Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνωστισμός στα συμβόλαια VIX της Wall Street - Βλέπουν το κραχ να έρχεται τον Οκτώβριο

Συνωστισμός στα συμβόλαια VIX της Wall Street - Βλέπουν το κραχ να έρχεται τον Οκτώβριο
Τα συμβόλαια αγοράς VIX 45 με λήξη στις 18 Οκτωβρίου ήταν μεταξύ των έξι συμβολαίων με τις περισσότερες συναλλαγές στα αμερικανικά χρηματιστήρια στις 6 Ιουλίου
Τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία ήταν ισχυρότερα του αναμενομένου, ξυπνώντας τον κύριο δείκτη φόβου της Wall Street μετά από εβδομάδες ηρεμίας στις αγορές μεταβλητότητας.
Τα συμβόλαια αγοράς VIX 45 με λήξη στις 18 Οκτωβρίου ήταν μεταξύ των έξι συμβολαίων με τις περισσότερες συναλλαγές στα αμερικανικά χρηματιστήρια στις 6 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νέα στοιχήματα ήταν μόνο η αρχή ενός νέου γύρου αναταραχής.

Ενδεικτικό trade

Για παράδειγμα, ένας επενδυτής έβαλε στοίχημα το πρωί της Πέμπτης ότι ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe Volatility Index, γνωστός ως VIX, θα εκτοξευθεί πάνω από το 45 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ένα επίπεδο που είναι υπερτριπλάσιο από το κλείσιμο του δείκτη την Τετάρτη.
Ο VIX δεν έχει βρεθεί τόσο ψηλά από τον Απρίλιο του 2020, μετά το κραχ της πανδημίας της αγοράς Covid-19, τον Απρίλιο του 2020.
Ο trader αγόρασε περίπου 83.000 συμβόλαια αγοράς με λήξη στις 18 Οκτωβρίου σε ένα ενιαίο block trade, πληρώνοντας περίπου 4,5 εκατομμύρια δολάρια γι' αυτά, ενώ ταυτόχρονα πούλησε περίπου 27.700 συμβόλαια VIX με τιμή άσκησης 27 και την ίδια ημερομηνία λήξης για να αντισταθμίσει το κόστος.
"Πρόκειται για μια κλασική αντιστάθμιση της ουράς του VIX, όπου ο επενδυτής επιδιώκει να επωφεληθεί από μια βραχυπρόθεσμη άνοδο του VIX και του VVIX", δήλωσε ο Chris Murphy, συν-επικεφαλής της στρατηγικής παραγώγων στη Susquehanna International Group, αναφερόμενος στον VIX και σε ένα άλλο μέτρο της αναμενόμενης μεταβλητότητας στα δικαιώματα προαίρεσης VIX.
"Αυτή η θέση συνήθως κλείνει αρκετά πριν από τη λήξη, διότι μόλις πλησιάζει η λήξη, αρχίζει να επέρχεται η φθορά των calls του Οκτωβρίου 45".
Αν και η συναλλαγή δεν είναι σε καμία περίπτωση τεράστια - ο επενδυτής δαπάνησε καθαρά περίπου 665.000 δολάρια - αναδεικνύει ένα στοίχημα ότι η αναταραχή στην αγορά θα επανεμφανιστεί μέχρι το φθινόπωρο, αφού η μεταβλητότητα επέστρεψε.
Ο δείκτης VIX έπεσε στο 12,91 στις 22 Ιουνίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020.
Σήμερα είναι πάνω από τις 16 μονάδες.

Τα στοιχεία που ανησυχούν

Οι μετοχές υποχώρησαν απότομα την Πέμπτη, αφού η αμερικανική αγορά εργασίας έδειξε νέα σημάδια ανθεκτικότητας, καθώς οι προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν, ο ρυθμός των απολύσεων επιβραδύνθηκε και οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παρέμειναν σχετικά χαμηλές.
Το γεγονός αυτό πρόσθεσε στις εικασίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα γίνει πιο επιθετική στη μάχη της κατά του πληθωρισμού.
"Ενώ είδαμε την αγορά να πηγαίνει υψηλότερα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, αυτό μπορεί να μην είναι βιώσιμο", δήλωσε ο Michael Beth, διευθυντής συναλλαγών μετοχών και παραγώγων στην WallachBeth Capital LLC.
"Οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξης της Fed εξακολουθούν να δουλεύουν στην οικονομία και θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος ο πληθωρισμός να κολλήσει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2%".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης