Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αερομαχίες ΗΠΑ - Ρωσίας και... εκατέρωθεν πυρά στη Συρία: Ρωσικά Su-35 εναντίον drones ΜQ-9 Reaper

Αερομαχίες ΗΠΑ - Ρωσίας και... εκατέρωθεν πυρά στη Συρία: Ρωσικά Su-35 εναντίον drones ΜQ-9 Reaper
Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν αμερικανικά drones σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
Νέες … αερομαχίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 6 Ιουλίου στη Συρία, καθώς ρωσικά μαχητικά Su-34 και Su-35 φέρονται - κατά το αμερικανικό Πεντάγωνο - να παρενόχλησαν αμερικανικά drones ΜQ-9 Reaper που συμμετείχαν σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Τα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη επέδειξαν επικίνδυνη και μη επαγγελματική συμπεριφορά», ανέφερε ο υποπτέραρχος Alex Grynkewich της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, γεγονός που επιτείνει την ανησυχία στην Ουάσινγκτον ότι ενδεχομένως η Ρωσία να προχώρησε ηθελημένα σε αυτές τις ενέργειες, έτσι ώστε να καταρρίψει και άλλα drones ΜQ-9 Reaper.
Κατά τον Αμερικάνο αξιωματούχο, τα ρωσικά μαχητικά «έριξαν φωτοβολίδες μπροστά στα drones και πέταξαν επικίνδυνα κοντά, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων αεροσκαφών».

Δεύτερο περιστατικό σε λιγότερο από 24 ώρες

Σύμφωνα με τον Grynkewich, το περιστατικό αυτό καταγράφηκε το πρωινό της 6ης Ιουλίου.
Μια ημέρα νωρίτερα, στις 5 Ιουλίου, πάντα σύμφωνα με τον Αμερικανό υποπτέραρχο, ρωσικά μαχητικά επίσης πέταξαν φωτοβολίδες στην πορεία τριών αμερικανικών MQ-9, ενώ Ρώσος χειριστής ενεργοποίησε τη μετάκαυση των κινητήρων του μπροστά σε ένα από τα UAVs.
Ο Grynkewich κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία να σταματήσουν αυτές τις απερίσκεπτες ενέργειες και να τηρήσουν όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα για μια επαγγελματική αεροπορική δύναμη, έτσι ώστε «να εστιάσουμε στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους». Η απάντηση της Ρωσίας

Από την πλευρά της η Ρωσία υποστήριξε ότι τα αμερικανικά drones ήταν αυτά που παραβίασαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, εισβάλλοντας - όπως υποστήριξε - σε ενάεριο χώρο που ήταν κλειστός λόγω κοινών ασκήσεών από ρωσικά και συριακά στρατεύματα.
«Το να υπονοούν ότι αυτό ήταν κατά κάποιο τρόπο δικό μας λάθος είναι γελοίο» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πεντάγωνου, Pat Ryder.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Ρώσου πρέσβη στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov, ο οποίος υποστήριξε και αυτός με τη σειρά ότι οι δηλώσεις του Πενταγώνου περί παρεμπόδισης της Ρωσίας στις προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, στερούνται κοινής λογικής.
Όπως είπε ο Antonov, οι Αμερικάνοι είναι αυτοί που παραβιάζουν καθημερινά τους κανόνες ασφαλείας των πτήσεων στη Συρία.
Μάλιστα ο Ρώσος διπλωμάτης, επισήμανε πως η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία είναι καταστροφική καθώς όχι μόνο εμποδίζει τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας αλλά επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η κατάρριψη στη Μαύρη Θάλασσα


Σημειώνεται πως τον περασμένο Μάρτιο, οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε Su-27 εσκεμμένα με τον κινητήρα αμερικανικού UAV πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας την πτώση του.
Η Μόσχα αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την πτώση του αμερικανικού drone.
«Το αεροσκάφος μας, MQ-9, εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας στον διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να συντριβεί» είχε αναφέρει τότε ο Αμερικανός πτέραρχος James Haker, αναφέροντας πως ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη προκάλεσε στη συνέχεια ζημιά στην έλικα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Συνέπεια της ζημιάς στον έλικα, ήταν να αναγκαστούν οι ΗΠΑ να κατεβάσουν το Reaper σε διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα οι Αμερικάνοι είχαν κατηγορήσει τους Ρώσους ότι αρκετές φορές πριν από τη σύγκρουση, τα Su-27 έριξαν καύσιμα και πέταξαν μπροστά από το MQ-9 με απερίσκεπτο, ακατάλληλο και αντιεπαγγελματικό τρόπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης