταιρείες στην Κίνα που θέλουν να εξάγουν δύο μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδειες.
«Ανησυχώ επίσης για τους νέους εξαγωγικούς περιορισμούς που ανακοίνωσε πρόσφατα η Κίνα σε δύο κρίσιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί», δήλωσε η Yellen σε προετοιμασμένες παρατηρήσεις για μια συνάντηση με αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο.
«Αξιολογούμε ακόμη τον αντίκτυπο αυτών των ενεργειών, αλλά μας υπενθυμίζουν τη σημασία της οικοδόμησης ανθεκτικών και διαφοροποιημένων αλυσίδων εφοδιασμού» επεσήμανε επίσης.
Η κυβέρνηση Biden έχει ανακοινώσει μέτρα με στόχο την ενίσχυση των αμερικανικών τεχνολογικών δυνατοτήτων και τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας σε προηγμένη τεχνολογία. Σε αυτά περιλαμβάνονται σαρωτικοί έλεγχοι εξαγωγών που τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο και περιορίζουν τη δυνατότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων να πωλούν στην Κίνα ορισμένους προηγμένους ημιαγωγούς ή συναφή κατασκευαστικό εξοπλισμό.
Από την πλευρά της, η Yellen δήλωσε στις επαφές με την κινεζική κυβέρνηση «κατέστησε σαφές ότι οι δράσεις που αναλαμβάνουμε για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας έχουν σχεδιαστεί να είναι στενά στοχευμένες».
«Βασίζονται σε ξεκάθαρες εκτιμήσεις για την εθνική ασφάλεια και δεν αναλαμβάνονται για την απόκτηση οικονομικού πλεονεκτήματος έναντι της Κίνας».

Τα μέτρα της Κίνας

Το Πεκίνο έχει προβεί μέχρι στιγμής σε σχετικά λίγες ενέργειες. Τον Μάιο, η Κίνα δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ Micron απέτυχε σε έλεγχο ασφαλείας και απαγόρευσε στους φορείς εκμετάλλευσης κρίσιμων υποδομών να αγοράζουν από την εταιρεία.
Και αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε την επικείμενη απαγόρευση των εξαγωγών των μετάλλων γάλλιο και γερμάνιο. Το υπουργείο δήλωσε την Πέμπτη ότι οι νέοι κανόνες του δεν στοχεύουν σε συγκεκριμένη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη δραστηριοποίηση επιχειρήσεων. Το υπουργείο Εμπορίου δήλωσε την Τετάρτη ότι συναντήθηκε με 12 ξένες φαρμακευτικές εταιρείες για να κατανοήσει τις επιχειρηματικές τους προκλήσεις.

Οι επαφές Yellen με αμερικανικές επιχειρήσεις στο Πεκίνο

Η Yellen δήλωσε την Παρασκευή (7/7/2023) στη συνάντησή της με αμερικανικές επιχειρήσεις ότι «είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη από τις τιμωρητικές ενέργειες που έχουν ληφθεί εναντίον αμερικανικών επιχειρήσεων τους τελευταίους μήνες».
Η επίσκεψή της στην Κίνα, η πρώτη επίσκεψη της Yellen υπό την κυβέρνηση Biden, ακολουθεί το ταξίδι υψηλού κινδύνου του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα. Ο Blinken συναντήθηκε επίσης με αμερικανικές επιχειρήσεις στην Κίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του.
Η Yellen, πρώην επικεφαλής της Fed, έχει γενικά τονίσει την οικονομική σημασία της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας. Η ηπειρωτική Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, μετά την Ιαπωνία.
Η ίδια δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ «δεν επιδιώκουν» να διαχωρίσουν την οικονομία τους από την οικονομία της Κίνας και ότι ο «υγιής οικονομικός ανταγωνισμός» ωφελεί και τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις προετοιμασμένες παρατηρήσεις της προς τις επιχειρήσεις.
«Στον οικονομικό τομέα, οι τακτικές ανταλλαγές με τους Κινέζους ομολόγους μας μπορούν να μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε τους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών για μια υγιή οικονομική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης